Babiš to schytal od živnostníků. Kvůli 22 korunám 25 tisíc pokuty?!

Český premiér Andrej Babiš nabízí živnostníkům jisté úlevy. Nejedná se však o plané sliby a snahy o nalákání živnostníků? Bude výhodná paušální měsíční platba zahrnující jak daně, tak i zdravotní a sociální pojištění pro podnikatele s ročním obratem do jednoho milionu korun výhodná? Odpovědět na tyto otázky se ve čtvrtek v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové, snažili Andrej Babiš, předseda vlády ČR (ANO), Petr Fiala, předseda opoziční ODS, Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Bedřich Danda, místopředseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, Pavel Žatečka, řemeslník z Prahy (Cech malířů, lakýrníků a tapetářů) a Pavla Králová. OSVČ z Chocně.

Andrej Babiš
reklama

Moderátorka Jílková se zeptala Králové, proč podezírá premiéra Babiše ze snah o likvidaci živnostníků, kterým se svými současnými gesty snaží spíše pomáhat. Ta se nejprve odvolala na jeho dřívější politiku. Začalo to nejprve kontrolním hlášením, EET a kdo ví, co nás ještě čeká. Navíc měsíční paušální daň nezahrnuje všechny živnostníky. Ti, kteří využívají daňových slev na děti, a matky samoživitelky budou vynecháni. Dále bylo poukázáno také na skutečnost, že menší odvody budou znamenat také o mnoho nižší důchody. "Mě to připadá, že to můžou využít jenom lidé, kteří ví v dnešní době teď, že budou do důchodu zajištění," dovysvětlila Králová.

Jílková konstatovala, že stejného názoru je i předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček, který varoval před časovanou sociální bombou. Živnostníkům se sice uleví, ale jejich důchod bude činit pouhých 5600 korun. Premiér Babiš se nejprve začal chlubit vším, co pro živnostníky udělal od svého vstupu do politiky. "My jsme především snížili daně pro živnostníky. Za poslední léta to bylo sto miliard. Zavedli jsme zvýšení daně na první, druhé a třetí dítě, zavedli jsme školkovné, snížili jsme DPH," řekl Babiš a ukázal diagram ukazující počet vzniklých a zaniklých restaurací. "Všechno jde nahoru," konstatoval Babiš.

Na následnou otázku Jílkové ohledně minimálních sociálních odvodů odpověděl Babiš, že si živnostníci budou moci připlatit, budou-li chtít. Díky paušální dani však ušetří na účetních a daňových poradcích. "Já jsem v minulé vládě měl na starosti vybrat peníze. Ty jsem vybral. Proto jsme mohli snižovat daně. A teď konečně můžeme udělat i něco na NPO, které naše hnutí vlastně nemělo pod palcem. Takže teďka konečně chcem snižovat tu byrokracii," hájil svojí politiku Babiš. Předseda ODS Fiala však Babišovi nevěřil a zmínil, že za celých 6 let, co je ve vládě se neuskutečnil žádný z jeho slibů, ať už se jednalo o stadion pro Sáblíkovou, dálnice, či daňové reformy, které nikdy nikdo neuviděl, a ani je neuvidí.

"Takže pokud bych měl použít slovník pana premiéra, tak bych řekl, že bude muset pan premiér přiznat, že nám tu šestý rok vládnou nemehla, protože nedokáží naplnit nic z toho, co slibovali," zlobil se Fiala s následnou kritikou přebujelé byrokracie a horšího podnikatelského prostředí. Babiš oponoval, že se mu podařilo prosadit znovuzavedení slevy na dítě a partnera, kterou ODS zrušila, a zvýšit také daňový paušál na dva miliony.

Zvýšil se opravdu počet živnostníků? Máme levicovou vládu? Vykrádá ANO ODS program?

Když Jílková zmínila růst počtu živnostníků, a to na celý milion, odpověděl jí Fiala, že se snížil počet OSVČ s hlavní činností, a to o 1,5 % spolu se zvýšením počtu státních zaměstnanců o 10 %. Pod Babišovou vládou se podle Fialy nedokáží živnostníci uživit. "ODS daně nahoru, ANO daně dolů," reagoval Babiš na Fialu a opět mu ukázal grafy potvrzující jeho slova. Místopředseda Danda vysvětlil, že je potřeba rozlišovat mezi živnostníky profesionály a amatéry, tedy lépe řečeno mezi hlavní a vedlejší činností. Dále řekl, že by bylo nejlépe, kdyby vláda nedělala nic. Podnikatelé nejsou schopní sledovat všechny změny a adaptovat se na ně, přičemž za nesplnění povinností hrozí sankce.

Babiš stále trval na tom, že ANO na rozdíl od ODS snížilo daně, a znovu ukázal statistiky. EET pouze vedlo k narovnání podnikatelského prostředí. Fiala se hájil svými daty potvrzujícími, že ANO hlasovalo proti všem úlevám živnostníkům, které navrhovala ODS. Předseda Havlíček potvrdil, že počet podnikatelů je přes milion, jak už bylo řečeno, a že 500 tisíc jsou hlavní činnosti. Pro nemalou část z nich bude díky úsporám na účetní skutečně výhodnější, když budou muset platit pouze měsíční paušál. Následovaly dohady, zda ANO nevykrádá ODS program. Babiš řekl, že s nimi mohla jít ODS do vlády, ale nechtěla. Fiala trval na tom, že už zezačátku vládlo ANO s podporou KSČM a SPD, a prosazovalo levicovou politiku.

Havlíček si postěžoval, že ODS měla několikrát za sebou možnost hájit zájmy živnostníků, ale neudělala to. Žatečka řekl, že on i ostatní živnostníci neřeší, kdo co prosadí, a že se víc zajímají o výsledky. "Vy byste měli se domluvit a udělat to, aby to prospělo tomu podnikání. A tady se handrkovat, kdo s čím přišel, a nepřišel, to prostě takhle nejde. Kdybysme takhle pracovali my, tak na ty platy není," stěžoval si Žatečka, který kritizoval ODS, že nešla do vlády s ANO, které teď prosazuje ryze levicovou politiku, a které zvyšuje minimální mzdu a ruší karenční dobu.

Agrofert zdanil pouze 0,48 % tržeb! AUVA protestující proti Babišově svatbě! Z ČR odcházejí dividendy!

Po krátkých dohadech mezi Fialou a Babišem se dostal ke slovu pán z publika, který ukázal graf, podle něhož měl Agrofert diametrálně větší zisk, než odvedenou daň, která činila pouhých 0,48 % ze všech tržeb. Při těch slovech bylo poukázáno na Babišovy sliby, že bude podporovat živnostníky, a že půjde proti velkým firmám. Kdyby si Babiš víc klekl na korporace, nemusel by buzerovat živnostníky, a dělat si na tom ještě PR.

Babiš vysvětlil, že dotyčný pán zastupuje skupinu AUVA, což jsou jeho velcí "fanoušci", a že protestoval dokonce i proti jeho svatbě. Posléze bylo řečeno, že odvody nejsou jenom daně, ale i sociální a zdravotní, a že Agrofert, který Babiš opustil v roce 2014, odvádí šestkrát víc, než dostává. Dále Babiš řekl, že prosadil zvýšení daňového základu pro velké firmy, ale že z ČR odchází dividendy do zahraničí.

Ke slovu se dostal ředitel sekce z Generálního finančního úřadu Fojtík, který řekl, že velké firmy jsou kontrolovány, a že mají na ně přímo specializovaný finanční úřad. Jedná se o velké giganty s ročním obratem přes dvě miliardy korun ročně. To vše se uskutečňuje v rámci mezinárodních smluv a jsou tam velké doměrky. Všem je měřeno stejným metrem. Fiala trval na tom, že malí a střední podnikatelé jsou nadměrně kontrolováni, a pokutováni za sebemenší chybu. Fojtík mu na to odpověděl, že se počty kontrol u živnostníků snížili v letech 2016-18 o 50 %. Co se týče výše penále, tak ta činí průměrně 8 500 korun.

Kvůli 22 korunám 25 tisíc pokuty?!

Mikrofon byl předán Slavíkovi z publika, který provozuje trafiky. Ten řekl, že nesouhlasí s EET, a že za poslední dva roky měl devět kontrol. Za chybu prodavačky, která namarkovala dvě osoby do jednoho nákupu, dostal pokutu ve výši 25 tisíc korun. "Okradla stát o 22 korun a z toho o DPH. Ona ho neokradla, protože to odvedla v druhém nákupu," rozohnil se Slavík, podle něhož není normální takto sankciovat za zanedbatelnou chybu. Fojtík odpověděl, že celý problém spočívá v neodvedené tržbě, a že se penále uděluje za opakované provinění, nikoliv první. Slavík řekl, že se mu to tak stalo, a že se kvůli tomu soudí.

Babiš reagoval, že se bude snažit snížit počet kontrol, a to na pět ročně s minimálním rozpětím dvou měsíců mezi nimi. Fiala se zlobil, že se Babiš chová, jako by byl v opozici, a že zatím ani není nic na stole. Pět kontrol je zbytečně moc. Kdyby byl zaveden paušál, jak chce i ODS, nemuseli by být živnostníci po zaplacení vůbec kontrolováni, vyjma návštěv hygieny atd. Jílková ještě dovysvětlila, že se paušální daň bude týkat pouze podnikatelů s ročním obratem do jednoho milionu a neplátce DPH.

Mohou živnostníci Babišovi důvěřovat?

Pán z publika, který dostal mikrofon, si postěžoval, že Babiš léta špinil živnostníky, a že jim zavedl likvidační pokuty, EET a zaklekávání finanční správy, v čemž ho podporoval "rádoby" zastánce živnostníků Havlíček. Ten však stál za Babišem s tím, že nevidí nic špatného na snížení počtu kontrol z 35 na 5. Bylo taktéž konstatováno, že se Danda podílel na vládě, a živnostníkům nijak neulevil. Babiš říkal, že by mu živnostníci měli důvěřovat, protože s nimi mluví, a protože má konkrétní plán. Protistranu patrně nepřesvědčil. I tak ale trval na svých úspěších, včetně školkovného, daňového zvýhodnění na děti a partnera.

Fiala odcitoval údajný Babišův výrok, že je perspektivnější podporovat velké firmy. Dále řekl, že Babiš neplní své sliby. Následovala otázka, zda ODS podpoří Babišovy úlevy živnostníkům. Bylo odpovězeno, že až budou na stole. Momentálně se nachází v meziresortním řízení. Vinkler z publika, který má tuto agendu na starosti, vysvětlil, že to bude v řádu několika dnů, či týdnů, předloženo vládě. Posléze byly vyjmenovány všechny už prosazené živnostenské benefity, včetně online zakládání živností. Samotný živnostenský zákon je jedním z nejjednodušších, což potvrzují dokonce i podnikatelé.

Mikrofon v závěru ještě dostávali další lidé z publika. Kučera řekl, že si objel 54 obcí, kde se zavřelo 54 provozoven typu obecních hospod a obchodů, z nichž se do dnešního dne podařilo otevřít pouze tři, a to jenom díky tomu, že je provozují obce bez povinnosti EET. Pešková z Olomouce se zeptala, proč je problematické zaregistrovat fyzickou osobu jako plátce DPH, a proč je povinně dva roky měsíční plátce, když hranice obratu je dva miliony, kdy je normálně čtvrtletní. "To neskutečně komplikuje těm živnostníkům život, když každý měsíc musí předkládat ty doklady, platit a tak dál," stěžovala si Pešková. Fojtík jí vysvětlil, že se jedná o kontrolu, kterou požaduje směrnice EU, a že si živnostníci mohou požádat o kvartální platby DPH.

Jiný pán se ještě zeptal Babiše, zda byl pravdivý jeho článek v Lidovkách o setkání s člověkem, který si chtěl založit cukrárnu, když to samé vyšlo i v magazínu Ekonom. Odpovězeno mu bylo, že se jednalo pouze o modelový příklad. Ke slovu se dostal také taxíkář, který se zlobil, že u nás není minimální sazba za kilometry u dopravy, ať už kamionové, či autobusové, jako například v Německu. Když se ptal, proč tomu tak není, bylo mu odpovězeno, že tu nemáme komunismus. Kritice podrobil i nástup třetí a čtvrté vlny EET, které vytvářejí zbytečné náklady. Jílková oznámila konec debaty. Příští týden se probere závadné polské maso.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky