Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus uvedl první smartphony s procesorem Snapdragon SiP 1

15.3.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Asus překvapil smartphony ZenFone Max Shot a Max Plus M2 , které vyvinula jeho brazilská pobočka. Využívají nový Snapdragon SiP 1, který integruje všechny klíčové komponenty do jednoho balení. Nový procesor bude vyráběn v Sao Paulu.
Spolupráce mezi americkou společností Qualcomm, čínským Universal Scientific Industrial a brazilskou vládou přinesla první ovoce. Je jím čipset Snapdragon SiP 1, který bude vyráběn v nově otevřené továrně v Sao Paulu. SiP je zkratkou pro System in Package. Všechny komponenty jako procesor, audio kodeky, operační paměť a úložiště, jsou totiž integrovány do jednoho obalu. To umožňuje zmenšit velikost základní desky a dosáhnout tenčího zařízení, případně uvolněný prostor využít pro baterii s vyšší kapacitou nebo jiné komponenty. Snapdragon SiP 1 nabízí v otázce samotného procesoru stejné parametry jako skoro dva roky starý Snapdragon 450, to znamená 14nm výrobu, osm jader taktovaných až na 1,8 GHz a grafický akcelerátor Adreno 506.
 
 
Nový Snapdragon SiP 1 jako první využil Asus, jeho brazilská pobočka si totiž navrhla vlastní smartphony ZenFone Max Shot a ZenFone Max Plus M2. Podobnost můžeme vidět už na první pohled a potvrzují ji také specifikace. Oba telefony jsou vybaveny 6,26" IPS displejem s rozlišením Full HD+ a poměrně velkým výřezem v horní části, kde se ukrývá 8MPx selfie kamera s LED bleskem Energii dodává baterie o nadprůměrné kapacitě 4 000 mAh, k nabíjení slouží ještě port microUSB. Operačním systémem se stal ještě Android 8.1 Oreo, ale v následujících měsících by měla přijít aktualizace na Android 9.0 Pie. Výrobce použil kovová těla, která mohou mít černou, stříbrnou, modrou nebo červenou barvu.
 
A nyní k odlišnostem obou modelu. ZenFone Max Shot bude nabízen ve verzích s 3GB RAM + 32GB úložištěm nebo 4GB RAM + 64GB úložištěm, zatímco ZenFone Max Plus M2 se musí spokojit pouze s 3GB RAM + 32GB úložištěm. První jmenovaný model se také může pochlubit trojitým zadním fotoaparátem, který sestává z 12MPx hlavního, 8MPx širokoúhlého a 5MPx pomocného snímače, který sbírá data o hloubce ostrosti. Levnější z novinek si vystačí pouze se dvěma zadními fotoaparáty – 12MPx hlavním a 5MPx pomocným. Dostupnost smartphonů byla zatím potvrzena pouze na domácím brazilském trhu, kde se prodávají za cenu od 1 299 do 1 699 realů, v přepočtu 7 700 až 10 000 korun. To vzhledem k nabízené výbavě není zrovna málo.
 


reklama