Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Windisch vyhrál hromadný závod biatlonistů na MS, Krupčík byl 20.

Sport

  17:37
Östersund - Ital Dominik Windisch napodobil krajanku Dorotheu Wiererovou a vyhrál na mistrovství světa hromadný závod biatlonistů. Tomáš Krupčík při premiéře v této disciplíně dlouho útočil na umístění v první desítce, ale po třech chybách na závěrečné položce skončil dvacátý. Michal Krčmář byl v Östersundu dlouho poslední a v závěrečném kole si polepšil alespoň na 28. pozici.

Italský biatlonista Dominik Windish. foto: Reuters

Wiererová slaví první titul mistryně světa v biatlonu, Češky až za první patnáctkou

Za silného větru a sněžení rozhodovala střelba. Windisch se ocitl v čele po té, co jako jeden z mála zvládl bez chyby závěrečnou položku. Náskok udržel a radoval se z první medaile z velké soutěže. Zbytek soupeřů nechal za sebou o přibližně o 23 sekund. Ve finiši o stříbro nakonec porazil Francouz Antonin Guigonnat Rakušana Juliana Eberharda.

Lídr Světového poháru Johannes Thingnes Bö se po dvou chybách na třetí střelbě vrátil do hry o zlato, když během jednoho kola smazal půlminutové manko na vedoucího Rusa Jevgenije Garaničeva. Při poslední položce oba dlouho vyčkávali a největší favorit pak poslal všech pět ran mimo. Skončil třináctý a zkomplikoval si boj o malý křišťálový glóbus za disciplínu. Před závěrečným hromadným závodem v Oslu se na něj dotáhl dnes pátý Francouz Quentin Fillon Maillet.

Krupčík byl vleže bezchybný a i po první položce vestoje, kde udělal dvě chyby, se pohyboval v první desítce. Při poslední zastávce na střelnici dlouho profukoval dioptr, kam se mu dostal sníh, a pak musel na tři trestná kola. Propadl se na konec druhé desítky.

„Myslím si, že to nebylo tak hrozný, aby se v tom nedalo dobře odstřílet. Jasně, že mě to trochu mrzí, protože ten začátek byl výborný. Ale nedá se nic dělat, zkazil jsem si to sám. Ale ty pocity ze šampionátu jsou vesměs pozitivní,“ řekl České televizi jednatřicetiletý Krupčík, který na tomto MS poprvé dostal šanci ve všech individuálních závodech. Jeho nejlepším výsledkem bylo 18. místo ve stíhačce.

Krčmář udělal hned při první položce vleže tři chyby a usadil se na konci třicetičlenného závodního pole. „Hodně mě to mrzí, spíš mě to štve. Ten vítr se furt šmrdlal, nechtěl jsem cvakat moc. Po první položce jsem cvakal další čtyři doleva a dva dolů. Potřeboval jsem další dvě minuty na nástřelu, jak jsem si nebyl jistý, tak ta první položka nebyla dobrá,“ řekl. Pak přidal další tři omyly a posunul se jen na 28. místo. Posteskl si, že ho tentokrát nepodržely lyže.

Českým maximem v individuálních závodech na tomto MS zůstalo sedmé místo Markéty Davidové z úvodního sprintu. Čtvrtá skončila mužská štafeta, šestou příčku obsadila klasická smíšená štafeta. Světový pohár vyvrcholí od čtvrtka do neděle finálovým dílem v Oslu.

Autor: