Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Jedná se o týrání zvířat? (6/9)

Spousta lidí zastává názor, že chovat exotická zvířata je týrání. Platí to absolutně? Ve všech případech? Znamená to, že pes v malém kotci o velikosti metr krát metr je spokojený, zatímco lev s výběhem kilometr krát kilometr trpí?

Spousta lidí zastává názor, že chovat exotická zvířata je týrání. „Chudák zvíře! Mít doma lva je neetické. Myslíš si, že je šťastné v kleci? Patří do přírody, ne tobě! Co kdyby někdo zavřel do klece tebe, líbilo by se ti to?!“

Popravdě by se mi nelíbilo, kdyby mě někdo zavřel do klece. Vlastně by se mi ani nelíbilo, kdyby mě někdo zabil a snědl pro maso, testoval na mě spotřební zboží a léky, nutil mě být na vodítku nebo mi dával jídlo do misky. Případně mě nechal vykastrovat. A přitom tohle všechno zvířatům děláme. Takže argument, že by se mi něco nelíbilo, neberu.

Jako člověk mám trochu jiné potřeby a vnímání světa než zvířata.

Takže výběh, který se může člověku jevit malý či nezajímavý, může být pro zvíře jako pětihvězdičkový luxusní hotel. Jídlo, které by člověk nedal do pusy, může být pro zvíře jako oběd ve vyhlášené restauraci.

A jestli jsou zvířata šťastná? Štěstí je lidský koncept. Zvíře si neříká, že kdyby vyhrálo ve sportce, nebo když se zbaví traumat z dětství, tak bude konečně šťastné. Zvíře přemýšlí jinak. Zvířeti stačí spíše určitá spokojenost, která je na něm vidět.

Chová se zvíře normálně? Normálně jí, spí, hraje si a jeho body–language projevuje spokojenost? Pak je vše v pořádku. Chodí v kruzích, projevuje se nějak nezvykle a vystresovaně? Pak šťastné není a je potřeba něco změnit (dá mu víc prostoru, hraček, pozornosti, možností se vyblbnout a tak dále).

Nedávno jsem třeba viděl video, kde někdo choval lišku. A ta liška běhala po výběhu, skákala do vzduchu a vypadala, že je hluboce zabraná do hry. Pak se rozběhla ke svému páníčkovi, ten ji překulil na záda, začal hladit po břiše a ona vrtěla ocasem. A hle? Věděli jste, že lišky vrtí ocasem? To se mnohdy nedočtete v knihách, ani to neuvidíte v zoo či dokumentech BBC – tohle zjistíte jen tím, že s liškou žijete! Mimochodem, ta liška se jmenuje RonRon.1

A pokud to zvíře tak hrozně trpí v zajetí, jak se tvrdí, proč se samo opakovaně vrací do svého výběhu, což jsem viděl u mnoho různých zvířat na vlastní oči? Není to proto, že se tam cítí bezpečně? Spousta zvířat se také v případě, že je něco poleká, utíká schovat za svého chovatele (opět jsem viděl mnohokrát). Jak to? Protože mu důvěřují a vidí v něm bezpečí! Některá zvířata dokonce následují svého páníčka pomalu jak ocásek.

V čem tedy není zvíře šťastné? Kde přesně můžu vidět utrpení?

Pokud přijmeme názor, že zvířata v zajetí trpí, pak to platí vždycky. To znamená, že zvíře trpí i v zoo a v záchranné stanici pro zvířata a prostě všude.

A co kočky a psi, ti netrpí? Často slyším argument, že jsou to přece domestikovaná zvířata. A co? To, že je nějaký tvor domestikovaný, neznamená, že je v každém případě spokojený v zajetí, zatímco když nějaké zvíře domestikované není, tak zcela automaticky trpí. Platí to absolutně? Ve všech případech? Znamená to, že pes v malém kotci o velikosti metr krát metr je spokojený, zatímco lev s výběhem kilometr krát kilometr trpí? To je přece absurdní!

Vlastně bych mohl psům věnovat celou další kapitolu, když už jsem je zmínil.

 

 

Zdroje:

[1] https://www.youtube.com/user/foxalbiazul/featured

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed