16. 3. 2019 | Jan Volf

SPA - LIB 2:4 - Junioři jdou do play off

III/6, sobota 16. 3. 2019
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Škorpík – Klodner, Poizl, Krutil, Bláha, Prchal, Gajdoš – Klimo, Schwamberger, Dani, Konečný, Rousek, Rubeš, O. Pšenička, Kropáček, Arnošt, Gluzman, Čech, D. Vitouch.
Liberec: Pařík – Aubrecht, Kunst, Hampl, Charvát, Kovář, Žůrek – Najman, Rychlovský, Šír, Šafařovský, Teplý, Jiruš, Chrtek, Klapka, Drábek, Cikhart, Šeliga, Žemba.
Branky a nahrávky: 29. Kropáček (Rousek, Klodner), 40. D. Vitouch (Poizl) – 20. Kunst (Šafařovský), 28. Šafařovský (Teplý), 37. Rychlovský (Najman), 47. Šeliga. Rozhodčí: Horák – Špůr, Ondráček. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 157. Střely na branku: 38:35. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.
Sparťané nezakončili skupinu o účast v play off vítězstvím, přesto slaví postup do play off. Hradec Králové totiž porazil v nájezdech Pardubice, které mohly hráče z hlavního města přeskočit v tabulce, ale nestalo se. Z této skupiny tedy postupují Liberec a Sparta. Pražané v tomto utkání nevyužili přesilovky, neproměnili velké šance a proto končí skupinu s prohrou. Severočeši byli v jinak vyrovnaném utkání o něco lepší.

Komentář

Zamotaná situace ve skupině o účast v play off E slibovala dobrý souboj, a to se také potvrdilo. Od začátku byl k vidění skvělý hokej, útočný, agresivní a kombinační. Sparta musela získat s Libercem alespoň bod a postup by byl v kapse. Pak by Pardubice Pražany nemohly ohrozit, jenže na stadionech se vše odehrávalo jinak. Sparťané prohráli v základní hrací době se Severočechy 2:4, a tím pádem museli sledovat situaci v Hradci Králové, kde hráli Pardubičtí. Hradci už o postup nešlo, ale chtěl se ukázat ve východočeském derby a hrál o čest. Dlouho hrál s Pardubicemi 2:2, došlo až na nájezdy, kde o jednu branku více dali domácí hráči, a na Spartě se mohlo slavit. Holešovičtí postupují společně s Libercem do play off.


Utkání bylo od začátku vyrovnané, útoky se střídaly na obou stranách, hrálo se ve vysokém tempu a nasazení, nikdo nevynechal souboj, prostě už skoro play off zápas. První šli do vedení hosté. Třináct sekund před koncem třetiny a pět sekund poté, co šel na trestnou domácí Arnošt se prosadili ihned po buly. Ukázalo se, jak důležité je v dnešním hokeji vyhrávat buly a proč se v zámoří tolik trénují. Autorem branky byl Vratislav Kunst, první perioda vyzněla 1:0 pro hosty.


Oba brankáři čarovali a to nejen ve druhé třetině, oba byli opravdu oporami svých týmů. Ve 24. minutě měli obrovskou šanci hosté, puk chvíli vypadal, že se stočí pod břevno, nakonec ho ale přeletěl. Tlak si byli v zápase schopni vytvořit jak domácí, tak hosté. Druhý gól přišel v čase 27:36, kdy Petr Šafařovský předvedl dobrou orientaci na brankovišti a dorazil střelu Teplého. Tygři kousli podruhé a vedli už 2:0. Sparta ale nezahálela a přispěchala s rychlou odpovědí, stačilo jí 44 vteřin. Rousek protáhl puk krásně po levé straně, předložil volnému Vojtěchu Kropáčkovi na pravé straně u branky a ten jen kotouč zasunul do odkryté branky, skvělá akce a 1:2 z pohledu domácích.

Následně dobře fungovaly defenzívy, které zastavovaly útoky v zárodku nebo ve středním pásmu. Škorpík se nejdříve blýskl v 36. minutě bravurním zákrokem, o 35 vteřin později už ovšem lovil puk z branky. Liberečtí tak dlouho tlačili, až kotouč „dobouchali“ do branky důrazem. Autorem branky byl Jakub Rychlovský, který využil přesilovou hru, a Liberečtí vedli opět o dvě branky. To jim dodalo klid na hokejkách, Sparta ale dokázala znovu snížit. David Vitouch se prosadil dvě sekundy před koncem třetiny. Byl to nádherný gól, kdy unikl obraně, udělal kličku do bekhendu a zavěsil.


Jeden z rozhodujících momentů duelu byl, když sparťané neproměnili čtyři minuty trvající početní převahu. Liberečtí ji perfektně odbránili, hráli zodpovědně, organizovaně a aktivně. Blokovali střely, vyhazovali puky včas a chránili brankáře a předbrankový prostor. Poté co z hromady střel nepřišel gól, přidali další trefu naopak hosté. Na 4:2 zvyšoval Dominik Šeliga. Navíc to byl on, kdo seděl za vysokou hůl na čtyři minuty. Tento dluh však svým spoluhráčům splatil vrchovatě a vstřelil velmi důležitou branku, na kterou už Pražané nedokázali reagovat.

Na konci ještě zkusili hru bez brankáře v šesti hráčích v poli, ale nedopadlo to, a tak se šlo koukat do mobilů, jak dopadne utkání v Hradci. Po zápase vývoj sledovali všichni přítomní sparťané v hale - rodiče, hráči, diváci. Čekalo se, jak dopadnou samostatné nájezdy. Sparta byla jednou nohou mimo play off, avšak Mountfield jí pomohl a díky jeho výhře v nájezdech Sparta postupuje společně s Bílými Tygry do play off.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): „Celé utkání jsme tahali za kratší konec. Soupeř byl dnes důraznější a potrestal všechny naše chyby. Naopak my jsme vytvořené šance nevyužili. Jsme moc rádi, že se k nám připojil Lukáš Rousek i přesto, že to bylo jeho páté utkání v šesti dnech. Pomohl nám, protože máme na marodce čtyři klíčové hráče. Takhle se zachová pravý bojovník a sparťan.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru

Kousal: Tlak si nepřipouštím, těším se!

Krejčík: Mistrovství v roce 2015 bylo zážitek

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov