Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rozpačitý návrat polského nezmara. Kubica dojel ve formuli 1 poslední

Sport

  5:00
MELBOURNE/PRAHA - Přes osm let čekal na chvíli, až znovu odstartuje do závodu formule 1. V únoru 2011 při rallye hrozivě havaroval a málem přišel o pravou ruku, kterou má dodnes viditelně poznamenanou. Nikdy se však nevzdal, a přestože se jeho návrat stále odkládal, nakonec se dočkal v barvách Williamsu. Před víkendem se o něm obdivně a s potleskem zmínil ve svém pořadu Grand Tour i slavný moderátor Jeremy Clarkson.

Robert Kubica se podepisuje fanouškům. foto: ČTK/AP

„Ještě před dvěma lety by si nikdo nepomyslel, že se vrátím k závodění, a teď jsem dojel do cíle. Opouštím Austrálii spokojený,“ řekl Kubica po nedělním úvodním závodu letošní sezony v Melbourne.

Dojezd však bylo to jediné, s čím mohl být čtyřiatřicetiletý Polák spokojen, jinak se mu příliš nevedlo. Ze sedmnácti pilotů, kteří závod dokončili, byl až poslední, když ho pokořil i nováček a týmový kolega George Russel.

Nepříjemný moment potkal Kubicu hned krátce po startu, kdy ho trefil Pierre Gasly z Red Bullu a utrhl mu přední křídlo. „Jel jsem bezpečně, ale Gasly mi vzal přední křídlo. Byla to škoda. Křídlo, které mi přidělali později, nebylo dobré,“ litoval Kubica.

Williams v Austrálii potvrdil, že problémy, kvůli kterým se do testů v Barceloně zapojil se zpožděním, ještě zcela nejsou minulostí. „Na Melbourne jsem připraven tak ze dvaceti procent,“ přiznával Kubica zkraje sezony smířeně. „Taková je situace, nezměním ji. Musím se ujistit, že z mojí strany dělám vše, co mohu.“

Hlavní cíl si polský veterán splnil – je zpět v kolotoči formule 1. Jaké budou ty další?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!