Aktualizace má mimo jiné zlepšit snížený výkon počítačů s nainstalovanou záplatou Retpoline, která řeší zranitelnost procesorů, označovanou jako Spectre. Kromě toho opravuje nalezené chyby v Centru akcí, webových prohlížečích Microsoft Edge a Internet Explorer a v dalších důležitých komponentách.

TIP: Windows 10 opět trápí chyba aktualizace. Tentokrát se týká starší jarní verze

Místo zvýšení výkon klesl

Ačkoli by tedy po instalaci aktualizace KB4482887 mělo dojít ke zvýšení výkonu počítače, podle reakcí uživatelů na sociálních sítích to vypadá, že opak je pravdou. Nejnovější update Windows 10 způsobuje značné problémy především hráčům.

Po nainstalování aktualizací hlásí potíže například příznivci střílečky Destiny 2. Mnozí z nich si na Redditu a jiných webech stěžují na citelné prodlevy(„lagování“) při vykreslování herní grafiky. I na výkonných herních strojích údajně dochází k rapidnímu poklesu snímkovací frekvence.

Jeden z dotčených hráčů uvádí: „Také jsem měl tento problém – když jsem pohnul myší, klesla snímkovací frekvence ze 60 snímků za sekundu na 35, hra se zpomalila, došlo i ke snížení kvality zvuku.“ Také mnozí další si stěžují na výrazný pokles výkonu a zpomalenou odezvu na pohyb myši.

TIP: Lavina chyb už je snad u konce. Říjnová aktualizace Desítek je opět ke stažení skrze Windows Update

Microsoft už potíže řeší

Stížnosti uživatelů se začaly objevovat i na dalších platformách – například na Twitteru. V jednom z diskuzních fór na Redditu doporučil softwarový inženýr Microsoftu uživatelům, aby potíže nahlásili. Kromě toho podotkl, že se patrně nejedná o problém, související s vylepšením záplaty Retpoline.

Microsoft již potíže eviduje a na oficiálním konkrétně uvádí, že „Po instalaci balíčku KB4482887 mohou uživatelé při hraní určitých her (například Destiny 2) zaznamenat pokles výkonu grafiky a myši.“

Vývojáři již údajně pracují na řešení, které by mělo přijít formou opravné aktualizace. Uživatelé, kteří potřebují získat zpět ztracený výkon, mohou jako krátkodobé řešení odinstalovat záplatu KB4482887.