Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rusko bude ovlivňovat volby v Česku, obávají se senátoři. Vládu vyzývají k přijetí opatření

Česko

  18:46
Vláda by měla podle senátorů z bezpečnostního výboru přijmout opatření, která by zamezila manipulativnímu ovlivňování volebních kampaní v Česku. Výzvu předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý) zveřejnil na svém facebooku. Senátoři ji přijali na základě zpráv bezpečnostních služeb o dezinformačních operacích, které mají za cíl ovlivnit výsledek voleb v členských státech EU a NATO.

Pavel Fischer. foto:  Dan Materna, MAFRA

Výbor ve svém usnesení mimo jiné konstatoval, že „Ruská federace do úsilí oslabovat demokratické instituce členských států EU a NATO zapojuje soukromé subjekty i státní orgány“.

Rusko přijímá zákony proti ‚fake news‘. Na zprávy dohlédne cenzurní úrad

Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě loni uvedla, že Rusko využívá v Česku svou obvyklou hybridní strategii zacílenou proti Severoatlantické alianci a Evropské unii, jejíž součástí jsou i takzvané dezinformační weby. V jejich případě zdůrazňuje, že za nimi většinou stojí Češi a slouží jen jako „kouřová clona“ odvádějící pozornost od jiných zásadních součástí strategie.

Obavy z toho, že i nadcházející volby do Evropského parlamentu budou ohroženy aktivitami spojenými se zneužitím internetu, vyjádřili Evropané i v průzkumu Eurobarometr, který byl zveřejněn na konci loňského listopadu. Obavu vyjádřily dvě pětiny respondent, v případě Česka to byla více než polovina dotázaných.

Evropská komise v této souvislosti vyzvala internetové společnosti Google, Facebook a Twitter, aby účinněji bojovaly s šířením dezinformací na sociálních sítích a obecně na internetu. Internetové společnosti se například zavázaly, že zaručí transparentnost politické reklamy a že zakročí proti falešným a automatizovaným účtům.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!