Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na ruském táboře zahynulo 14 dětí v jezeře. Hlavní vedoucí půjde na 9,5 roku do vězení

Svět

  10:37
Moskva - Bývalá ředitelka prázdninového tábora u jezera Sjamozero v Karélii na severozápadě Ruska Jelena Rešetovová byla v pondělí odsouzena k devíti a půl roku vězení. Soud v Petrozavodsku ji a dva další obžalované uznal odpovědnými za smrt 14 dětí před třemi roky. Tři z celkem šesti obžalovaných byli viny zproštěni, informovala agentura TASS.
Věznice (ilustrační foto)

Věznice (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Neštěstí se odehrálo v červnu 2016, když se na jezeru během bouře převrhly dvě loďky a raft s celkem 47 dětmi. Více než tři desítky se podařilo zachránit, 14 osob přišlo o život. Všechny oběti byly ve věku 12 až 14 let a většina zemřela kvůli podchlazení ve studené vodě, jež měla v době neštěstí osm až deset stupňů. Instruktoři se s dětmi vydali na projížďku, ačkoli úřady předtím pro oblast vyhlásily varování kvůli špatnému počasí.

Soud shledal Rešetovovou vinnou z „poskytování služeb neodpovídajících bezpečnosti“ a z „ponechání v nebezpečí“, napsala tisková agentura TASS. „Poskytováním služeb neodpovídajících bezpečnosti“ se podle soudu provinil i bývalý koordinátor tábora „Park-hotel Sjamozero“ Vadim Vinogradov a „ponecháním v nebezpečí“ bývalý instruktor tábora Valerij Krupoděrščikov.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!