V minulé sezóně jste sbírali desítky medailí, jak to vidíte letos?

Nechceme usnout na vavřínech. Díváme se do budoucnosti, loňské medaile už nikoho nezajímají. Naším cílem je vytvářet závodníkům co nejlepší zázemí. Aby se mohli stále zlepšovat. Soustředíme se především na Český pohár a domácí mistrovství. Ale máme rozjednané i starty v zahraničí. To naše jezdce posouvá nejvíc – setkávají se s neznámým prostředím a vysokou konkurencí.

Jak probíhala příprava?

Máme za sebou dvě kvalitní soustředění. Na běžkách na Zadově a nedávno na Mallorce, kde jsme najížděli objemy. Momentálně se tým připravuje v Chorvatsku. Díky našim partnerům jsme mohli trénovat v opravdu skvělých podmínkách. Věřím, že to prodáme.

Jaké je složení elitního týmu pro rok 2019?

Pracujeme s pěti juniory, dvěma kadety, dvěma kadetkami a jedním žákem. Největší talent? Na to se těžko odpovídá, každý z nich má vynikající předpoklady a medaile z dráhy i silnice. Jsou stále velmi mladí, takže bude záležet nejen na talentu, ale i jak skloubí sport a studium a zda u cyklistiky vydrží. Ale věřím jim, jsou zodpovědní a mají chuť se zlepšovat.

Co všechno akademie poskytuje svým členům?

Realizační tým sestavuje individuální tréninkové plány. Každý trénink vyhodnocujeme. Spolupracujeme například s klinikou Sportovní medicíny a diagnostiky WinPeaks v Plzni, kde pravidelně celý tým podstupuje zátěžové testy.  Dohlížíme i na správnou životosprávu a regeneraci. Jezdci mají k dispozici kola a špičkové vybavení.

Kde vidíte akademii za 10 let?

Rád bych, abychom se věnovali dětem od nejmenších žáčků. A uměli naše sportovce dovést až do kategorie U23. Mým snem je samozřejmě vychovat nového jezdce ve World Tour. Není to vyloučené, ale bude za tím spoustu tvrdé práce.

Jak se podílí na chodu akademie Roman Kreuziger?

V několika rovinách. Předně – děti vidí, kam to mohou dotáhnout. To je obrovská motivace. Roman je velmi vytížený, ale když může, zatrénuje si s námi. Nedávno byl na představení týmu pro rok 2019. Záměrně jsme napodobili scénář profi stájí. Přišli zástupci sponzorů, novináři, rodinní příslušníci… Je důležité, aby jezdci věděli, že cyklistika je týmový sport, že za výsledky stojí úsilí spousty lidí. S Romanem jsme v denním kontaktu, hodně nám pomáhá svými zkušenostmi. Ví, jak fungují obdobné projekty jiných špičkových cyklistů a může porovnávat.

 

Složení elitního týmu RKCA pro rok 2019:

Junioři:

David Vitner

Adam Hofmeister

Marek Liška

Karel Macán

Martin Volf

 

Kadeti:

Jakub Staněk

Vojtěch Církva

 

Kadetky:

Sára Peterková

Markéta Macánová

 

Žáci:

Jaromír Kohout

 

Realizační tým:

Petr Kubias - generální manažer

Václav Novák - sportovní ředitel

Tomáš Holub - trenér

Miroslav Svatek - masér

David Peterka - mechanik