Za zničení volební urny rok vězení. Soud na Slovensku potrestal muže podmínkou

Zastupiteli slovenské obce Medzany, který se v sobotu odcizením volební urny postaral o prodloužení prvního kola přímých prezidentských voleb, v pondělí soud vyměřil roční trest vězení s odkladem na zkušební dobu dvou let. Informoval tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska. Odsouzený zastupitel Anton Vaňo se za své jednání omluvil, vinu přiznal a trest přijal.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slovensku se "učí" volit i ti nejmenší.

Na Slovensku se "učí" volit i ti nejmenší. | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Opilý Vaňo z volební místnosti ve východoslovenských Medzanech vzal volební urnu a na ulici ji hodil na zem. Hlasovací archy se podařilo sesbírat, ovšem kvůli incidentu bylo hlasování v obci na více než hodinu přerušeno. O tuto dobu pak byly prodlouženy volby v obci i moratorium na zveřejňování výsledků či odhadů v celé zemi. Slovenský statistický úřad proto začal zveřejňovat dílčí výsledky voleb později, než bylo plánováno.

„Velmi mě to mrzí. Nechápu, co se to stalo. Trápí mě to, lituji toho,“ řekl Vaňo.

Policie uvedla, že Vaňo měl při incidentu v krvi dvě promile alkoholu. Vyšetřovatel ho obvinil z trestného činu maření příprav a průběhu voleb, soud následně případ projednal v takzvaném superrychlém řízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme