Slovenští statistici se připravují na hackery, chtějí zabránit ‚katastrofickému útoku‘

Slovenský statistický úřad připravil záložní plány pro případ hackerských útoků na své systémy během zpracování výsledků sobotních prezidentských voleb. Novinářům to v pátek řekl ředitel sekce informačních systémů úřadu Jaroslav Ivanco. V minulosti weby statistiků čelily různým elektronickým útokům, které ovlivnily zveřejňování výsledků hlasování.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo slovenského prezidenta - Grasalkovičův palác v Bratislavě

Sídlo slovenského prezidenta - Grasalkovičův palác v Bratislavě | Foto: Slovakian99 | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0,©

„Jsme připraveni na vysoké vytěžování serverů a domén, kde publikujeme (výsledky). I v případě, že by došlo ke katastrofickému hackerskému útoku, existuje několika záložních plánů,“ uvedl Ivanco.

Poptávka po změně, potřeba smíru i pošlapaná ústava. Jak vidí Slovensko prezidentští kandidáti?

Číst článek

Detaily bezpečnostních opatření neuvedl. Dodal pouze, že případné útoky na weby úřadu neohrozí samotné zpracování výsledků voleb, pouze jejich zveřejňování na internetu.

Zájem o zapojení do elektronického způsobu zpracování výsledků prezidentských voleb na Slovensku prostřednictvím zvláštního volebního systému letos projevila téměř polovina měst a vesnic. Při předchozích volbách hlavy státu v roce 2014 tak učinila jen pětina obcí.

Napadení své komunikační infrastruktury či webů čelili slovenští statistici i při posledních parlamentních volbách v roce 2016 nebo při komunálních volbách před pěti lety.

Dílčí výsledky sobotního prvního kola přímých voleb hlavy státu bude slovenský statistický úřad zveřejňovat po uzavření volebních místností. Definitivní výsledky hlasování statistici zveřejní patrně v průběhu neděle po jejich schválení státní komisí pro volby.

Hackerskému útoku v roce 2017 po ukončení sněmovních voleb čelily i volební weby Českého statistického úřadu. Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb, došlo ale k výpadků webů.

Zuzana Čaputová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme