„Pryč s Hitlerem“, psala jedna dívka po zdech, druhá pomáhala partyzánům. Obě spojují vzpomínky na brněnskou věznici gestapa

Vzpomínky na okupaci (zdroj: ČT24)

Nacistické jednotky obsadily Brno 15. března 1939 odpoledne. Němci se zmocnili důležitých úřadů, soudů i rozhlasu. O dva dny později přijel do města i Adolf Hitler. Jedním z míst, kde jsou vzpomínky na nacistickou okupaci stále živé, je bývalá věznice na Cejlu. Položit květiny sem u příležitosti 80. výročí okupace přišly Venuše Štefková a Zdena Zajoncová. Obě dvě zde gestapo věznilo, ale až nyní se poprvé setkaly.

Zdeně Zajoncové je 97 let. Když se ocitla ve vězeňské cele, bylo jí dvacet. S přáteli roznášela letáky a na fasády psala hesla jako „Pryč s Hitlerem“. Rizik si byla vědoma, o zapojení do protinacistických akcí ale nepochybovala: „Protože jsme chtěli nějakým způsobem bojovat proti okupaci.“

„Odtahovali se ode mě, jako bych byla malomocná. To Brňákům nezapomenu,“ říká žena vězněná gestapem (zdroj: ČT24)

Dvaadevadesátiletou Venuši Štefkovou gestapo zadrželo jako sedmnáctiletou. Za to, že dávala najíst partyzánům a prala jim prádlo. Jako jediná z patnáctičlenné skupiny unikla popravě, protože byla mladistvá. I ona si ale ve vězení zažila své. „Kdybych měla možnost vrátit čas, udělala bych to znovu,“ ujišťuje dnes.

„Po celou dobu války bylo na Cejlu ženské oddělení věznice gestapa a prošla tudy celá řada žen z celé republiky i z celé třetí říše. Nesly společně s muži obrovskou tíži svých aktivit. Protože nacisté netrestali jen ty, kteří se zapojili do odboje. Trestali celé rodiny,“ říká historik Pavel Paleček.

Německé Brno okupanty vítalo

Brno obsadily nacistické jednotky 15. března 1939 odpoledne. Už předchozí noci se města zmocnili ozbrojení Ordneři z Brna a okolí, příjezd německých jednotek tak připomínal spíš slavnostní defilé. Velmi rychle začalo docházet k perzekucím nepohodlných. V noci z 16. na 17. března nacisté zapálili tehdejší centrum židovského života v Brně, Velkou synagogu, která stála ve Spálené ulici nedaleko hlavního nádraží.

Náměstí neslo jeden den Hitlerovo jméno

Adolf Hitler dorazil do Brna 17. března ráno a se slavnostním doprovodem projel městem. Mimo jiné po náměstí Svobody, které se na jediný den přejmenovalo na náměstí Adolfa Hitlera. V ulicích jej vítaly davy německých obyvatel města. Jízdu Brnem zakončil Hitler na Dominikánském náměstí, kde z balkonu nové radnice promluvil k lidem.

Podepsal se také do pamětní knihy města. „Mezi takové velikány, jako je T. G. Masaryk nebo malíř Alfons Mucha, nicméně musím dodat, že tato kniha byla v roce 1944 ukončena a byla založena nová,“ říká mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Jednodenní návštěva Hitlera v Brně skončila odpoledne odjezdem do Vídně, pro obyvatele Moravy se ale životy změnily na šest let, pro některé navždy.