Cena divadelní kritiky 2018 pro Operu ND: Sternenhoch Ivana Achera zvítězil v kategorii Hudba

Pražské Divadlo pod Palmovkou v neděli 17. března 2019 hostilo slavnostní vyhlášení Cen divadelní kritiky za rok 2018. Opera Národního divadla si odnesla vítězství v kategorii Hudba roku 2018 za původní operu Ivana Achera Sternenhoch. Ivan Acher se zároveň stal absolutním vítězem v počtu nominací.
Ivan Acher: Sternenhoch – Národní divadlo 2018 (zdroj ND / foto Patrik Borecký)

Aktuální operní hit Sternenhoch na libreto a hudbu současného českého autora Ivana Achera v hudebním nastudování Petra Kofroně a režii Michala Dočekala byl nominován také v kategoriích Inscenace roku 2018 a Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2018. Oceněnou inscenaci mohou diváci v této sezóně vidět na Nové scéně ještě v termínech 21. března a 2. dubna 2019, vždy od 20 hodin.

Autor díla Ivan Acher uvedl: „Jedna z chval z obecenstva mi dělá obzvláštní plezírek. Zinstantním ji, protože trefila skoro desítku: ´Nikdy jsem na opeře nepotkal v publiku zároveň potetované pankáče a abonenty o holích, kteří by se nejenom sešli na jednom místě v jeden čas na jeden titul, ale zároveň odcházeli zážitkem zasaženi všichni stejně mocně.´ Sternenhoch nám prostě dělá radost. Tolik energie jsme do něj vložili s celým týmem spřízněných duší, posbíraných za léta po všech koutech vlasti, že by nám i citelně ublížilo na duši, kdyby se nepovedlo naši energii ze zkoušek předat divákům a dokonce jak laickým odborníkům i odborným laikům. Jsme šťastná parta.“

Ivan Acher: Sternenhoch – Národní divadlo 2018 (zdroj ND / foto Patrik Borecký)

Režisér inscenace Michal Dočekal o autorovi opery řekl: „Ivan Acher je černá horská puma v kostýmu medvídka koaly. Špičkový stepař, autor rozsáhlých goblénů s florálními a nekromantickými motivy, přední teoretik batikování, nadšený sběratel slovakismů, prostě člověk, kterého chcete mít na své straně a pro kterého uděláte cokoli. A když to uděláte, má to pro vás jednu velkou výhodu: vyplatí se vám to. Já spolupracuji s Acherem za zcela zištných důvody, tato egoistická zištnost, o které jsem se domníval, že v ní vynikám přinejmenším v krajském měřítku, přešla v lásku tak nesoudnou, že jsem začal amatérsky batikovat. Hrozně mne to s ním baví!“

Děkuji Národnímu divadlu za umožnění absolutně svobodné tvorby od prvních nápadů přes tvůrčí tým až ke všem interpretům, kteří to chtěli skutečně dělat,“ uvedl dirigent inscenace Petr Kofroň, umělecký ředitel Opery ND a SO.

Silvie Hroncová, ředitelka Opery ND a SO řekla: „Sternenhoch v Národním divadle je výsledkem spolupráce tří velkých uměleckých osobností – Petra Kofroně, Ivana Achera a Michala Dočekala. Právě z toho, jak dokázali spolu sladit všechny složky inscenace, plyne jedinečnost výsledného díla.“ 

Ivan Acher: Sternenhoch – Národní divadlo 2018 (zdroj ND / foto Patrik Borecký)

Další nominace pro Operu Národního divadla, tentokrát v kategorii Mužský herecký výkon, patřila hostujícímu Štefanu Margitovi za ztvárnění role kapitána Vereho v Brittenově opeře Billy Budd. Nominovaný sólista v této sezóně vystoupí ve své profilové roli Logeho ve dvou květnových exkluzivních koncertních provedeních Wagnerova Zlata Rýna ve Foru Karlín.

Ceny divadelní kritiky se udělují za umělecký výkon v českém divadle na základě výsledků ankety vyhlašované časopisem Svět a divadlo. V anketě hlasovalo osmdesát divadelních publicistů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat