KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – státní zámek / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na březen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

17. – 24. března


 

Přehled tisku: drony bojují proti kůrovci a policie zajistila šifrované vzkazy obviněného Švachuly

Sobotní tisk přináší nové informace v kauze obviněného brněnského politika ANO Jiřího Švachuly. Dále se v novinách dočtete o tom, že lesníci v boji proti kůrovci nasazují novou zbraň – drony. A v Kolíně mají vleklé problémy s rekonstrukcí Pražské ulice. Přehled zpráv ze sobotních novin pro vás sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 23. března: Jasno až skoro jasno, večer v Čechách od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, později večer v Čechách mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Dnes k nám vyvrcholí příliv teplého vzduchu. Nejvyšší denní maxima vystoupí na 17 °C až 21 °C. Takové teploty se u nás přitom běžně vyskytují až na začátku května. Počasí je tak o více než měsíc napřed. Tak vysoké teploty ohrozí i teplotní rekordy pro dnešní den, které se pohybují kolem 19 °C. V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, bylo v tento den zatím nejtepleji v roce 1903, kdy zde naměřili 19,5 °C. Dnes lze očekávat překonání tohoto rekordu.

Neděle 24. března: Oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo slabý déšť, na severu později nad 1000 m i sněhové. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jihovýchodě až 14 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
23.03.2019 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979
24.03.2019 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Jihočeští památkáři investují přes sto milionů, vstupné mírně zdraží

Jihočeští památkáři zahájí sezonu 30. března. Do obnovy hradů a zámků letos investují téměř 101 milionů Kč. Letos dokončí experimentální obnovu středověké věže v Rožmberku nad Vltavou a Horskou zahradu v Českém Krumlově. Vstupné na většině zámků zdraží o 20, někde o 30 Kč.  CELÝ ČLÁNEK


 

Partnerské země Bavorska, Rakouska a České republiky mají pěším turistům co nabídnout

Evropský region Dunaj-Vltava (ERDV) nabízí díky své výhodné geografické poloze jedinečnou přírodní kulisu, která pěší turisty doprovází krok za krokem. K zahájení turistické sezóny zveřejnil ERDV nového průvodce, v kterém najdete 28 nejhezčích okružních výletů pro pěší po celém území ERDV. Vydejte se s rodinou například k pohádkovému hradu Kašperk, pohodlným pěším výšlapem k oboře Wildpark Walderlebnisbühne v Horní Falci nebo na náročný výstup až k vrcholu hornorakouské hory Kleiner Pyhrgas. Celkem 430 km turistických stezek nabízí nejen radost z pěší turistiky, ale také zážitek z okolní přírody a krajiny po regionu, který nezná hranice!

První jihočeskou akcí, na které bude průvodce k dispozici je akce jihočeského Klubu českých turistů – celokrajský sraz turistů neboli „Zahájení jarních kilometrů s turistickou sazkou“. Akce se uskuteční tuto sobotu 23. 03. 2019 v Kájově. Start: Kájov žst., 8:10 – 9:10 h. Cíl: Kájov, restaurace Konibar, do 13:00 h. Pěší trasa: 11 km . Více informací ZDE


 

Předpověď počasí

Pátek 22. března: Jasno až skoro jasno, na severu a severovýchodě přechodně polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v západní polovině Čech ojediněle až 20 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr 1 až 4 m/s.

Počasí ve střední Evropě nadále ovlivňuje tlaková výše. Navíc k nám zesiluje příliv teplého vzduchu. Dnes i zítra nás tak nadále čeká slunečné počasí. Teploty dnes budou mezi 14 °C až 18 °C (v Čechách ojediněle až 20 °C). Zítra potom vystoupí na 16 °C až 20 °C. V ohrožení jsou dokonce teplotní rekordy pro tento den, které se pohybují kolem 19 °C. V neděli se počasí výrazně změní. Přibude oblačnosti a objevit se může i déšť. Teploty zůstanou kolem 11 °C. Víkendové výlety se tak vyplatí naplánovat na sobotu, která nabídne na začátek jara nezvykle vysoké teploty.

Sobota 23. března: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: výstavba nové ranveje v Praze, žebříček nemocnic a stížnosti kvůli GDPR

Letiště Praha se pře o cenu posledního pozemku, který potřebuje získat pro výstavbu nové paralelní ranveje, píše deník E15. Regionální Deník sestavil seznam 116 nemocnic, ze kterého plyne, jak léčí. Týdeník Ekonom píše, že loni přibylo stížností na správce a zpracovatele dat z důvodu nařízení o ochraně osobních údajů, kterým se společnosti, úřady anebo nemocnice musí řídit od května 2018. Více v přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 21. března: Jasno až polojasno, na severu a severovýchodě přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s nebo bezvětří.

Kolem rozsáhlé tlakové výše nad střední Evropou k nám začíná proudit teplejší vzduch od západu. A díky tomu nás čekají i podstatně vyšší odpolední teploty než v první polovině týdne. Už dnes se maxima ojediněle přehoupnou přes 15 °C, zítra a v sobotu se podobných teplot dočkáme na většině území Česka. A není vyloučeno, že se výjimečně objeví i další dvacítky. Noci ale budou kvůli malé oblačnosti a slabému větru ještě poměrně chladné, i když mráz se už bude vyskytovat jen výjimečně a slabý. Nadprůměrně teplé počasí ukončí v neděli studená fronta, která nás bude přecházet od severozápadu.

Pátek 22. března: Jasno až polojasno, na severu a severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v západní polovině Čech ojediněle až 20 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Výzva Jihočeské televize!

Hledáme dobové záběry natáčené v jihočeských městech v uplynulých třiceti letech. Povedlo se vám na kameru zachytit stávky, demonstrace, přírodní katastrofy jako povodně nebo požáry? Nenatáčeli jste například demolice domů ve vašem okolí nebo čistě jen podobu náměstí a ulic v 90. letech? Budeme rádi, pokud nám materiály natočené ve Vašem městě zapůjčíte pro výrobu některých dílů pořadu “30 let od SAMETU”. Napište nám na mail redakce@jihoceskatelevize.cz a my se Vám ozveme.


 

Úterý 19. března: České Radiokomunikace navýšily výkon u DVB-T2 vysílačů Kleť a Mařský vrch

 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Obnovený depozitář Jihočeského muzea v Ledenicích začíná opět fungovat

Loutky, modely lidových stavení, bytový textil, železné nástroje, povozy, saně, kočáry a řada dalších exponátů se vrátí do obnoveného depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicíchna Českobudějovicku. Stane se tak během první poloviny letošního roku.  Rekonstrukce objektu začala v květnu 2017 a skončila v listopadu 2018. Nyní je depozitář ve zkušebním provozu. Náklady činily 16,1 milionu korun. Potvrdil to náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch. „Na spolufinancování se z 85 % podílí Evropský fond pro regionální rozvoj, 10 % kraj, a 5 % stát,“ upřesnil Hroch s tím, že dodavatelem stavby je firma VIDOX s.r.o.

Majitelem objektu a přilehlých pozemků, které spravuje Jihočeské muzeum, je kraj. „Po rekonstrukci tu vzniklo osm depozitárních sálů s odpovídajícími podmínkami pro ukládání sbírkových předmětů a badatelna, kde budou sbírky zpřístupněny ke studijním účelům,“naznačil Hroch. Důvodem kompletní rekonstrukce byl podle ředitele Jihočeského muzea Františka Štangla havarijní stav objektu. „Do budovy mimo jiné zatékalo, dřevěné konstrukce byly napadeny dřevomorkou a hrozilo propadnutí stropů i podlah, což mělo samozřejmě neblahý vliv na zde umístěné historické exponáty,“ vysvětlil Štangl. Předměty z ledenického depozitáře jsou zatím provizorně umístěny v ostatních depozitářích Jihočeského muzea. Těch je, včetně toho v Ledenicích, celkem šest.  (tzjč)


 

Příspěvky na prevenci čerpá jen asi desetina pojištěnců

Příspěvky na prevenci čerpá asi desetina pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), průměrně získali loni asi 850 korun. Celkem pojišťovna na příspěvcích loni vyplatila přes 438 milionů korun, letos plánuje 735 milionů. Novinářům to dnes řekla náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům Petra Pevná. U ostatních zdravotních pojišťoven čerpají klienti obvykle více. Podle loňského vyjádření prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha to ale byla méně než polovina.

Z fondů prevence zdravotních pojišťoven jsou hrazeny očkování, vyšetření navíc a ozdravné pobyty. Pojišťovny přispívají také na pohybové aktivity nebo odvykání kouření. Mezi nejžádanější patří příspěvek na pohybové aktivity nebo nepovinná očkování, zejména proti klíšťové encefalitidě. Příspěvky navíc dostávají těhotné ženy, celiaci, dárci krve či diabetici.

Právě nemocní s cukrovkou podle Pevné čerpají své příspěvky poměrně málo. Získat přitom mohou až tisíc korun na rok. “Nevíme, proč tomu tak je,” uvedla Pevná. “Chceme se zaměřit i na ambulance diabetologů a o příspěvku více informovat,” dodala Diabetikům pojišťovna přispívá na potřeby, které používají při měření cukru v krvi. Jde o testovací a diagnostické proužky, jehly k inzulinovým perům, dezinfekční prostředky nebo příslušenství k inzulinovým pumpám, přístrojům, které jim dávkují chybějící inzulin automaticky. Podle náměstkyně ale mají část těchto pomůcek hrazených i z běžného zdravotního pojištění.

Diabetiků v populaci je podle odhadů kolem milionu. Zdravotní pojišťovny na léčbu jejich diabetu vydaly v roce 2017 přes 10,7 miliardy korun, celkové náklady spojené s cukrovkou byly přes 33 miliard z celkových asi 300 miliard, které mělo k dispozici celé zdravotnictví. U VZP, která má klienty asi 60 procent populace, jich loni příspěvek čerpalo asi 4400.

VZP dnes představila také nové příspěvky, které chce svým klientům letos začít hradit. Platit bude například plavání kojenců, speciální výživu pro nedonošené děti, preventivní vyšetření prsu, lázeňské pobyty pro dárce orgánů nebo nové druhy očkování. Podle Pevné pojišťovna prověřuje také možnost platit z preventivního fondu očkování proti spalničkám pro starší 50 let, kterým byla v dětství očkovaná jen jedna dávka. Jejich odolnost proti nemoci může být proto nižší. Spalničkami se letos za první dva měsíce nakazilo přes 170 lidí, nejvíc v Praze, kde byla už loni vyhlášená epidemie. V celé ČR bylo loni 203 nemocných. (PROTEXT)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře