Soud znovu zrušil Praze 8 zákaz cyklistických obousměrek v Karlíně

Cyklistické obousměrky v Karlíne. Foto: www.auto-mat.czCyklistické obousměrky v Karlíne. Foto: www.auto-mat.cz

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 8, které mělo za cíl omezit možnost jezdit v protisměru cyklistům v jednosměrných

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 8, které mělo za cíl omezit možnost jezdit v protisměru cyklistům v jednosměrných ulicích v Karlíně. Úřad musí do 90 dní toto rozhodnutí zrušit.

Městskou část kvůli tomu žalovat spolek Auto*Mat společně s občanem Prahy 8 Tomášem Hnykem, kteří byli zastoupeni advokátem Štěpánem Holubem z kanceláře Holubová advokáti. Vyplývá to z rozsudku soudu, který má redakce z dispozici.

Mezi radnicí a cyklistickými aktivisty se o cykloobousměrky bojuje už delší dobu. V Karlíně je zavedly v roce 2012, v roce 2016 se Praha 8 pokusila zrušit celou zónu poprvé takzvaným opatřením obecné povahy poprvé v roce 2016, později dalším v roce 2017. To ale zrušil pro nezákonnost Nejvyšší správní soud. Radnice ale zkusila i potřetí vydat nové opatření loni v létě.

Na elektronickou úřední desku vyvěsila návrh třetího opatření, který ale po osmnácti dnech smazala. Nikdo k němu nedal námitky, ačkoliv na předchozí opatření přišly desítky námitek.

Aktuální opatření obecné povahy soud zrušil, neboť Úřad městské části Praha 8 „při vydávání přezkoumávaného opatření obecné povahy nedodržel zákonem stanovené podmínky pro procesní postup při jeho vydávání“. Soud mimo jiné konstatoval, že textová a grafická část opatření obecné povahy nebyly dostatečně provázány. Podle soudu tak napadené opatření „nesplňuje podmínku srozumitelnosti“.

Mapa cyklistických obousměrek, které Praha 8 zrušila. Foto: Auto-mat.cz

Mapa cyklistických obousměrek, které Praha 8 zrušila. Foto: Auto-mat.cz

Městská část má nyní 90 dní na to, aby opatření zrušila. Bude muset vydat nejspíše nové, jeho součástí je totiž i zavedení takzvaných modrých zón pro parkování. Ty jsou rozsudkem také zrušeny.

Tagy automat cyklistické obousměrky Praha 8
51 komentářů