Filmová upoutávka týdne: Avengers pojí síly s Captain Marvel

Studio Marvel se zase chystá rozbít bank. Poté, co loni utržil film Avengers: Infinity War teprve jako čtvrtý snímek v historii přes dvě miliardy dolarů a zanechal diváky u otevřeného a temného konce, může pokračování s podtitulem Endgame diváckou hysterii ještě vyšponovat. Už proto, že má uzavřít desetiletí dobrodružství s postavami jako Iron Man, Captain America a Thor.

S kulminací dekády studia Marvel pracuje i nová upoutávka na Avengers: Endgame, v níž populární postavy deklarují svou ochotu napravit situaci „za jakoukoliv cenu“. A že je co napravovat, v předchozím filmu totiž superhrdinové navzdory obvyklým příběhovým očekáváním nedokázali zastavit padoucha Thanose. Ten sesbíral všechny takzvané kameny nekonečna, s jejichž pomocí mu stačilo lusknout prsty, aby polovina živých bytostí ve vesmíru přestala existovat.

Oběti byly i v superhrdinských řadách, nový film se s jejich absencí bude vypořádávat a ti, kteří přežili, se s tím rozhodně nehodlají smířit. Jaký je plán, který má zvrátit Thanosovu likvidaci poloviny vesmíru? V tomhle ohledu zatím studio Marvel udržuje přísný režim mlčenlivosti. Po internetu tak koluje řada fanouškovských teorií, ale studio nic nepotvrdilo.

Marketingově se tudíž produkce musí držet zpátky, a tak se i upoutávka z velké části skládá z nostalgické připomínky předchozích zážitků hlavních postav a z nového snímku ukazuje jen velmi málo. Jde o neobvyklou strategii u vysoce očekávaného letního blockbusteru, ale Marvel si to může dovolit, jak ukazuje trvající trend zájmu o jeho příběhy.

Marvelovští hrdinové kralují kinům

Posledním přírůstkem v tomto bohatém komiksovém světě je Captain Marvel. V březnu se superhrdinka na plátně předvedla vůbec poprvé, přesto o svém úvodním víkendu v kinech po celém světě utržila 457 milionů dolarů, přičemž v severoamerických kinech to bylo 153 milionů. To žádný ze slavnějších kolegů se svým prvním dobrodružstvím ani zdaleka nepředvedl. Iron Man v Americe otevíral za necelých sto milionů, Thor a Captain America pak dosáhli jenom na zhruba 65 milionů dolarů.

Na tom je vidět, jakou mánii dokázal Marvel kolem své franšízy vybudovat. Zvláštním případem byl loňský Black Panther, který otevíral dokonce za dvě stě milionů. Na domácím trhu byl extrémně populární – v celkových tržbách překonal i Avengers: Infinity War. Také to jako první komiksový blockbuster dotáhl na oscarovou nominaci za nejlepší film.

Zmíněná Captain Marvel ale neměla premiéru v březnu jenom tak náhodou. Postava bude důležitým článkem v dubnových Avengers. Na její přítomnost už láká i upoutávka. Právě Captain Marvel, která je zřejmě nejmocnější ze všech postav, přispěje k nápravě minulých chyb. A má představovat i budoucnost série, kterou mají staré tváře opustit, zatímco v čele stanou noví hrdinové jako ona či Black Panther. Více napoví až nadcházející film.