Mayová stále usiluje o schválení dohody, její zástupce pohrozil poslancům dlouhým odkladem brexitu

Zástupce britské premiérky Theresy Mayové v pátek varoval poslance, že pokud příští týden ani napotřetí neschválí brexitovou dohodu, mohl by se termín vystoupení Británie z Evropské unie výrazně odsunout. Taková možnost je podle něj stále ve hře, i když parlament ve čtvrtek schválil návrh vlády pouze na krátký odklad brexitu. Mluvčí premiérky pak prohlásil, že Mayová neúnavně pracuje na tom, aby pro svou dohodu získala v Dolní sněmovně podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Několik ministrů britské vlády v pátek jednalo se zástupci severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která menšinový kabinet premiérky Mayové podporuje a která dosud brexitovou smlouvu odmítala. Přesvědčit DUP, aby podpořila vládní brexitovou dohodu, bude podle pozorovatelů klíčové, pokud by se o ní mělo skutečně potřetí hlasovat. Souhlas této strany by totiž mohl přimět k podpoře i vzpurné euroskeptické konzervativní poslance.

Hra o brexit. Jaké scénáře mohou nastat? Ani po čtvrtečním hlasování není vyloučen odchod bez dohody

Číst článek

Předseda frakce DUP v Dolní sněmovně Nigel Dodds v pátek po jednání nicméně řekl, že jeho strana sice chce, aby Británie opustila EU s dohodou, nadále jí ale vadí takzvaná irská pojistka. Dnešní jednání s ministry označil za dobré. Přineslo podle něj pokrok, nikoli ale dostatečný. Podle agentury Reuters by se měl Dodds kvůli jednání s ministry do Londýna vrátit v pondělí.

Britští poslanci brexitovou dohodu dvakrát odmítli kvůli sporné irské pojistce. Ta má zabránit kontrolám na hranici mezi britským Severním Irskem a Irskem; provázejí ji ale hlasy, že navržený mechanismus může připoutat Británii k unijním strukturám i po brexitu.

Ve středu Dolní sněmovna odhlasovala, že si nepřeje brexit bez dohody, a ve čtvrtek podpořila vládní návrh krátkého odkladu brecitu podmíněného tím, že brexitová dohoda bude přijata.

Mayová v zásadě dala parlamentu ultimátum - buď její dohodu podpoří, nebo může země čelit dlouhému odkladu, který s sebou nese riziko, že země z EU nakonec vůbec neodejde. Například předseda Evropské rady Donald Tusk již uvedl, že před summitem v Bruselu 21. a 22. března vyzve prezidenty a premiéry sedmadvacítky, aby byli otevřeni možnosti „dlouhého“ odložení brexitu, pokud o to Britové požádají.

Bude třetí hlasování?

Britská média připomínají, že podle jednoho starého parlamentního pravidla - nepoužitého od roku 1943 - by šéf Dolní sněmovny John Bercow nemusel třetí hlasování o dohodě v parlamentu vůbec umožnit, čímž už také pohrozil. Důvodem je, že jde o něco, co poslanci už rozhodně odmítli.

„A udělá to? (Bercow) je znám svými spornými rozhodnutími ohledně brexitu. A jeho kariéra se chýlí ke konci, je na odchodu a také jeho názory na Evropu jsou dobře známé,“ napsal server Sky News. Bercow už dříve uvedl, že v referendu v roce 2016 hlasoval pro setrvání země v EU. 

Evropská unie se připravuje na brexit bez dohody. Europoslanci schválili balíček opatření

Číst článek

Britská média se nicméně shodují, že ačkoli Bercow, z něhož se díky jeho hlasitému usměrňování poslanců stala brexitová celebrita, je nevyzpytatelný, takový krok by byl patrně příliš kontroverzní.

Rutte, Macron i Babiš souhlasí

Tusk v pátek jednáním s nizozemským premiérem Markem Ruttem v Haagu zahájil sérii schůzek s unijními vůdci před nadcházejícím summitem. Rutte mimo jiné zopakoval, že současná brexitová dohoda je jediná na stole. Nizozemsko je podle něj připravené souhlasit s odkladem brexitu, chce ale záruky, že čas navíc povede k řešení patové situace v Londýně.

Také úřad francouzského prezidenta uvedl, že Paříž bude s odkladem brexitu souhlasit, pokud britští poslanci schválí současnou dohodu nebo do summitu EU, který začne příští čtvrtek, představí jasnou alternativu dalšího vývoje. Odkladu, který by zabránil neřízenému brexitu, je podle nejnovějšího prohlášení nakloněna i předsedkyně německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Andrej Babiš (ANO) v pátek po jednání s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou, jejíž země nyní EU předsedá, uvedl, že Česká republika by zaujala vstřícný postoj, pokud by Británie požádala o odklad svého odchodu z Evropské unie.

Velká Británie má evropský blok podle plánu opustit 29. března.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme