Týden v cyklistice 11/2019

nabor

Je za námi týden s pořadovým číslem 11. Ten se nesl ve znamení především závodů Paříž-Nice a Tirreno-Adriatico. Zatímco etapák ve Francii už je minulostí, v Itálii se stále závodí a do posledních dvou dní čekejme velkou zápletku.

Paříž-Nice

Závod za Sluncem by se letos měl přejmenovat spíše na Závod s větrem. Během prvních etap byl peloton doslova bičován bočním větrem, mnoho favoritů ztratilo spoustu času a šanci na úspěch v celkovém pořadí, naopak týmu Sky přihrál jedinečnou příležitost, kterou Egan Bernal s Michalem Kwiatkowskim ještě podpořili v časovce a do sedmé etapy, která končila výstupem na Col de Turini, nastoupili s velkým náskokem.

První dvě etapy si po divokém průběhu připsal na konto Dylan Groenewegen. Ve třetí den ho nahradil Sam Bennett a čtvrtý den přišla chvíle pro únik a triumf Magnuse Corta Nielsena. Pátý den přišla časovka a výhra Simona Yatese a šestý den uspěl ve spurtu Sam Bennett.

V posledních dvou etapách se rozhodovalo o vítězi závodu. S pohodlným náskokem nastupovali do těchto etap Michal Kwiatkowski s Eganem Bernalem z týmu Sky. V sedmé etapě sice Kwiatkowski odpadl, ale skvěle ho zastoupil Bernal a dojel si pro žlutý dres lídra, zatímco na čele se o etapový triumf rvala čtveřice Martínez, López, Yates a Edet. Mladý Kolumbijec v barvách EF Education First Martínez nakonec na Col de Turini vystoupal jako první.

V poslední etapě zkusil Nairo Quintana ještě něco udělat s celkovým pořadím a jeho odvážný nástup daleko před cílem byl překvapením. Chvíli se držel i v průběžném vedení, ale jeho parťáci z úniku mu moc nepomohli. Tempo týmu Sky dokázalo doutnající požár včas uhasit. Quintana ty potřebné vteřiny na svého krajana Egana Bernala najet sám nedokázal. Mladík z Kolumbie tak po výhře na Amgen Tour of California v loňském roce získává druhý triumf na podnicích World Tour v celkovém pořadí a navíc trikot pro nejlepšího mladého jezdce. Závěrečnou etapu si přivlastnil Ion Izagirre.

  1. etapa: Chaotickou první etapu Paříž-Nice vyhrál Dylan Groenewegen
  2. etapa: Francouzský masakr bočním větrem pokračuje, Groenewegen opět vítězem
  3. etapa: Ve třetím dějství Paříž-Nice se radoval Sam Bennett
  4. etapa: Magnus Cort se radoval z úniku, novým lídrem Paříž-Nice se stal Michal Kwiatkowski
  5. etapa: Časovku v Barbentane ovládl Simon Yates, Kwiatkowski navýšil vedení
  6. etapa: Sam Bennett nenašel přemožitele v šesté etapě Paříž-Nice
  7. etapa: V hlavní roli Kolumbie! Martínez bere etapu, Bernal je novým lídrem
  8. etapa: Bernal udržel celkové vítězství navzdory Quintanovu útoku, etapu bere Ion Izagirre
Quintana, Bernal, Kwiatkowski
Nairo Quintana, Egan Bernal a Michal Kwiatkowski na závěrečném pódiu Paříž-Nice (cyclingnews.com; 2019)

Tirreno-Adriatico

Velmi zajímavý závod přichystali i v Itálii. Závod dvou moří Tirreno-Adriatico začal týmovou časovkou, kterou ovládli jezdci Mitchletonu-Scott. Druhý den triumfoval Julian Alaphilippe. Třetí etapa měla spurterský závěr a důležitou roli zde sehrál Zdeněk Štybar, který skvěle rozjel spurt a Elia Viviani ho vítězně zakončil.

Ve čtvrtý den závodu jsme byli svědky jednoho neskutečného vítězství. Únik byl dostižen brzy, už 30 kilometrů před cílem. To dalo prostor k útoku Alexeyi Lutsenkovi z Astany. Kazašský mistr si rychle vybudoval náskok, jenže ve sjezdu spadl. Rychle nasedl na kolo a pokračoval. Za ním se vytvořila stíhací skupina Adam Yates, Primož Roglič a Jakob Fuglsang. Lutsenko ujížděl, ale 6 kilometrů před cílem, v tom samém sjezdu znovu upadl. I tentokrát nasedl zpět na kolo a upaloval k cíli. Jenže 600 metrů před páskou ho skupina dojela. Kde kdo by kapituloval, nikoliv však Lutsenko, ten ze sebe vymáčkl zbytky sil a dospurtoval si pro etapovou výhru.

V pátý den závodu na Lutsenka výhrou navázal jeho kolega Jakob Fuglsang a připojil se do boje o celkové vítězství. Za ním si dres lídra pojistil, oproti Primoži Rogličovi, Adam Yates.

  1. etapa: Mitchelton-Scott ovládl týmovou časovku na Tirreno-Adriatico
  2. etapa: Alaphilippe zvíťazil v druhej etape Tirrena, vo vedení Adam Yates
  3. etapa: Třetí etapu Tirrena-Adriatica si podmanil Elia Viviani
  4. etapa: Třicet kilometrů sám na čele, dva pády, dostižení 600 metrů před cílem a stejně vítězství pro Lutsenka
  5. etapa: Pátou etapu Tirrena ovládl Jakob Fuglsang, vedoucím mužem zůstává Adam Yates
  6. etapa: se jede dnes
  7. etapa: se jede zítra

Budoucnost týmu Sky je patrně vyřešena

To, že tým Sky na konci roku opustí titulární sponzor, společnost Sky, je známá věc. Horlivě se však hledá jeho nástupce. S nabídkou přispěchal Oleg Tinkov, spekulace hovořily o projektu Kolumbijské vlády, ale ani jedno se nepotvrdilo. Nyní je tu další možnost, která se zdá i pravděpodobná. Do hry totiž vstoupila chemická společnost Ineos a její majitel Jim Ratcliffe.

Internetoví nadšenci si také všimli, že na internetu je zaregistrována doména TeamIneos.com a dokonce existuje i Twitterový účet @teamineos. Tým Sky zatím odmítá situaci komentovat, ale například Geraint Thomas se nechal slyšet, že každý nový sponzor ve sportu je dobrý. Je to vyjádření velmi opatrné a neurčité, ale mohlo by leccos naznačit.

Tým Sky Tour de France 2018
Tým Sky Tour de France 2018

Zdravotní problémy bývalého mistra světa

Sedmatřicetiletý Vasil Kiryienka se letos ještě neobjevil na startu. V tomto týdnu jsme se dozvěděli proč. Je to proto, že bývalý mistr světa v časovce z Richmondu má srdeční problémy. Ty u něj byly nalezeny při každoročním screeningu všech jezdců týmu Sky. Běloruský závodník nyní podstupuje léčbu a tým uvedl, že do závodů ho z preventivních důvodů nebude nasazovat, dokud nebude 100% zdravý.

Vasil Kiryienka
Vasil Kiryienka v dresu mistra světa v časovce

Michael Woods prodloužil v EF Education First

Bronzový medailista z mistrovství světa, vítěz etapy na Vueltě či druhý muž Liége-Bastogne-Liége, to je jen stručná vizitka Kanaďana Michaela Woodse. Tento dvaatřicetiletý závodník patří od roku 2016 k sestavě EF Education First. V sestavě je očividně spokojený, protože s týmem prodloužil svůj kontrakt o další dvě sezóny, až do roku 2021.

Michael Woods Vuelta 2018 etapa 17
Michael Woods při 17. etapě Vuelty 2018

Závod Kolem Kalifornie odhalil divoké karty

Největší závod na Americkém kontinentu přivábí i letos velká jména. Pořadatelé tento týden odhalili, které týmy se představí na startu ročníku 2019. Z World Tour to budou Astana, Bahrain-Merida, Bora-hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick Step, Dimension Data, EF Education First, Jumbo-Visma, Katusha-Alpecin, Sky, Sunweb, Trek-Segafredo a UAE Team Emirates. Zbylé týmy World Tour využijí možnost nestartovat na závodě. Všechny týmy mají tuto možnost zvolit u jednoho ze závodů World Tour během sezóny.

World Tour týmy doplní Cofidis, Hagens Berman Axeon, Israel Cycling Academy, Rally UHC, Novo Nordisk a reprezentační výběr USA.

Na startu by se měla objevit zvučná jména jako Marcel Kittel, Peter Sagan, Richie Porte, Tejay Van Garderen, George Bennett, Rohan Dennis nebo Tadej Pogačar.

Pódium na závodu Kolem Kalifornie 2018 – vítěz Egan Bernal, druhý Tejay Van Garderen a třetí Daniel Martínez

Týden v cyklistice 2019

Zdroj: Cyclingnews (2017): Bernal wins Paris-Nice, http://www.cyclingnews.com/races/paris-nice-2019/stage-8/results/ (17. 3. 2019)