České ragbisty čeká v Praze předposlední zápas na ME v Rugby Trophy s Nizozemskem

V devátém utkání z celkových patnácti ve druhé nejsilnější skupině evropského šampionátu v ragby se v sobotu 16. března 2019 na hřišti Tatry Smíchov od 14 hodin utkají domácí Česko se silným týmem Nizozemska.

Nizozemci sice do Prahy přicestovali po své první porážce 5:18 v sezoně, kterou utržili od Portugalska, ale přesto to jsou v pražském utkání favority. 

Češi totiž dosud všechny předchozí zápasy prohráli a to s Polskem 22:41, s Litvou 10:30 a se Švýcarskem 5:17. Naopak Nizozemci před porážkou od Portugalska vyhráli nad Polskem 49:0 a nad Švýcarskem 36:15.

Nakonec poslední utkání ve skupině Nizozemsko - Portugalsko 5:18 bylo velmi důležité z pohledu české reprezentace, neboť se spolu na jednom hřišti utkali její nejbližší soupeři.

Co vyplynulo z tohoto zápasu pro české ragbisty, se snažil popsat legendární ragbista a komisař evropské ragbyové unie Eduard Krützner.


Jak říkám...



"Oba týmy měly dobře organizovanou obranu, ale Portugalcům jako ostatně už v předešlém utkání s Polskem patřila poslední čtvrthodina zápasu, kdy opět položili  unavenému soupeři nejvíce pětek v zápase. Čeští ragbisté to s Nizozemskem ani s ještě silnějším Portugalskem nebudou mít   vůbec snadné, neboť narozdíl od soupeřů, v Česku se ještě nehrála žádná jarní ligová utkání, reprezentanti absolvovali jen přípravná utkání v klubech nebo  na víkendových srazech. Přál bych si, aby se Česku  podařilo získat konečně nějaké body do tabulky, kterou uzavírají,  ale tuším, že to pro ně bude hodně vysoký cíl," řekl pro ragbyový magazín Českeragby.cz  po utkání Nizozemsko - Portugalsko 5:18 komisař evropské ragbyové unie Eduard Krützner, který zápas sledoval na internetovém přenosu.

České ragbisty povede do utkání trojice trenérů. Současného hlavního trenéra Daniela Beneše, který po odvolání Jihoafričana Pretoriuse zůstal i nadále v realizačním týmu, doplnili trenéři v roce 2018 na hřišti neporaženého ligového týmu Sparty Praha Petr Okleštěk a Ondřej Kutil.

"Budeme střídavě trénovat v Praze na Markétě a na hřišti Tatry Smíchov. Čekáme, že přijedou i posily hrající v zahraničí. Tým připravíme tak, aby dokázal být Nizozemcům vyrovnaným soupeřem. Víme o jejich kvalitách a také to, že jsou Nizozemci s Portugalci nejlepší ve skupině," řekl pro magazín Českéragby.cz po přípravném utkání Sparta - Praga kouč Sparty a reprezentačního roje Ondřej Kutil.





 Rugby Trophy Europe v ragby

Česko - Nizozemsko 


PRAHA  - 
16. března 2019    od 14 hodin na hřišti Tatry Smíchov



Aktuální tabulka Rugby Trophy Europe


1.  Portugalsko              2   2   0   0   83:10         9
2.  Nizozemsko              3  2   0    1   90:33         9
3.  Polsko                       4  2   0   2    79:136       9
4.  Litva                           2  1   0   1    30:43        5
5.  Švýcarsko                  2   1   0   1   32:41        4
6.  Česko                         3   0   0   3   37:88        0

Jak může český tým získat  body do tabulky, které ještě nezískal?


Vítězný tým za jakékoliv vítězství získá 4 body.
Vítězný  tým, který zvítězí rozdílem tří a více položených pětek získá navíc ještě jeden bonusový bod.
Tým, který remizuje,  získá stejně jako soupeř 2 body.
Tým, který remizuje a pokud plichty dosáhne rozdílem tří a více položených pětek a i to je možné, získá ke dvěma bodům navíc ještě jeden bonusový bod.
Jako tým, který prohraje rozdílem sedmi a ještě menším počtem  bodů, získá jeden bonusový bod.


Další nejbližší program Rugby Trophy Europe

Nyon  16. března 2019   Švýcarsko - Portugalsko
Lisabon  23. března 2019   Portugalsko - Česko 
Lodž  23. března 2019   Polsko - Švýcarsko
(ps, SportovníListy.cz &  Českéragby.cz, foto: Petr Skála)