Míchaná vejce podle šéfkuchaře. S tímto návodem budete za hvězdu

15. března 2024 • 03:21

Krémová míchaná vajíčka patří mezi nejlepší snídaně vůbec. Což platí pouze v případě, že je správně připravíte. Na přesušené a opražené hmotě, která vám při špatné přípravě může z míchaných vajíček vzniknout, si totiž příliš nepochutnáte. Jak se tedy dělají správně? Podívejte se na podrobný návod.

Na míchanici použijte vajíčka vždy co nejčerstvější, přesto je ale nejdřív raději opatrně rozklepněte do hrnečku či misky, abyste měli jistotu, že celé jídlo nezkazíte jedním zatoulaným pukavcem. Navíc předejdete tomu, že budete z rozpálené pánve muset případně lovit kousky skořápek. Dbejte však na to, aby žloutky zůstaly neporušené. Hned se dozvíte proč.

Víte, jak poznáte, že jsou vejce čerstvá?>>>

Video se připravuje ...

Šlehat, nebo nešlehat?

V tomto případě bude nejlepší, když sami zjistíte, která z variant je pro vás lepší. Někteří slavní šéfkuchaři na předem našlehaná vajíčka nedají dopustit, naše babičky je ale nikdy předem nešlehaly a rozkleply je přímo do pánve. Když už se pro variantu předem našlehaných vajec rozhodnete, počítejte s tím, že je nejlepší vzít si na pomoc metličku a vajíčka šlehat alespoň čtyřicet až padesát sekund, a to až těsně před tím, než je vlijete na pánev, aby bublinky vzduchu, které mají zaručit požadovanou nadýchanost, zase nevyprchaly.

Jak udělat míchaná vejce bez chyby

I když můžete míchaná vajíčka samozřejmě připravit na oleji, sádle nebo třeba margarínu, ta nejlepší umícháte jen na másle. A tím nešetřete. Na jedno vajíčko počítejte s přibližně deseti gramy, klidně ale můžete dát i o ždibec víc. Právě máslo vám totiž zaručí tu úžasně jemnou a krémovou konzistenci. Větší polovinu ho použijte hned na prázdnou pánev, zbytek nakrájejte na menší kousky a ty pak přidejte k vajíčkům v momentě, kdy začínají tuhnout. Téměř šedesát procent lidí do míchaných vajíček přidává i trochu mléka nebo smetany v domnění, že výsledek bude krémovější. Patříte mezi ně? Žádná tekutina do vajec správně nepatří. Potlačí jejich skutečnou chuť a zvýší pravděpodobnost, že výsledkem bude našedlá gumová hmota. Vajíčka příště zkuste předem také nesolit, uvidíte, že poznáte rozdíl.

Pánev velká tak akorát

O tom, že nejlepší je pánev s nepřilnavým povrchem, se rozepisovat asi nemusíme. Důležité ale je zvolit vhodnou velikost. Ta by měla odpovídat množství vajíček, které se chystáte umíchat. Pokud totiž budete připravovat dvě, tři vajíčka na velké pánvičce, musíte počítat s tím, že se vám rychle začnou vysoušet a také připalovat. Platí to ale i naopak. Dokonalá míchaná vajíčka pro celou rodinu rozhodně na malé pánvičce nepřipravíte,nebudou se totiž prohřívat rovnoměrně.

Vybírejte pánev, která bude velikostně odpovídat množství připravovaných vajec Vybírejte pánev, která bude velikostně odpovídat množství připravovaných vajec • Autor: istock

Spěchejte pomalu!

Ta nejlepší míchaná vajíčka se musí připravovat pomalu. Pánev nejdřív nahřejte prázdnou, následně do ní vhoďte máslo, rozehřejte ho, nechte z něj odpařit tekutinu a počkejte, až začne zlátnout. Pozor ale, abyste ho nepřepálili! Vajíčka by pak byla hořká a nepochutnali byste si. Použít můžete ale i přepuštěné máslo neboli ghí. Teplotu pak stáhněte na minimum a do pánve opatrně vlijte připravená vajíčka. Počkejte, až bílky začnou bělat a pak je vařečkou opatrně začněte míchat tak, aby žloutky zůstaly neporušené. Pokud připravujete našlehaná vajíčka, počkejte, až začnou na okrajích pánve tuhnout a míchejte je vždy tak, že je shrnete od okraje ke středu. Aby se vám míchanice nevysoušela, vždy pánev nechte asi deset vteřin na zdroji tepla a následně ji stejnou dobu držte ve vzduchu. Během té doby samozřejmě stále obsah míchejte.

Žloutky až nakonec

Jakmile jsou bílky hotové, odstavte pánev a vajíčka důkladně promíchejte tak, aby se tekuté žloutky spojily s tuhými bílky. Nebojte se, že zůstanou syrové, díky horké pánvi a horkým bílkům se uvaří dříve, než je dáte na talíř. Pouze tak docílíte té úžasné krémové konzistence, kterou obdivujete ve vyhlášených restauracích. Pokud jste zvolili pro přípravu našlehaná vajíčka, sundejte pánev ze sporáku v momentě, když vypadají nedodělaná a ještě tak minutu byste jim dopřáli. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž vejce pozvolně dovaří během chvíle, kdy je budete chystat na servírování. I během té doby je ale stále míchejte, ať se nepřipečou těsně před cílovou rovinkou. Hotovou míchanici nezapomeňte osolit a opepřit, případně posypat nasekanou pažitkou, zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou. Nejlepší jsou ale stejně jen tak. 

Podívejte se, jak připravit míchaná vajíčka s avokádem>>>

Autor: Lenka Chvostová, red