Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílí doba, nebo my?

„Vymknuta z kloubů doba šílí“, říká Wiliam Shakespeare ústy dánského kralevice Hamleta a mohlo by se zdát, že slavný anglický dramatik ze Stratfordu nad Avonou spatřil odlesky naší doby.

Ale nejspíše se věci mají tak, že „pouze“ dobře pozoroval přítomnost. Starý člověk neumírá ve stejném světě, do jakého se narodil, už dlouho. A mnohem starší a snad i trvalejší než dělení společnosti na pravici a levici je dělení na ty, kteří s nadšením přijímají všechno nové, a na ty, kteří se na novoty dívají s nedůvěrou, protože v nich vidí ohrožení starého dobrého světa.

Nebýt těch prvních, žili bychom možná dodnes na stromech nebo v jeskyních. Bez těch druhých bychom se pohybovali ode zdi ke zdi.

Vývoj se však neustále zrychluje a cena zkušenosti klesá. S tím klesá i vliv konzervativního pohledu na svět a ve větším měřítku se uplatňuje přijímání novinek. Snad jen ve vědě ještě platí, že nové poznatky procházejí tvrdou oponenturou a říká se, že nové teorie se neprosazují silou své myšlenky, ale tím, že staří zastánci dřívějších teorií postupně opouštějí svá vlivná místa profesorů a vedoucích kateder a umírají.

Nobelova cena byla svým zakladatelem určena k podpoře začínajících vědců, kteří posunuli hranice lidského poznání, talentovaných spisovatelů a lidí, kteří se významným způsobem zasloužili o mír na Zemi. Finanční prémie s cenou spojená měla být podporou v jejich dalším úsilí, ať už se týkalo bádání nebo psaní.

Je ovšem pravda, že přinejmenším ve vědeckých výborech pro udělování cen se časem prosadil konzervativní přístup, a tak například český laureát Jaroslav Heyrovský byl za svůj objev polarografie z roku 1922 oceněn až v roce 1959, tedy ve věku devětašedesáti let.

Přes tento konzervativní přístup však byla Nobelova cena udělena i za přinejmenším poněkud sporné objevy.

Když byla v roce 2013 oceněna Nobelovou cenou za mír Organizace pro zákaz chemických zbraní, bylo to možno chápat i jako snahu odčinit udělení Nobelovy ceny německému chemiku Fritzi Haberovi v roce 1918. Ten ji sice získal za syntézu čpavku, používaného jako důležitá látka při výrobě umělých hnojiv, ale světově proslul jako „otec chemických zbraní“, protože vyvíjel otravné plyny použité v tehdy právě skončené Velké válce, dnes označované jako první světová, v zákopech u Ypres.

V roce 1948 byla udělena za fyziologii a medicínu švýcarskému chemiku Paulu Hermannovi Müllerovi za objev insekticidních účinků DDT v roce 1939. Dnes je však používání DDT ve většině zemí světa zakázáno používat, přestože ve své době byl považován za nenahraditelný v boji proti obtížnému hmyzu šířícímu nákazy a stále se k tomuto účelu používá v Africe.

V roce 1949 ji obdržel António Egas Moniz za objev lobotomie (tento operativní neurochirurgický zákrok, při němž jsou přerušena nervová vlákna spojující mozkový lalok s ostatními částmi mozku, provedl poprvé v roce1935) a založení neurochirurgie.

Jestliže se ozývá nesouhlas při udělování Nobelovy ceny ve vědeckých kategoriích, ještě složitější je situace v kategorii za mír. V roce 1994 tuto cenu obdrželi Jásir Arafat, Šimon Peres a Jicchak Rabin, přestože napětí mezi Palestinci a Židy trvá dodnes.

V roce 2007 se laureátem stal někdejší viceprezident a kandidát na prezidenta Al Gore za svou ekologickou aktivitu, přičemž roční náklady na energii v jeho třech rezidencích dosahují platu běžného Američana a vlastní akcie Occidental Petroleum (Oxy), která provádí ropné vrty s minimálními ohledy na životní prostředí.

A o dva roky později získal Nobelovu cenu za mír Barack Obama zřejmě jen za to, že vyvolal naděje svým plamenným projevem proneseným poté, co byl zvolen jako první Američan tmavé pleti prezidentem USA.

Někdo tedy získá Nobelovu cenu na první pokus, ale jsou i takoví, kteří se jí nedočkají nikdy, přestože byli nominováni mnohokrát.

Takový Gaston Ramon by mohl vyprávět, kdyby ještě žil. Ve dvacátých letech minulého století významně přispěl k vývoji vakcín proti záškrtu a tetanu, když vyvinul metodu inaktivace toxinů obou nemocí a metodu, jak zjišťovat účinnost vakcín. Jeho metody jsou při přípravě vakcín používány dodnes.  S počtem 155 nominací je světovým rekordmanem, nedočkal se však nikdy.

A letos se v nominacích objevila šestnáctiletá švédská školačka Greta Thunbergová. Získá Nobelovu cenu za mír za to, že od loňských prázdnin chodí každý pátek pravidelně a vytrvale za školu?

Autor: Emrich Sonnek | pátek 15.3.2019 13:22 | karma článku: 17,35 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Jak jsem zaplatil školné

Člověk se učí celý život. Často je ta výuka zdarma, ale někdy musíme za učení zaplatit a pak je namístě otázka, zda cena je úměrná nově nabytému poznání.

22.2.2024 v 16:44 | Karma: 16,95 | Přečteno: 450x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Slovenské ženy - světové rekordmanky ve střední délce života

Jenom teď nevím, jestli ty údaje v článku mám považovat za omyl, dezinformaci, lež nebo nepodloženou informaci.

7.2.2024 v 17:15 | Karma: 12,41 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Kdo ještě důvěřuje vládě?

Tato vláda selhává téměř ve všem svém konání. Situace před volbami byla špatná a představitelé dnešní vládní koalice to mohli přinejmenším tušit. Přesto slibovali, že nebudou zvyšovat daně.

12.12.2023 v 17:42 | Karma: 37,07 | Přečteno: 4517x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Stiskni, nebo to riskni

Pochybuji, že na světě existuje jiná ulice, kde se na pouhých osmdesáti metrech dokáže někdo zbavit takového množství právě načerpaných pohonných hmot, jako někteří jedinci tady.

26.10.2023 v 14:42 | Karma: 14,79 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Cena soukromí

Belgický cyklista, údajně dědeček sedmi vnoučat, na Vánoce roku 2020 na zasněžené cestě záměrně kolenem srazil pětiletou holčičku, protože mu překážela v cestě, dostane odškodné, jehož výše dosud nebyla stanovena.

15.9.2023 v 14:04 | Karma: 20,15 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.