Tak trochu jiný poslanec od Gazdíka: Přijetí v Bílém domě jako pocta? Spíš se začali zajímat o naše obří státní zakázky

16.03.2019 10:40

ROZHOVOR „O poctě by se dalo hovořit, kdyby se ČR opět nestala zajímavou pro některé velmoci obřími státními zakázkami v oblasti vyzbrojování a dostavby jaderných elektráren,“ hodnotí schůzku Andreje Babiše s Donaldem Trumpem poslanec Petr Pávek (STAN). Podle dlouholetého starosty Jindřichovic pod Smrkem je dvacet let českého členství v NATO jedním z důležitých pilířů skutečnosti, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější místa na světě. „Vnímám jedinou, do dnešního dne neobjasněnou situaci, na které jsme se v rámci NATO více či méně podíleli a která mi osobně vadila. Tou bylo rozbití bývalé Jugoslávie,“ dodal Pávek.

Tak trochu jiný poslanec od Gazdíka: Přijetí v Bílém domě jako pocta? Spíš se začali zajímat o naše obří státní zakázky
Foto: STAN
Popisek: Petr Pávek

Ukázala návštěva Andreje Babiše v Bílém domě dobře nastavené vzájemné vztahy? Bylo dobře, že Babiš navštívil i CIA? Lze brát návštěvu v Bílém domě jako poctu?

Bilaterální jednání na nejvyšší úrovni mezinárodního kontextu jsou obecně v zájmu ČR. O poctě by se dalo hovořit, kdyby se ČR opět nestala zajímavou pro některé velmoci obřími státními zakázkami v oblasti vyzbrojování a dostavby jaderných elektráren.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Co vzájemný obchod s USA? Měli bychom nyní koupit americké vrtulníky? A co dostavba jaderných elektráren, mají nyní Američané větší šanci se na ní podílet? Proč je případně preferovat před Rusy?

Nepovažuji se za experta na vojenskou techniku, tak se k ní nebudu, na rozdíl od energetiky, vyjadřovat. Neumím si představit, že by stát nebo státem pověřená a ovládaná firma nevypsala výběrové řízení, ze kterého vzejde jako vítěz ten uchazeč o zakázku, který předloží nejlepší nabídku. Ta bude muset vyhovovat jak z hlediska kvality a vhodnosti technologie, tak z hlediska financování dostavby JE včetně účasti českých firem na celém projektu, tak národní bezpečnosti.

Před dvaceti lety vstoupila ČR do NATO. Jak členství s odstupem dvou dekád hodnotit, je pro nás přínosem? Měli bychom v rámci aliance být aktivnější – například v Afghánistánu?

Zdá se, že žijeme v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě a naše členství v NATO je bezesporu jedním z pilířů tohoto pozitivního stavu. Vnímám jedinou, do dnešního dne neobjasněnou situaci, na které jsme se v rámci NATO více či méně podíleli a která mi osobně vadila. Tou bylo rozbití bývalé Jugoslávie.

Americký prezident Donald Trump velmi důrazně upozornil evropské členské státy NATO, že neplní, co slíbily – totiž přispívat na obranu 2 % HDP. Česká republika je nyní na pouhých 1,11 % HDP. Je to naše ostuda? A měli bychom se na 2 % dostat do nejrychleji, nebo je lepší postupovat pomalu?

Při vstupu do každého klubu nebo spolku vyjadřujeme souhlas s výší členského příspěvku i se skutečností, že je naše členství v něm vázáno na jeho řádné placení. ČR se při vstupu zavázala, stejně jako ostatní členské státy, dávat na obranu 2 % z HDP. Pokud jsme tak nečinili, porušovali jsme podmínky, za kterých jsme se stali členem. Souhlasím s úhradou 2 % z HDP na obranu, tzn. na investice do naší vlastní armády a její mise.

V poslední době se to jen hemží skandály kolem ruského vlivu v ČR – namátkou podezřelé přepronájmy bytů v Praze ruskou ambasádou ruským občanům, vysoké počty vozidel i diplomatů zapsaných na ambasádě, atd. Chovají se zde Rusové nepřístojně? A jak má tyto věci ČR řešit?

Rusko se snaží, stejně jako jiné velmoci, uplatňovat vliv v rámci geopolitického prostoru. ČR je součástí tohoto prostoru, zejména díky své historii a vazbám, které byly v minulosti vytvořeny a jsou dodnes živeny. Je evidentní, že existují u nás jedinci i skupiny napříč různými obory, kteří a které zde ruské zájmy různými způsoby hájí.

Skupina českých politiku v čele se senátory a Martinem Bursíkem vylezla na Sněžku s tibetskými vlajkami, tyto vlajky byly vyvěšovány po celé zemi, například Piráti ji vyvěsili v Praze, celkem se zapojilo na 750 měst a obcí. Je to přínosná aktivita? Měli bychom být před Čínou na pozoru?

Solidaritu s Tibetem a jeho duchovním odkazem podporuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…