Nejvíc umístění mezi nejlepšími na této degustační přehlídce zaznamenal největší vysočinský pivovar, tedy Rodinný pivovar Bernard Humpolec.

Ve výsledkové listině, v níž jsou uváděna nejlepší piva v celkem pětatřiceti kategoriích, se objevují i piva z dalších šesti vysočinských pivovarů.

Pět piv z Vysočiny obsadilo první příčku v kategorii, hned tři prvenství putovala do Humpolce. „Na prvním místě se umístily světlá desítka, černý ležák a jantarový ležák,“ upřesnil výčet humpoleckých prvenství mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Jedno prvenství pak získal Akciový pivovar Dalešice, který má sídlo v Dalešicích na Třebíčsku. Ten nenašel přemožitele s Tadeášem 14% v kategorii nefiltrovaných piv. „Každý úspěch v degustační soutěži nás velmi těší,“ poznamenal k výsledkům dalešický sládek Ladislav Němeček.

A prvenství má i Pivovar Trojan Telč, kde pod názvem Lékárníkova jedenáctka vaří nejlepší světlý ležák mezi minipivovary. „Z ocenění máme pochopitelně velkou. Je to ocenění poctivé práce, na kterou jsme tady vsadili,“ komentoval ocenění obchodní ředitel Pivovaru Trojan Telč Tomáš Komín. Pivovar Trojan se dostal na vrchol obdivuhodně rychle, neboť v Telči působí teprve dva roky. Na České pivní pečeti se neztratila ani černá desítka z telčského minipivovaru.

Festival svatého Patrika v Třebíči.
OBRAZEM: Festival svatého Patrika začal dudáckým průvodem

Na pomyslných stupních vítězů se umístily díky druhému místu Tadeáš 14% v kategorii Světlé speciální pivo, druhé skončilo také Javořické výčepní z Pivovaru Kozlíček Horní Dubenky na Jihlavsku v kategorii Světlé výčepní z minipivovaru.

Třetí místo a bronzovou pečeť braly dvě piva z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a sice Rebel XI a Rebel sváteční speciál. Výčet medailových umístění pak třetími místy doplnily Rodinný pivovar Bernard díky třetímu místu pro Bernard kvasnicové pivo 10% a Akciový pivovar Dalešice díky nefiltrovanému pivu Dalešické májové 13% sv. speciál.

Na čtvrtých až sedmých místech se umístily jihlavský Ježek 10% šenkovní, Bernard sváteční ležák 12%, Bernard světlý ležák 11%, pelhřimovský Poutník 14% speciál a už zmíněné Telčské tmavé výčepní.

Rovněž už v únoru se konalo vyhlášení degustační soutěže Zlatý Pivex v Brně, kde například obsadil Bernard černý ležák v kategorii tmavých piv první místo.

Sládci i pivovarští obchodníci ale už myslí na další letošní soutěže, které o kvalitě piv vypovídají. „Nejprestižnější degustací je České pivo, které je pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven. Jde o dvoukolovou soutěž, slavnostní vyhlášení je během Svatováclavských dnů v Praze,“ poukázal na jednu ze zásadních přehlídek Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.

To už budou mít piva za sebou hodnocení například ze zářijové degustace při Dočesné v Žatci.

Trochu jinou soutěží je Sdružením přátel piva pořádaná hlasovací anketa. „Hlasování se každoročně účastní hned několik stovek členů a finálové vzorky jsou na závěr ještě navíc degustovány a je určeno konečné pořadí,“ zmínil další významnou soutěž Zdeněk Mikulášek a připomenul, že Rodinný pivovar Bernard obdržel loni od Sdružení přátel piva titul Pivovar roku 2018.

Výstava Jiřího Bohéma Svobody a Ladislava Pupena Růžičky v třebíčské galerii Tympanon.
Bohém a Pupen. Příběh, který stále žije. Podívejte se

Česká pivní pečeť 2019

1. místa:

Bernard světlé pivo 10%, Bernard jantarový ležák 12%, Bernard černý ležák 12% (vše Rodinný pivovar Bernard Humpolec), Tadeáš 14% (Akciový pivovar Dalešice), Lékárníkova jedenáctka (Pivovar Trojan Telč)

2. místa

Tadeáš 14% (Akciový pivovar Dalešice), Javořické výčepní (Pivovar Kozlíček Horní Dubenky)

3. místa

Rebel XI, Rebel sváteční speciál (obě Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod), Bernard kvasnicové pivo 10% (Rodinný pivovar Bernard), Dalešické májové 13% sv. Speciál (Akciový pivovar Dalešice).