„Dokončenou stavbu převezmeme do konce března, pak bude kolaudace a bezprostředně po jejím ukončení bude možné otevřít hráz a umožnit průchod pro pěší a pro cyklisty,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Jak mluvčí zdůraznil, rekonstrukci koruny hráze správci pečlivě naplánovali tak, aby zasáhla pouze dvě letní rekreační sezóny. „Práce proto začaly hned po ukončení rekreační sezóny 2016. Náklady na rekonstrukci hráze jsou 58 milionů korun,“ dodal s tím, že stavební zásahy do hráze si vyžádal její nevyhovující technický stav.

Stavební úpravy spočívaly v kompletní rekonstrukci koruny hráze včetně přemostění přelivů, mostních opěr, mostních závěrů i dosavadního zábradlí na obou stranách hráze. Opravou prošly betonové plochy pod jeřábovou dráhou i osvětlení na koruně. Nová je vozovka včetně izolací. Koruna hráze získala nové osvětlovací stožáry a nové zábradlí.

Podle starosty Vranova nad Dyjí Lubomíra Vedry trvaly práce příliš dlouho. „Jsem však rád, že šlo vše podle harmonogramu a brzy hráz opět poslouží turistům,“ konstatoval Vedra.

Na nově opravenou korunu hráze se těší také místní chatař Ivan Fojtách. „Už několik let jsem se po hrázi neprošel, takže při nejbližší možné příležitosti se tam vydám,“ řekl Fojtách.

Ilustrační foto.
Josefské košty s bohatou tradicí nabídnou stovky vzorků