Hlavní obsah

Česká hvězda proti americké. Přidá Samková křišťálovou pečeť na geniální sezonu?

Praha

Před pěti lety ve Veysonnaz Evě Samkové skončila zlatá olympijská euforie, když si zlomila kotník. Předloni tam naopak jásala s velkým křišťálovým glóbem. Jakou tvář jí švýcarské středisko ukáže v sobotu? Ve hře je opět celkový triumf ve Světovém poháru.

Foto: Sport.cz

Eva Samková se při autogramiádě ve Špindlerově Mlýně pochlubila i svým předloňským křišťálovým glóbem. Přidá v sobotu další?

Článek

Karty jsou před závěrečným závodem snowboardkrosové sezony rozdány jasně. Pětadvacetiletá Samková má naprosto shodný zisk 3400 bodů jako o osm let starší americká hvězda Lindsey Jacobellisová. Která z nich bude v sobotu (živě od 14.50 hodin na ČT sport) lepší, poveze si domu velký glóbus. Nikdo jiný do jejich souboje zasáhnout nemůže.

Lepší bere glóbus

„Je to zajímavé pro mě i fanoušky, že člověk dojede do cíle a nemusí nic přepočítávat. Často víte, že musíte být první a ta druhá třeba pátá. Takhle je to jasně ložené,“ těší se Samková, která může korunovat svoji výsledkově životní sezonu.

Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Eva Samková na startu snowboardkrosu.

Ve všech závodech Světového poháru zatím byla na stupních vítězů: dvakrát vyhrála, dvakrát byla druhá, jednou třetí. A především dominovala při nejdůležitějším startu sezony, na mistrovství světa v americkém Park City.

Nejrychlejší v tréninku

Ve Veysonnaz dosud nikdy nezvítězila. „Bývá tu trošku jednodušší trať. Ale je tady taková poslední zatáčka, která mi nikdy moc nešla,“ hlásí Samková. V pátečním měřeném tréninku ale byla ze všech nejrychlejší.

„To je příjemný pocit, i když start ještě nebyl ideální. Jsem ráda, že se trénink vůbec uskutečnil, předpověď byla špatná. Ale v sobotu už má svítit sluníčko,“ těší se.

Bez kvalifikace

Finálový závod se pojede v netradičním formátu bez kvalifikace, závodnice jsou rozděleny do rozjížděk podle pořadí Světového poháru.

„Je to trochu divný, ale už jsem to zažila třeba v Evropském poháru, když jsou závody naštosované za sebou,“ říká Samková, která tak ví, že pojede jediné tříčlenné čtvrtfinále a se svou rivalkou, pětinásobnou mistryní světa Jacobellisovou, se může potkat až ve finále.

„Udělám maximum, ale svět se nezboří, když to nevyjde. I kdybych byla druhá, ta sezona je letos geniální, nemůžu si stěžovat,“ má jasno.

Reklama

Související témata: