Cikánek postavil zeď. Je úžasný, chválí ho parťáci

Foto: Nela Dittrichová, hcdukla.cz

16. března 2019, 12:03

Marek Hedbávný

Lukáš Cikánek má po šesti zápasech play off skvělé statistiky: chytí 95,51 % střel a za zápas inkasuje pouze 1,34x. Žádný jiný gólman na tom není lépe.

Jistotou byl i v prvním semifinálovém zápase: nestačil pouze na jedinou jihlavskou ránu z třiatřiceti. 

„Můžeme být rádi, že chytil takovou formu," říká obránce Jiří Říha, který pro změnu vévodí tabulce střelců. „Protože když máte dobrého gólmana, který je jistý... To je prostě základ každého týmu. A Cigi je úžasnej."

Podobně mluví i útočník Tomáš Redlich. „Je výýýýbornej," usměje se. „Třeba teď za stavu 3:1 na něj jeli v oslabení sami dva hráči. Peky (Matěj Pekr, pozn. red.) naštěstí nedal. Byl by to pak úplně jiný zápas."

Cikánek je typem brankáře, který v play off dokáže svoje výkony ze základní části ještě o něco vylepšit. Přesvědčil o tom už v předešlých dvou vyřazovacích bojích – i v nich byl týmovou oporou.

Letos je to podobné. Tým držel i v základní části, aby nevznikl mylný dojem, ale v play off je ještě neprostupnější zdí.

Čím to, že v klíčové fázi sezony umí přepnout na vyšší level?

„Nevím, říká mi to už každý," povídá Cikánek. „Mně přijde, že hraju pořád stejně. Možná je to tím, že se víc brání. Možná, až budu příště podepisovat smlouvu, tak budu během základní části chodit do jiné práce a začnu chytat až v play off," usmívá se.

„Je dobře, že můžeme pomalu celý zápas odehrát na čtyři lajny."

Formu parádně načasovali i Rytíři. Do play off šli sice až ze čtvrté pozice, ve čtvrtfinále ale bez větších problémů vyřadili Přerov a teď vedou proti Dukle.

„Asi jsme tu formu chytili v pravou chvíli. Sezona byla taková... jednou dobrý, jednou špatný. Teď je to nejdůležitější – a zatím to vypadá, že jsme se dobře připravili," těší Cikánka. „Samozřejmě je ale za námi jen jeden semifinálový zápas. Víme, že to bude ještě hodně těžké."

Co může v sérii, která pokračuje v sobotu od 18:20, rozhodnout? „Máme čtyři vyrovnané pětky," myslí si 31letý brankář. „Jsou tam mladí kluci, kteří lítají a mají fyzičku. Je dobře, že můžeme pomalu celý zápas odehrát na čtyři lajny."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz