Rozprodaná pidiarmáda, směšné! Plukovník Zbytek odhalil průšvihy českého vojska

15.03.2019 20:47

Plukovník Zdeněk Zbytek poskytl rozhovor internetové televizi XTV.cz. Prozradil v něm, že naše členství v NATO neslaví. Důkladně vysvětlil proč. Severoatlantická aliance podle jeho názoru porušuje smlouvu, na jejímž základě vznikla. Pokud jde o naší armádu, tak ta je podle Zbytka rozprodaná a rozbitá.

Rozprodaná pidiarmáda, směšné! Plukovník Zbytek odhalil průšvihy českého vojska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbytek

„Pan Zdeněk Zbytek je známá osobnost s lehce komplikovanou minulostí,“ představil moderátor Luboš Xaver Veselý svého hosta v televizi XTV.cz. Dnes je Zdeněk Zbytek podnikatelem, ale býval také armádním důstojníkem. A jako velitel tankové divize vyjadřoval v době sametové revoluce podporu tehdejšímu komunistickému režimu, resp. dal jasně najevo, že bude ctít komunistickou ústavu a tehdy platné zákony. Volal po dodržování socialistických zákonů. Za tento postoj k sametové revoluci byl na počátku 90. let minulého století z armády propuštěn.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Jako bývalý voják sledoval i oslavy 20. výročí vstupu České republiky do NATO, byť toto výročí neslavil. „Slaví vždycky ti, kdo vyhrávají. Já jsem nebyl v NATO. Mě osobně NATO nechrání, já se chráním sám,“ zdůraznil.

NATO respektuje jako vojenskou alianci, ale má k ní výhrady. Ocitoval ze zakládající smlouvy NATO  z roku 1949, kde je podle jeho názoru uvedeno něco jiného, než dnes ve skutečnosti dělá. „Smluvní strany se zavazují urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použitím síly neslučitelným jakýmkoli způsobem s cíli OSN,“ citoval bývalý voják z dokumentu NATO.

Takto se podle něj Aliance nechová. Svět je plný válek. „Kdyby se NATO drželo té zakladatelské listiny, tak bych tomu tleskal,“ dodal ještě host, absolvent bývalé moskevské akademie.

Před kamerami zdůraznil, že v roce 1989 nevolal po využití tanků proti demonstrantům a je skutečně pravda, že výslovně nic takového neuvedl. „To udělali pánové po listopadu 1989 v čele s panem (Lubošem) Dobrovským, prvním civilním ministrem obrany, který nenáviděl všechno, co bylo za minulého režimu. Možná proto, že byl v mládí zuřivý komunista a svazák a léčil si své mindráky,“ uvedl Zbytek.

Armáda se v závěru roku 1989 nenechala vtáhnout do žádných provokací, armáda si podle Zbytka prostě a krátce žila vlastním životem. „Armáda je dneska a byla i za minulého režimu k ochraně suverenity země. Já jsem v armádě byl od roku 1967 a nikdy nebylo, že by vláda měla plnit nějaký vnitřní úkol,“ uvedl Zbytek.

Když měl srovnat NATO s někdejším socialistickým vojenským uskupením - Varšavskou smlouvou, měl jasno v tom, kdo byl lepší. „Varšavská smlouva byla podstatně lépe organizovaná, podstatně lépe řízená. Já samozřejmě tu dnešní armádu sleduji, Moji poručíci jsou dneska generálové a náčelníci generálních štábů,“ usmíval se před kamerami Zbytek.

NATO a Varšavská smlouva se vzájemně držely v šachu, což vedlo k tomu, že svět byl klidnější. Dnes se podle Zbytka válčí v mnohem větším počtu zemí než tehdy, včetně Ukrajiny.

Moderátor Veselý chtěl vědět, zda hrozí válka i nám „Já si nemyslím, že nám hrozí klasická válka. Nám spíš hrozí něco, co se dneska papouškuje jako mezinárodní terorismus. Ne v tom smyslu, že nějaká parta radikálů vyhodí do povětří metro, vlak nebo budovu. Ale podívejte se na Islámský stát a jak vznikl. Do rána se probudila šedesátitisícová armáda, nikdo neví, kde se přesně vzala, byla vybavena primitivními zbraněmi a dodneška to Spojené státy, Rusko a Čína neumí vyřešit,“ poznamenal Zbytek.

Osobně má za to, že války ve světě produkují rostoucí rozdíly mezi bohatými a chudými. Válku produkuje bída.

Pokud by dnes vypukla přece jen válka, neměl by nás kdo bránit, protože podle Zbytka nemáme armádu. „My žádnou armádu nemáme. Máme papírovou armádu,“ prohlásil Zbytek. Profesionalizací se prý naše armáda ve skutečnosti rozložila. „Ta armáda se totálně rozbila a rozprodala,“ řekl doslova host. Dnes máme asi 2400 profesionálních vojáků, k tomu jeden dělostřelecký pluk, jeden tankový prapor o síle 31 tanků, 17 vrtulníků a 14 Gripenů. K tomu ještě asi 2800 členů záloh. „My máme všehovšudy pět tisíc bojovníků, vždyť je to směšné. To není armáda, to je pidiarmáda. A na to vynakládáme 60 miliard korun. To je prostě házení peněz do černé díry,“ zdůraznil bývalý voják. Proto se domnívá, že máme armádu „totálně rozmydlenou“, jak sám řekl.

Pokud chceme uvést armádu zase do normálního stavu, jak tento stav chápe Zbytek, potřebujeme asi 12 až 14 tisíc vojáků. A také prý potřebujeme více využívat výcvikové prostory, kasárna a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…