Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spěchal a musel se zbláznit, nechápou příbuzní piráta z českého kamionu

  0:01
Spěchal, honil čas, musel se zbláznit, asi mu přeskočilo. Taková slova pouští příbuzní na adresu českého řidiče kamionu, který v Německu nebezpečně předjížděl a ohrozil autobus v protisměru. Tamní soud muže obvinil z pokusu o vraždu. Řidič teď čeká v české vazbě na to, zda ho do Německa vydají.

Před půl rokem Jaroslav Novotný z malé vesničky na Hodonínsku změnil práci. Už nechtěl jezdit kamionem tři týdny v kuse a pak mít jen pár dní volna. Chtěl být doma častěji, aby se mohl starat o devítiletou vnučku, kterou mají s manželkou v péči. Jenže od minulé středy je ve vazbě a domů se hned tak nedostane.

Právě on 22. ledna na bavorské silnici pár kilometrů za hranicemi u Freyungu riskantně předjížděl tak, že se mu jen velmi těsně vyhnul protijedoucí autobus s dětmi a několik dalších aut. Němečtí policisté vydali zatykač a chtějí ho soudit za pokus o vraždu.

Dvaapadesátiletý muž nyní ve vazbě čeká, jestli ho brněnský krajský soud vydá do Německa k trestnímu stíhání. Reportérům MF DNES se podařilo promluvit s jeho manželkou o osudovém manévru, o tom, co nyní bude následovat a jak hrozba vězení ovlivňuje život celé rodiny.

„Jezdil dvacet let. Za tu dobu dostal jen pár pokut za rychlost, tři, možná čtyři. Nikdy ale neměl žádnou nehodu, byl to zkušený šofér. Když se tohle stalo, mysleli jsme, že zase dostane jen pokutu a najednou…“ říká Jaroslavova manželka Milada Novotná. Stojí ve dveřích domku a nervózně si hraje se zlatým křížkem na krku.

„Musel se zbláznit“

Než si pro jejího manžela minulou středu ve dvě hodiny odpoledne přišla policie, probírali osudnou chybu mnohokrát.

Ten zlomek sekundy a jedno špatné rozhodnutí, které dramaticky převrátilo jejich životy.

„Předjížděl, spěchal, honil čas. Byla tam šedesátka, on jel ale asi jen sedmdesát, víc určitě ne. Předjížděl jeden český kamion a pak cizince. Manžel říkal, že ten cizinec začal zrychlovat, když byl na jeho úrovni, proto jel dál i tam, kde už předjíždět nesměl. Zpomalit a zařadit se za cizince prý nemohl, protože by ohrozil ten český kamion za sebou,“ popsala manželka.

Právě český šofér vše natáčel a záběry předal policii, která viníka v kamionu rychle ztotožnila.

Český řidič kamionu riskantně předjíždí na silnici B12 v bavorsko-českém pohraničí. (22. ledna 2019)

Příbuzní jeho chování na německé silnici vůbec nechápou. Mluví o něm jako o velmi zdatném řidiči.

„Musel se zbláznit. Asi mu přeskočilo, ale soudit ho za pokus vraždy, to je šílený, nicméně pokutu za takovou prasárnu a nějaký trest by dostat měl,“ říká příbuzná.

Německý státní zástupce Walter Feiler to vidí jinak než rodina, že by šlo o banální přestupek, a podezírá řidiče z pokusu o vraždu „obecně nebezpečnými prostředky“.

„Řidič musel být seznámen s tím, že svou nepředvídatelnou jízdou může zranit nebo zabít několik lidí, kteří jeli proti němu,“ vysvětlil Walter Feiler.

Zároveň Feiler přiznal, že klíčovým důkazem proti řidiči bude záznam z kamery. Navzdory tomu, že v Německu je jejich použití stejně jako v Rakousku kvůli zákonu na ochranu soukromí velmi problematické. „Při pokusu o vraždu je však zájem objasnit tento skutek vyšší než ochrana soukromí třetích stran,“ dodal Feiler.

Dopravce: Dáváme ruce pryč

Pro rodinu je teď situace velmi těžká už proto, že se manželé starali o svou devítiletou vnučku Klárku. Od narození, kdy se jí jejich syn i jeho tehdejší partnerka zřekli. „Když tady byla jakákoliv slavnost, chodil s ní Jaroslav. Staral se o ni nejvíce z rodiny, jeho vazba a trest budou nejhorší pro ni,“ říká jedna ze sousedek.

Jaroslav Novotný dostal okamžitě výpověď a jeho zaměstnavatelé nechtěli případ komentovat. „Pro nás ten případ skončil, my jsme ho okamžitě propustili, nám to špiní dobré jméno firmy. Co se týká této problematiky, která teď nastala, tak to není naše věc, ale policie. Naší firmy se to už netýká,“ řekl jednatel společnosti Mikostar logistics Miroslav Vítek.

Sdružení dopravců Česmad Bohemia považuje výpověď pro šoféra za logický krok. „Šoféři musí pravidelně absolvovat psychologická vyšetření, která by měla takovéto psychopatické jedince eliminovat. To, co provedl, bylo přes čáru, a i když je kvalifikace přísná, tak podle nás rozhodně takový člověk za volant nepatří,“ říká mluvčí Česmadu Martin Felix.

Rodině je jasné, že za volant se Jaroslav jen tak nevrátí. Manželka Milada, která nyní nepracovala a stará se o domácnost a vnučku, teď plánuje, že si najde zaměstnání.

Německá právní kvalifikace řidičova manévru, tedy pokus o vraždu, nepřekvapila jen Jaroslava Novotného a jeho manželku, ale i mnohé právníky. Třeba renomovaný advokát Jaroslav Ortman upozorňuje na to, že v Česku je „právní zvyklostí“ kvalifikovat podobné silniční manévry jako obecné ohrožení, které se trestá mnohem mírněji než pokus o vraždu.

„Pokus o vraždu předpokládá úmysl, což řidič v tomto případě zjevně neměl,“ říká Ortman.

Hlasy pro vydání

Právě tento rozpor by podle něj mohl být důvodem pro nevydání Čecha do Německa. „Nedokážu si představit vydat českého řidiče k trestnímu stíhání pro pokus o vraždu,“ dodává.

Jenže jiní právníci si to představit dokážou, dokonce takový verdikt nevylučují. Právník Tomáš Gřivna namítá, že odlišná kvalifikace by neměla být pro vydávací soudní řízení rozhodující.

„I kdyby soud v ČR, který bude rozhodovat o předání osoby do Německa, dospěl k závěru, že se nejedná o vraždu z pohledu českého práva, měl by se zabývat tím, zda vymezený skutek (především popsané jednání a následek) by byl i u nás trestným činem, za jehož spáchání lze uložit trest s horní hranicí trestní sazby nejméně jednoho roku, což za obecné ohrožení uložit lze,“ vysvětluje Gřivna.

Podobně mluví i ministerstvo spravedlnosti, podle něhož není pro vydání důležité, aby kvalifikace v Česku a Německu byla shodná, ale aby řidičovo chování bylo trestným činem na obou stranách hranice. Což obecné ohrožení i pokus o vraždu jsou.

O vydání však rozhodne až soud, v tomto případě Krajský soud v Brně.

„Státní zastupitelství to musí došetřit, mají na to deset dní a pak náš soud rozhodne, zda muž půjde do Německa, nebo zůstane tady a začne jednání s ním tady v České republice,“ říká mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...