Hlavní obsah

Tříčlenná rusko-americká posádka přistála u ISS v pořádku

– ISS

Po šestihodinové cestě v pátek 15. března ráno u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně přistála ruská kosmická loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Potvrdil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Alexej Ovčinin z ruské kosmické korporace Roskosmos a Američané Christina Kochová a Nick Hague z NASA by měli na stanici strávit 204 dní. Na videu můžeme vidět radostné uvítání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová posádka dorazila na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Ovčinin a Hague se k ISS vydali po neúspěšném říjnovém letu, při němž po oddělení prvního stupně ruské rakety Sojuz-FG selhal motor druhého stupně. Museli se tehdy předčasně vrátit na Zemi.

Před nynějším startem oba muži na tiskové konferenci uvedli, že raketě věří. „Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů,“ prohlásil podle agentury AP Hague.

Raketa Sojuz-FG aktuálně odstartovala ve čtvrtek 14. března z kazašského kosmodromu Bajkonur a vynesla loď Sojuz MS-12 na oběžnou dráhu.

Záznam: Start kosmické lodi Sojuz s novou posádkou pro Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA TV

Loď pak v noci ze čtvrtka na pátek po čtyřech obletech naší planety přiblížila posádku k ISS za kratší čas, než je obvyklé. Zdárné zachycení k modulu Rassvet, což je část ruského segmentu stanice, oznámila NASA krátce po druhé hodině ranní SEČ.

Let i přistání podle posádky proběhly bez komplikací.

Posádku čekají experimenty

Na ISS byli před příletem nových posil tři lidé: ruský velitel Oleg Kononěnko (Roskosmos), Američanka Anne McClainová (NASA) a Kanaďan David Saint-Jacques (Kanadská kosmická agentura, CSA). Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince. Posádka je odteď tedy šestičlenná.

Podle informací agentury Reuters provede tým v příštích šesti měsících na 250 experimentů v oblastech jako je například biologie, nauka o Zemi, lidský výzkum, fyzikální vědy i technologický rozvoj.

Již 22. března navíc vystoupí do otevřeného vesmíru McClainová a Hague, na 29. března je naplánován první samostatný výstup dvou žen, který společně uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí též Ovčinin a Kononěnko.

Reklama

Související články

Na ISS by měli zamířit dva turisté

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by mohli po více než desetiletí znovu navštívit turisté. Jak oznámila ruská kosmická agentura Roskosmos, k dispozici jsou...

Výběr článků

Načítám