Apple | Spotify

Apple reaguje na stížnosti Spotify: „Bez nás by nebyli tak daleko“

Jenom den trvalo, než Apple odpověděl na stížnost, kterou Spotify koncem týdne podalo k Evropské komisi. V té hudební streamovací služba upozorňuje na údajné porušování hospodářské soutěže ze strany výrobce iPhonů. Apple na to reagoval vyjádřením, že Spotify požaduje moc a necení si obchodní platformy, kterou Apple provozuje.

Reakce Applu byla překvapivá, protože firma obvykle na podobné komentáře nereaguje. Spotify ale vzneslo taková obvinění a šlo s nimi na tak vysoká místa, že Apple cítil povinnost se bránit.

Jádrem stížnosti Spotify k Evropské komisi bylo, že Apple zavádí příliš omezují pravidla ve svém obchodě App Store a brání inovacím aplikací, aby zvýhodnil svoji vlastní hudební streamovací službu Apple Music. Nejedná jako neutrální poskytovatel platformy, ale jako soupeř.

Apple však ve vyjádření tvrdí, že role App Storu je zásadní a pozitivní. „Pomohl vytvořit miliony pracovních pozic, vývojářům vygeneroval přes 120 miliard dolarů a stojí za vznikem celého nového oboru,“ píše kalifornská firma. Všichni v něm mají stejné příležitosti, ať už malá studia nebo velké korporace, říká.

Stížnost Spotify prý není férová

Pravidla a požadavky v něm samozřejmě existují, podle Applu jsou ale minimální. „Jediné, co požadujeme, je aby se digitální statky a služby uvnitř aplikací nakupovaly skrze náš zabezpečený systém. Jak Spotify zmínilo, Apple si z toho první rok bere 30procentní podíl. Zapomněli ale říct, že další roky se to snižuje na 15 procent,“ stojí dále ve vyjádření.

Apple také zmiňuje, že stejně většina uživatelů Spotify používá bezplatnou verzi a ti, co mají premium, často využívají akcí poskytovaných telefonními operátory (u nás nabízí například O2). V ani jednom z těchto případů z toho neplynou pro Apple žádné peníze. „Jen malý zlomek jejich zisku podléhá systému Applu. Spotify chce, aby to byla nula,“ vysvětluje firma.

Celé to Apple shrnuje tak, že stížnost Spotify není férová. Hudební služba má od výrobce iPhonů k dispozici celou obchodní platformu, jejíž údržba stojí úsilí i prostředky. Apple vyzdvihuje, že jeho platební systém je skvěle zabezpečený a lidé tudíž v transakce mohou mít důvěru. „Spotify si chce udržet všechny tyto benefity, ale zároveň i 100 procent zisku,“ upozorňuje společnost.

„Bez ekosystému App Storu by dnes nebyli takovým podnikem, jakým jsou. Přesto k jeho jeho rozvoji pro další generace výrobců aplikací nechtějí přispívat. Myslíme si, že je to špatně,“ doplňuje Apple.

Co se děje v hudebních službách:

Diskuze (53) Další článek: Tumblr po zákazu obsahu pro dospělé ztratil desítky milionů uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,