Google | Google+

Google+ v dubnu skončí, veřejné příspěvky ale budou dostupné skrze Internet Archive

Google začne od 2. dubna postupně mazat svou sociální síť Google+ a nenávratně tak zmizí veškerý obsah publikovaný uživateli. Tomu chce alespoň částečně zabránit Archive Team skrze Internet Archive, který se dal do zálohování veřejných příspěvků.

Součástí archivu budou pouze veřejné příspěvky, k těm soukromým se služba nemá jak dostat. I zde jsou ale omezení – u diskusí pod příspěvky bylo možné přidat až 500 komentářů, archivovat je ale možné pouze ty, které se zobrazí ještě před tlačítkem Zobrazit všechny, většina tak nebude zálohována. U obrázků a videí pak dojde ke kompresi.

Pokud si chcete vytvořit vlastní zálohu svých dat, můžete si vše stáhnout skrze Google Takeout. Jestliže nechcete, aby byl zálohován i váš profil skrze Internet Archive, řešení je poměrně snadné – stačí si Google+ profil smazat nyní, před oficiálním ukončením.

Za celým projektem stojí dobrovolníci z Archive Team, kteří i přes své jméno fungují nezávisle na Internet Archive. Zapojit se do něj můžete i vy, celý projekt žije z příspěvků od samotných uživatelů.

Google se nezbavuje jen sociálních sítí, ale i komunikátorů. Který přežije?

Diskuze (1) Další článek: Apple reaguje na stížnosti Spotify: „Bez nás by nebyli tak daleko“

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,