Triumfální comeback plnovousu: Jde o trvalý návrat mužského symbolu?

Časy se mění. Po dekádách, které preferovaly hladce oholené muže, se nyní na ulicích vyskytuje mnohem více elegánů s vousy a zakroucenými kníry. Jde o trvalý návrat mužského symbolu, nebo vlna popularity porostu tváře zase brzy odezní?

17.03.2019 - Alex Renton



Nedávno jsem si cestou k holiči uvědomil, že téměř každý muž, kterého jsem na ulici v posledních pěti minutách míjel, byl nějak zarostlý ve tváři: plnovous à la britský arcibiskup Rowan Williams, dále knírek z portrétu „Smějící se kavalír“ či vousiska jako ZZ Top – nebo to byl Usáma bin Ládin? A mezi nimi i šest chlápků se stylovým strništěm. Když jsem pak nakonec prošel kolem jednoho hladce oholeného muže, vypadal divně – naze, neúplně. A zmrzle.

K popisovaným setkáním nedošlo v nějakém východním londýnském centru, kde se to hemží oběťmi současné módy. Všechny ty lidi jsem potkal ve středostavovském městě Lewes v Sussexu. Plnovous, kam se podíváš. Tady a leckde v západním světě se nyní těší větší oblibě než kdykoliv od poloviny 70. let 20. století.

Má to i svou kladnou stránku. Majitel toho malého holičství, kam jsem si šel nechat zastřihnout svůj vous, mi svěřil, že se mu od nástupu módy zarostlých tváří zvedl obrat o třetinu. „Parádní byznys. A tamhle máme i doplňky!“ pronesl nadšeně a mávl směrem k vitríně s oleji, vosky na plnovousy a speciálními hřebínky.

Konec módy?

Módní novináři a styloví guruové prohlásili, že trend hipsterských vousů už je dávno pryč. Poslední kapkou se stala našedlá vrstva, ne nepodobná plísni na chlebu, na čelistech generálního ředitele společnosti Goldman Sachs Lloyda C. Blankfeina. Právě ta odvála dlouho přetrvávající názor, že vousy představují obchodní značku liberálního pohrdání konzervativními hodnotami. Poté jedna australská univerzita uskutečnila výzkum, podle nějž volí ženy při pohledu na obrázky mužů s vousy a s oholenou tváří hladkou variantu. Dvě třetiny příslušnic něžného pohlaví přesvědčeně tvrdí, že absolutně preferují hladké oholení. (Pro férovost dodejme, že drtivá většina univerzitních průzkumů zahrnuje pouze studenty do 26 let – pozn. red.) 

Jenže posedlost plnovousy trvá – snad jde o důkaz, že si někteří muži zkrátka dělají něco s obličejem pro vlastní potěchu. Podle zprávy, jež vyšla v New York Times, má nyní na Wall Street plnovous stále více světových finančníků. Timesy analyzovaly vzestup „neupraveného kapitalismu“ a uzavřely kauzu takto: jelikož po komunismu už nenásledovala žádná další radikální ideologie, vous inspirovaný Karlem Marxem prý „již nadále nepředstavuje symbol hrozby“.

Vousatý Hollywood

Jedná se o významný posun. Přestože už se vystřídalo několik vousatých módních trendů, vládnoucí třídy se porostem tváře honosily naposledy v období před první světovou válkou – a před vynálezem žiletkového holicího strojku. Nepropadly mu ani v roce 1967: dokonce i správný nóbl rebel lord Lucan nosil pouze knírek. 

Plnovousy teď frčí (nebo donedávna frčely) také v Hollywoodu. Přiznejme si, že asi není nic horšího než brada Brada Pitta s jakýmsi nevábným chomáčkem, která z něj na pohled dělá muzikanta z podchodu. A vousy zdobí i mnoho hvězd zimních sportů. Lloyd Blankfein za to pravděpodobně nemůže tolik jako Tim Howard, který inspiroval obě strany Atlantiku. Howard je bývalý brankář FC Everton (v současné době působí v americkém týmu Colorado Rapids) a dostal svět na kolena svými hrdinskými zákroky ve prospěch amerického týmu v průběhu světového šampionátu v roce 2014. Mezi pensylvánskými amiši či mezi džihádisty by jeho velký černý plnovous s nenápadným knírkem nevzbudil rozruch. Navzdory ozdobě své tváře byl však gólman během světového šampionátu natolik populární, že někdo „hacknul“ stránku americké vlády na Wikipedii a vyměnil obrázek oholeného ministra obrany Chucka Hagela za Howardův.

Vousománie prý pomine

Říkal jsem si, jak asi na tuto módní horečku reagují dlouhodobí vousáči jako Keith Flett, odborář a zakladatel organizace Beard Liberation Front (BLF – Organizace pro osvobození vousů). Flett nosí marxovský plnovous od doby, kdy si ho mohl nechat narůst, tedy více než čtyřicet let. Jeho posláním jakožto hlásné trouby BLF je bránit správné angažované vousáče. Flett je toho názoru, že vousománie pomine. On sám coby purista si vousy neolejuje, nečeše ani nezaplétá a nikdy by si je nezastřihl asymetricky: „Jen si je myju a udržuju délku, ale BLF také doporučuje namáčet si je v pivu Imperial Stout.“ 

Takže, co bude s vousy dál? Podle hollywoodského módního poradce Andrewa Weitze již jejich zlatý věk u mladých mužů pominul: „Na ulici už nejsou tolik vidět a éra, kdy měli plnovous Clooney, Pitt a Gyllenhaal, také skončila – aspoň pro většinu.“ Weitz si však myslí, že muži budou dál nosit zastřižené vousy stejně jako on: „Zvykl jsem si, že se neholím, ženám se to zdá sexy a s vyrážkou po vousech jsem skončil.“

Prostě jenom závist

Čeká tedy módní plnovous ještě jeden divoký výbuch, načež nám zmizí z očí? Můj holič v Lewesu tvrdí, že většina lidí chce jen zastřihnout porost kolem rtů, na krku a tvářích. Zákazníci ho teď ale také často žádají, aby jim kníry točil do kudrlin, vyholoval jim pruhy na tvářích, nebo dokonce vystříhal knír nad levým rtem a nechal štětiny na pravé straně brady a pod krkem. Asymetrický vous se stal záležitostí přehlídkových mol – k vidění byly i nevšední diagonální zástřihy, jejichž nositelé vypadali jako oblíbený služebník královny Viktorie.

Zeptal jsem se na vzestup asymetrického porostu tváře jisté uznávané módní redaktorky. Prohlásila, že co se týče vzhledu, „křičí to ‚kretén‘ ještě hlasitěji než většina mužských stupidit na obličeji“. Kolem vousů se také samozřejmě vznáší těžká aura ženské žárlivosti. Když už si totiž ženy půjčily snad všechny skvělé mužské módní výdobytky, jako například kalhoty, přirozeně je štve, že přišly o něco, co se nedá „obšlehnout“

Paradox na konec

Ale pro všechny příslušnice něžného pohlaví, které by toužily po plnovousu, existuje jistá technologie. Podle International Society for Hair Restoration neboli Mezinárodní společnosti pro návrat ochlupení podstoupilo v roce 2013 v Británii celkem 4 500 zájemců transplantaci vousů, při níž se vlasy ze zadní části hlavy vkládají do obličeje. Představuje to nárůst o 15 % a zmíněná organizace tvrdí, že je tak nyní transplantace vousů třikrát oblíbenější než plastické operace nosu. Zatím ji však nepodstoupila žádná žena. Většina mužů pak uvedla, že s novým porostem budou „více macho“.

TIP: Plnovous může obsahovat podobné množství bakterií jako WC

Na vánočním večírku v Edinburghu jsem se zeptal několika mužů, kteří si nechávali zarůst tvář: Proč plnovous? Většina odpověděla, že vousy zakryjí podbradek nebo neuspokojivě tvarovanou bradu. Někteří tvrdili, že by se rádi oholili, ale rodina jim v tom brání. Mnozí ovšem také uvedli, že se bez porostu vlastně cítí lépe. „Moudřeji, dospěleji,“ řekl jeden a zakroutil si špičkou svého naleštěného kníru... 


Další články v sekci