TOPlist

FotoDuel: Honor View 20 vs. Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro vs. Honor View 20

V našem seriálu FotoDuel pro vás porovnáváme kvalitu fotoaparátů dnešních smartphonů. V dnešním díle se proti sobě postaví dvě vlajkové lodě čínských výrobců, kteří jsou v našich končinách velmi dobře známí. Jedná se o model Honor View 20, který nás v naší recenzi mile překvapil nejen díky tomu, že nabízí dobrý poměr cena/výkon, ale také také kvůli povedenému fotoaparátu. Konkurentem mu však bude smartphone z bratrské společnosti Huawei, konkrétně Mate 20 Pro, který patří mezi nejlepší fotomobily na trhu, ale také má o poznání vyšší cenu.

Huawei Mate 20 Pro vs. Honor View 20
Honor View 20 a Huawei Mate 20 Pro se od sebe odlišují už na první pohled

Telefony mají odlišné fotoaparáty a také jejich rozmístění. Mate bude těžit zejména z většího počtu senzorů a ze svých dlouhodobých zkušeností, které jej řadí na úplnou špičku v segmentu fotoaparátů ve smartphonech. Huawei si stále drží své prvenství v žebříčku DxOMark a i když bereme výsledky tohoto testu s rezervou, musíme uznat, že Mate fotí vskutku výborně (FotoDuel). Honor sice testováním DxOMark neprošel, ale už jen hardwarová výbava slibuje, že se bude jednat o velmi schopný telefon.

Honor View 20 & Huawei Mate 20 Pro: specifikace fotoaparátů

Primární zadní fotoaparát modelu Honor View 20 nabízí úctyhodné rozlišení 48 Mpx se skvělou světelností f/1.8, velikost senzoru 1/2 palce, samotné pixely pak měří 0,8 mikrometru. Senzor je elektronicky stabilizován a kvůli malým pixelů nabízí funkci jejich spojování. Kromě hlavního fotoaparátu zde najdeme ještě druhý otvor, ve kterém se schovává 3D TOF senzor, jehož hlavním cílem je zajišťovat informace o hloubce scény v reálném čase, což využijete především při focení portrétů a také s aplikacemi rozšířené reality.

Na zadní straně má Honor View 20 dva fotoaparáty s různým účelem

Honor View 20 zvládá natáčet video v maximálním rozlišení 4K při 30 snímcích za vteřinu, záznam super zpomaleného videa je dostupný ve snímkovací frekvenci 960 snímků za vteřinu v HD rozlišení. Umělá inteligence je implementována do celého prostředí aplikace fotoaparátu, ale naštěstí ji lze jednoduše deaktivovat. Přední selfie fotoaparát nabízí rozlišení 25 Mpx a světelnost f/2.0.

Hardwarové parametry Honor View 20

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 9.0, čipset: HiSilicon Kirin 980, octa-core, 2× 2,6 GHz Cortex-A76 + 2× 1,92 GHz Cortex-A76 + 4× 1,8 GHz Cortex-A55, GPU: Mali-G76 MP10, RAM: 6/8 GB, interní paměť: 128/256 GB, pam. karta:
Rozměry: 156,9 × 75,4 × 8,1 mm, hmotnost: 180 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,4", IPS LCD, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2310 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 4000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 48 Mpx, f/1.8, 1/2.0", 0.8µm, PDAF, druhý: TOF 3D, hloubkový senzor, selfie kamera: 25 Mpx, f/2.0, Full HD video

Primární snímač smartphonu Huawei Mate 20 Pro přichází s rozlišením 40 Mpx, velikostí senzoru 1/1,7 palce a světelností f/1.8. Sekundární snímač prošel oproti minulosti změnou a Huawei vsadil na 20Mpx fotoaparát s širokoúhlým objektivem se světelností f/2.2. Jako poslední uzavírá sestavu 8Mpx snímač, který kryje optika se světelností f/2.4 a s trojnásobným zoomem. Ten se jako jediný může spolehnout na optickou stabilizaci obrazu.

Huawei Mate 20 Pro má ve čtvercovém modulu trojici fotoaparátů

Pro selfies je na přední straně jediný fotoaparát o rozlišení 24 Mpx a světelností f/2.0. Maximem u videa je 4k rozlišení při 30 fps, u Full HD se frekvence zvýší na dvojnásobek. Zpomalené záběry je možno nahrávat v rozlišení HD při 960 snímcích za vteřinu. I zde si v prostředí pomáhá výrobce implementací umělé inteligence. Ta je od spuštění deaktivována pro rozpoznání scén a po celou dobu testu byla vypnuta. V nočním režimu, při zoomování a stabilizace videa je spolupráce s AI viditelná, ale neruší tak jako dříve. Naopak v určitých scénách pomáhá a vylepšuje celkový dojem.

Hardwarové parametry Huawei Mate 20 Pro

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 9.0, čipset: HiSilicon Kirin 980, octa-core, Cortex-A76 2× 2,6 GHz, 2× 1,9 GHz, Cortex-A55 4× 1,8 GHz, GPU: Mali-G72 MP12, RAM: 6 GB RAM, interní paměť: 128 GB, pam. karta:
Rozměry: 157,8 × 72,3 × 8,6 mm, hmotnost: 189 g, zvýšená odolnost: IP68

Displej, konektivita a baterie

6,39", OLED, rozlišení: Quad HD+, 1440 × 3120 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 4200 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 40 Mpx, f/1.8, 27mm, 1/1.7", PDAF, laserový AF, druhý: 8 Mpx, teleobjektiv, f/2.4, 80mm, 1/4.0", PDAF, OIS, 3× optický zoom, třetí: 20 Mpx, širokoúhlý, f/2.2, 16mm, 1/2.7", PDAF, selfie kamera: 24 Mpx, f/2.0, Full HD video, HDR

Honor View 20 vs. Huawei Mate 20 Pro: testovací snímky

Oba telefony byly nastaveny do automatického režimu, umělá inteligence byla vypnutá, HDR režim byl ponechán na automatice a jako poměr stran byl zvolen formát 4:3. Model Honor View 20 pořizoval snímky v plném 48Mpx rozlišení. Huawei Mate 20 Pro fotil maximálně v rozlišení 40 Mpx. Fotografie byly vždy pořízeny ve stejný okamžik ze stejného místa, aby nedošlo k nepřesnostem, a telefony měly stejné podmínky. Snímky vlevo pochází z telefonu Honor View 20, na pravé straně sídlí Huawei Mate 20 Pro.

Dobré světelné podmínky

Překvapení přišlo hned na začátek. Honor View 20 má za světla naprosto vynikající úroveň detailů a svého soka dokonce překonává. Například druhý snímek s lázeňským hotelem ukazuje po přiblížení znatelný rozdíl. Huawei na druhou stranu vede v podání barev, které je realitě blíže než View 20. I tak jde ale o příjemné překvapení hned na začátek.

Rozdíl se začíná ztenčovat a ani po přiblížení nelze rozpoznat, který telefon má více detailů než druhý. Huawei však drží barvy tam, kde by měly být a zaslouží si proto pochvalu. Honor snímky občas přibarví. Ano, vypadá to pak lépe a někomu se může líbit vzhled připravený na sociální sítě, ale realita je většinou mírnější. Celkově nelze výsledkům nic vytknout. Jsou ostré, mají výborné vyvážení bílé a naprostá většina uživatelů bude spokojena.

Lampy sloužící k osvětlení chodníků nebyly velkou zkouškou a Honor i Huawei si s tím poradili velmi dobře. První jmenovaný však opět obsahuje o trochu větší množství detailů. Rozhodně velký rozdíl je na snímku budovy, kterou Honor prostě nezvládl. Barevně je úplně mimo samotný hotel i obloha v pozadí a za to chválit nemůžeme.

Zajímavá situace nastala u hydrantu, kde ani jeden ze smartphonů nepodal dokonalé výsledky. Huawei se podařilo správně nastavit expozici a zejména pozadí má velmi dobrou úroveň stínů i světla. Mate však nedokázal podat uspokojivé množství detailů a dal možnost Honoru vyniknout. A model View 20 toho hned využil. Má perfektní ostrost hydrantu, na kterém jde i po přiblížení vidět velmi působivé množství detailů. Honor by předvedl vynikající práci, kdyby nepřesvětlil pozadí snímku. Škoda, šlo by o další plusový bod.

Schopnosti přiblížení

Huawei má v této kapitole výhodu ve svém optickém 3× zoomu. To však neznamená, že je Honor neschopný a nedokáže konkurovat. Oba smartphony totiž (mimo 3× zoom na Mate 20 Pro) využívají umělé inteligence k lepším výsledkům při digitálním přiblížení. Honor se opravdu snaží a na svoji kategorii je přiblížení vynikající. Na mnohem dražšího bratrance však viditelně ztrácí. Markantní rozdíl je zejména v 10× zoomu, kdy je Mate 20 Pro ve svém živlu a dokáže si poradit s velkou škálou scén a podmínek.

Honor tentokrát zůstává realitě blíže a nabízí velmi dobře barevně vyvážený snímek. Huawei postrádá některé stíny a je až moc světlý. Má však lepší detaily a to je hlavní. Rozdíl však není tak markantní, jak by se s ohledem na cenu dalo očekávat.

Naopak u nočních snímků a jejich přiblížení je už poznat, že telefony shodné opravdu nejsou. Honor kvůli malým pixelům musí zvýšit ISO a výsledky tak mají v určitých částech digitální šum. Když k tomu připočteme lepší schopnost přiblížení, je jasné, že opět vede Huawei Mate 20 Pro. Je však potřeba zmínit, že Honor byl v době psaní článku o 6 500 Kč levnější (14 990 Kč vs. 21 490 Kč u Mate 20 Pro) a na svoji cenu předvádí velmi slušné výsledky, které nejsou nijak zvlášť pozadu za modelem Mate.

Je až překvapivé, jak blízko si jsou dnes testované telefony svojí kvalitou. Huawei díky svému teleobjektivu nabízí lepší výsledky a rozdíl je zde patrný, nikoli však markantní. Snímky z obou smartphonů jsou celkově velmi dobré, nechybí jim detaily, mají nízkou úroveň šumu a barevně jsou velmi blízko realitě. Zkrátka nejde nic moc vytknout a Honor i Huawei se rozhodně řadí k telefonům, kterým jde zoom opravdu velmi dobře.

V několika předchozích dílech seriálu FotoDuel jsem zmiňoval vlastnost modelu Mate 20 Pro, kdy je po přiblížení vidět snaha „být lepší“. Huawei je na tom pořád stejně, ale Honor mile překvapil. Zůstává takový, jaký by měl být a po přiblížení jsou většinou vidět jen malé nebo žádné zásahy umělé inteligence. AI byla deaktivována na obou zařízeních, ale je možné, že Huawei se jí nedokáže zbavit úplně. Za toto si zaslouží Honor pochvalu.

Budova radnice je opět součástí našeho FotoDuelu a výborně přiblížit ji dokázal Honor View 20, který zůstal takový, jaký je, a nesnažil se uměle vylepšit svoji realitu. Výsledkem je velmi dobrá úroveň detailů, správné barevné podání, minimum digitálního šumu a vynikající celková kompozice. Huawei Mate 20 Pro podává také velmi dobré výsledky, ale občas to s úpravami přehání. Co však zůstává ve většině případů správné, je barevné podání, které se blíží realitě víc než Honor. Detaily na památníku jsou téměř shodné u výsledků z obou smartphonů.

K makro fotografiím se ještě dostaneme, ale už tady je poznat, že oba smartphony jsou na tom s kvalitou velmi dobře. Rozmazání pozadí je výborné na pravé i levé straně a i úroveň detailů je příkladná u obou zástupců testu. Již zmiňované pozadí Huawei mírně přesvětlil, ale samotný suchý květ je již naprosto v pořádku a svými kvalitami soka překonává. Opět o malý kousek, který je možno postřehnout až po přiblížení snímku v plném rozlišení.

K hodnocení nočních snímků se sice dostaneme v poslední kapitole, ale už tady si vyzkoušíme, jak jsou telefony schopny přiblížit jednotlivé scény za tmy. První věcí, které si lze hned na první pohled všimnout, je barevné podání, které je mnohem blíže realitě na modelu Mate 20 Pro. Co se týče kvality zoomu, tak je potřeba uznat, že i zde vede Huawei. Má méně digitálního šumu a více detailů, což jsou vlastnosti, které od špičkového telefonu očekáváte.

Ve tmě se téměř vždy prokáží problémy fotoaparátů a dnešní test toto „pravidlo“ potvrzuje. Ani jeden z telefonů si neporadil bez chybičky, ale i tak lze označit Huawei za model s lepšími výsledky nočního zoomu. Sice upravuje realitu podle sebe a detailů není příliš, ale vyhlazuje i digitální šum. Informační tabule z nádraží ukazuje, že snímky na první pohled vypadají jinak než po přiblížení. I přes neostrost a potíže je tedy Mate 20 Pro opět o něco lepší než Honor.

Příklady níže slouží opět k tomu, aby vynikly schopnosti nočních režimů na dnes testovaných telefonech. Je vidět, že to nejsou jen plané sliby a marketing, ale že jsou výsledky ve většině případů mnohem kvalitnější, mají lepší podání barev a dokáží přednést více detailů. Zde se Honor opravdu hodně přibližuje Huawei a u loga obchodu s oblečením jej dokonce poráží svým barevným podáním.

Funkce HDR

U dynamického rozsahu jsou většinou patrné velké rozdíly a ne každý telefon si dokáže poradit s ostrým protisvětlem. Jenže v tomto případě jsou první dva snímky téměř shodné. Honor i Huawei dokázali perfektně odfiltrovat slunce a přitom zanechat dostatek detailů na zbytku plochy snímku.

Jenže změna se nedostavila ani v dalších scenériích a snímky jsou si natolik podobné, že zpozorovat nějaký rozdíl je poměrně obtížné. Druhá fotografie ukazuje o trochu lepší schopnosti vypořádat se s dynamickým rozsahem ve prospěch Huawei Mate 20 Pro, ale rozdíl je opravdu velmi málo patrný. Při velkém rozlišení je možné si všimnout o něco lepší úrovně detailů na Honor View 20.  Celkově lze tedy říct, že oba smartphony jsou si v této kategorii velmi podobné a předvádí poměrně vyrovnané výsledky.

Snímek z nádraží opět ukazuje podobnost smartphonů a jediný rozdíl je viditelný až po přiblížení, kdy Honor působí více přirozeným dojmem než Huawei. Dopravní značka se sluncem v pozadí již dává možnost vidět rozdíl, a to zejména co se týče barevného podání oblohy. V tom už na první pohled jednoznačně vede Huawei, kterému se podařilo udržet barvy blízko realitě. Honor se však hlásí o kladné body svou příkladnou ostrostí po celé ploše a nízkou hladinou šumu.

Poslední snímek s velkým dynamickým rozsahem a konečně je vidět nějaký znatelný rozdíl. Honor si nedokázal poradit s protisvětlem tak dobře jako Huawei. Lampa osvětluje i další části snímku a narušuje kompozici fotografie. Na tabuli restaurace se navíc objevuje digitální šum, který Huawei tentokrát nedělá žádný problém.

Makro fotografie

Suchý květ už byl předmětem hodnocení v jedné z předešlých kapitol a my jen zopakujeme, že oba smartphony předvedly velmi dobrou práci v oblasti detailů, barevného podání i v dynamickém rozsahu. Snímky z druhé dvojice níže jsou téměř totožné a kromě barevného podání, které je lepší na Mate 20 Pro, jsou rozdíly téměř neznatelné.

Suchý list osvětlený sluncem sice není pro telefony žádnou velkou překážkou, ale přesto se naskytuje možnost všimnout si rozdílů. Honor těží z počtu megapixelů a jeho výsledek je opravdu vynikající. Barvy sedí, detaily jsou na dobré úrovni a celkově se jedná o povedenou fotografii. Po přiblížení snímku modrých bobulí se naskytne pohled na dva odlišné přístupy k detailům. Honor zvýší kontrast, který zapříčiní dostatek detailů, ale zesvětlí barvy. Huawei kontrast nezvyšuje nijak výrazně a poskytuje tak velmi dobrou fotografii.

Mnohé překvapí, jak dobrý výsledek dokázal vytvořit model Honor View 20. Barevně je sice realitě blíže Huawei, ale Honor rozhodně vede v oblasti detailů, kdy je možno krásně rozpoznat jednotlivé tyčinky květu i okvětní lístky. Huawei dokázal pořídit velmi hezký snímek, ale v tomto případě za svým konkurentem mírně zaostává.

Širokoúhlý fotoaparát

Huawei Mate 20 Pro má oproti View 20 nespornou výhodu v možnosti pořizovat širokoúhlé snímky. Ty najdou využití velmi často a například v městě nebo při focení památek přijdou vhod. Jejich kvalita nedosahuje úrovně primárního snímače, ale i tak je nadprůměrná a snímkům nelze téměř nic vytknout. Výsledky ve tmě může vylepšit noční režim, který zde funguje také velmi dobře.

S širokoúhlým fotoaparátem přichází také možnost využít funkci Super Macro, která dovoluje fotit z výrazně menší vzdálenosti než doposud. Stejná květina potřetí, ale tentokrát jsem fotil z okraje okvětních lístků. Fotoaparát byl opravdu velmi blízko a je to velmi efektní způsob pořizování makro fotografií. Kvalita je také výborná a můžete tak vytvořit unikátní fotky.

Zhoršené světelné podmínky

Oblast, která velmi často rozhoduje o celkovém vítězi srovnání, nás nemine ani dnes. Hned první tři snímky jsou si opět velmi podobné. Především mám na mysli barevné podání, práci se stíny i protisvětlem a celkový vzhled snímků. Jenže přiblížení odhalí rozdíl v podobě lepší úrovně detailů ve prospěch Mate 20 Pro.

Bez zoomu je opět obtížné rozpoznat, jaký telefon stojí za kterou fotografií. Oba smartphony vystihly scény opravdu dobře a zejména v případě Honor View 20 se jedná o kvalitní fotoaparát v dané cenové kategorii. Snímky netrpí velkým množstvím šumu, mají správně nastavené barvy, obsahují dostatek detailů a potěší tak svým celkovým vzhledem.

Konečně se dostáváme k fotografiím, u kterých je rozdíl poznat na první pohled. Huawei si v obou případech níže lépe poradil zejména s protisvětlem, má vyšší úroveň detailů a „šumí“ méně.

Světelný poutač je velmi povedený od obou smartphonů a teprve velmi velké přiblížení odhalí mírně lepší detaily na pravé straně, kde sídlí Huawei. Mate 20 Pro má ostřejší i druhý snímek a z hlediska šumu jsou na tom oba dva telefony velmi dobře. Velké rozlišení je pro Honor v noci občas někdy na obtíž a musí tak zbytek dodělávat za pomoci softwaru.

Noční režim

Noční režim na vlajkových modelech Huawei jsou již dlouhou dobu jedny z nejlepších a i v tomto srovnání se tento fakt potvrzuje. Poslední telefon Honor, který jsme podrobili FotoDuelu, byl model 8X a ten nás o svých kvalitách nočního režimu moc nepřesvědčil. I proto jsem rád, že mohu říct, jak moc se Honor v této oblasti posunul a jeho noční režim se jednoduše ovládá a používá, ostatně stejně jako na Huawei.

Kvalita snímků v noci šla u obou smartphonů nahoru a nečekejte tedy velké změny v pořadí. Honor vypiloval své předešlé chyby za zhoršených světelných podmínek, ale Huawei ještě vylepšil své původní fotografie. Honor View 20 se jistě řadí mezi výborně fotící telefony, ale Mate 20 Pro jej v mnoha ohledech předhání a svého pomyslného trůnu se jen tak nevzdá.

Jak již bylo řečeno vícekrát, snímky jsou si vzhledově velmi blízko a na první pohled občas nejde rozpoznat, který telefon fotku pořídil. Honor je v některých situacích velmi blízko svému sokovi a občas jej v určitých částech snímků překonává, ale tato situace je spíše ojedinělá a Huawei si svoji pozici drží velmi pevně.

Huawei vítězem, Honor přesto příjemně překvapil

Cena telefonu je většinou přímo úměrná s jeho výbavou a Huawei Mate 20 Pro je opravdu špičkovým smartphonem, který podává vynikající výsledky v oblasti fotoaparátu. V našem seriálu jsme jeho schopnosti otestovali už vícekrát a ty byly vždy konstantní. Neznamená to však, že by byl dokonalý a neporazitelný. Splní požadavky velké většiny uživatelů a navíc přidá užitečné vychytávky jako noční režim nebo širokoúhlý fotoaparát. V dnešním dílu poráží svého příbuzného, model View 20, a o to zejména díky nočním snímkům a reálnějším barvám.

Huawei Mate 20 Pro odchází právem jako vítěz. Opět

Honor View 20 byl pro mne velmi milým překvapením. V téměř všech případech byl těsně za Mate 20 Pro, někdy byl k nerozeznání a občas svého soka dokonce předběhl. Samozřejmě jsou zde ústupky v absenci širokoúhlého fotoaparátu a teleobjektivu, ale i bez nich funguje View 20 skvěle a bez výčitek jej mohu doporučit těm, kteří chtějí ve třídě okolo 15 tisíc skvělý fotoaparát. Modelu Honor View 20 se nedá vytknout téměř nic. Detailů má dostatek, statečně bojuje s digitálním šumem a nezalekne se ani náročnějších scén. Občas má tendenci odklánět se od reálných barev, ale to je snad jediná vada na jinak velmi povedeném smartphonu.

Huawei Mate 20 Pro vs. Honor View 20
Honor View 20 nás mile překvapil svými schopnostmi. Huawei Mate 20 Pro však opět dokázal, proč je považován za jeden z nejlepších telefonů

Testovací fotografie v plném rozlišení

V našich galeriích jsme navýšili maximální rozlišení nahrávaných fotografií, nicméně pokud požadujete snímky v plném rozlišení, doporučuji se podívat na odkazy níže. U každého snímku jsou také v náhledu vidět základní informace jako například hodnotu ISO, rychlost závěrky a další.

Budeme rádi, když se s námi v diskuzi podělíte o své dojmy ze seriálu FotoDuel. Dejte nám vědět, na co se máme více zaměřit nebo co je pro vás zajímavé. Napište nám, jaké telefony byste proti sobě rádi postavili a třeba je zařadíme do některého z dalších článků. Další díly tohoto seriálu naleznete pod tímto odkazem, případně zde:

Autor článku David Skopal
David Skopal
Redaktor SMARTmania.cz a externí copywriter žijící v Brně. Nadšenec do technologií, smartphonů a gadgetů. Fanoušek OnePlus. Mám rád vaření a dobré jídlo. Ve volném čase hraju badminton a chodím plavat.

Kapitoly článku