Státní zástupce obžaloval expolicistu Vokála kvůli únikům ze spisů

Státní zástupce obžaloval Luďka Vokála kvůli únikům ze spisů. Bývalého elitního policistu viní, že v letech 2010 až 2015 poskytoval informace lidem z podsvětí. Vokála přitom v lednu osvobodil soud v kauze Vidkun, kde čelil podobné obžalobě – státní zástupce se domníval, že na připravovanou razii upozornil jednoho konkrétního podnikatele.

Podle obžaloby poskytoval Luděk Vokál – tehdy působící u policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu – v letech 2010 až 2015 lidem z podsvětí informace ze spisů. Šlo například o údaje z protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZu Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Obžalobu státní zástupce podal necelé dva měsíce po osvobozujícím rozsudku nad Vokálem v kauze Vidkun. V tomto případě tvrdila obžaloba, že Vokál upozornil na chystaný policejní zásah podnikatele Albina Arifovičova, se kterým udržoval přátelské kontakty. Podle soudu se ale „neprokázalo, že by obžalovaný sděloval detaily plánované akce policie tak, jak uvádí obžaloba“.