Újezdeček má sedm nově zvolených zastupitelů
Do volební místnosti v Újezdečku přišlo v sobotu odvolit téměř pět stovek lidí. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Újezdeček – V sobotu 16. března se konaly mimořádné volby do zastupitelstev obcí. Volili se zástupci samospráv v celkem 31 místech republiky, kde soud rozhodl o neplatnosti loňských podzimních voleb. K volební urně šli i voliči jediné obce na Teplicku, v Újezdečku, která patří se svými 900 obyvateli k nejmenším.

Vloni tu nebylo zvolené vedení obce, protože nedošlo k ustavujícímu zasedání. Bývalý starosta Petr Pokorný totiž ještě před jeho konáním složil společně s dalšími zastupiteli mandát. Počet členů zastupitelstva tak klesl na čtyři, což je pod zákonnou hranici. V obci nastalo na několik měsíců bezvládí s jediným mužem na radnici, bývalým starostou.

V rámci mimořádných voleb, v sobotu 16. března, přišlo v Újezdečku volit 63,97 % z celkového počtu voličů, konkrétně 483 lidí. Nejvíce hlasů získalo Sdružení nezávislých kandidátů (1133) a Občané České republiky (827). Na třetím místě co do počtu hlasů skončila Komunistická strana Čech a Moravy (399), další bylo uskupení Pro změnu (315), Pro Újezdeček (282) a Česká strana sociálně demokratická s 232 hlasy.

Do nového zastupitelstva se dostalo sedm zvolených zástupců. Mezi nimi je i bývalý starosta Petr Pokorný (SNK), dále Pavel Hejlík (SNK), Ladislav Trojáček (SNK), Antonín Šlechta (KSČM), Pavlína Fišerová (Pro změnu), Květoslav Koutník (OČR) a Stanislav Molnár (OČR).

Zvolení členové zastupitelstva

1703volby

Když jsme se v sobotu kolem 15. hodiny ptali paní, která spěchala v dešti směrem k radnici, zda jde volit, odsekla, že na takové věci nemá čas. Jeden z místních obyvatel nám přiznal, že o konání voleb nic neví. Přesto se k volební urně v Újezdečku dostavilo 64 % voličů, což je dokonce o málo víc, než vloni na podzim, kdy do k volební urně přišlo 58 procent voličů. Potvrdili tak naděje, které do nových voleb vkládal bývalý starosta Petr Pokorný. Když jsme se ho na konci loňského roku zeptali, jak celou situaci v obci vidí, odpověděl, že je v tomto směru optimista. „Věřím, že volby na jaře dopadnou dobře,“ prohlásil tehdy. Na řadě je teď ustavující zasedání nově zvolených zastupitelů obce. Doufejme, že i ono dopadne v souladu s představami bývalého starosty a nedojde tentokrát k žádným patovým situacím.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru