Český Krumlov zpoplatní vjezd autobusů. Rychlá turistika město dusí

Události: Český Krumlov začne vybírat za vjezd autobusů (zdroj: ČT24)

Jako první město v Česku bude Český Krumlov vybírat peníze za vjezd zájezdových autobusů. Do města zapsaného na seznam UNESCO jich ročně přijede 16 tisíc, v hlavní sezoně třeba i stovka za den. Dopravní problémy se každý rok zhoršují. Radnice chce proto regulovat počty krátkodobých návštěvníků a zvýšit své příjmy. Cestovní agentury začnou za autobusy platit od června.

„Když sem přijede milion turistů a 16 tisíc autobusů, pro tak malé město je to skutečně obrovská zátěž,“ popisuje místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann (KDU-ČSL). Autobusy obvykle zastavují zdarma na malém parkovišti, kde vyloží turisty. Ti vyrážejí na zámek a do centra.

Skupiny turistů z Asie podle jednatele Sdružení průvodců v Českém Krumlově Oto Šrámka rychle městem prolétnou, vyfotí si ho z vyhlídek a zase odjíždí do jiných destinací. Řidiči autobusů mezitím čekají na své klienty a někteří ve snaze ušetřit parkují, kde to jen jde. „My je chceme zpoplatnit, aby ta rychlá zájezdová turistika přinášela něco do městské kasy,“ přibližuje ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Petr Troják.

Ve městě mají být dva terminály, jejichž prostřednictvím každý autobus zaplatí za příjezd a odjezd. S rezervací to bude 1250 korun nebo 50 eur, bez předběžné rezervace o 250 korun či 10 eur víc.

V krumlovské kase budou příjmy znát

Nový terminál má být přímo pod českokrumlovským hradem, Oto Šrámek ho vítá. Finanční regulaci považuje za optimální pro přetížené město. Systém zpoplatněného vjezdu pro autobusy funguje třeba v rakouském Salzburgu a italských Benátkách.

Jihočeskému městu přinese výrazně vyšší příjmy. „Propočetli jsme si to zhruba na 15 milionů korun, které bychom při této cenové politice mohli získat v příštím roce,“ odhaduje místostarosta Hermann. Město na seznamu UNESCO mělo dosud z turistického ruchu čistý roční příjem 12 milionů. V Českém Krumlově žije asi 13 tisíc lidí. Letos má rozpočet s příjmy 390 milionů a výdaji 365 milionů.