Hlavní obsah

Hamáček: Faltýnek musí hodně vysvětlovat. Policii, ne ČSSD

Novinky, Renáta Bohuslavová

Sociální demokraté podle předsedy Jana Hamáčka nečekají na vysvětlení kauzy kolem druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Hamáček to novinářům řekl při příchodu na pondělní jednání vlády a následné koaliční rady. Vysvětlit musí podle něj Faltýnek vše především policii.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Pan Faltýnek musí spoustu věcí vysvětlit, ale musí je vysvětlit Policii České republiky, nikoliv sociální demokracii,” uvedl Hamáček na dotaz Novinek, zda se budou sociální demokraté na odpoledním jednání koaliční rady ptát po podrobnostech kolem kauzy v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného.

O jednání v koalici totiž minulý týden mluvil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka poté, co se kauza sice řešila ve Sněmovně a sám Faltýnek se k ní vyjádřil, ale nezodpověděl dotazy ani opozice, ani veřejnosti. Z dvouhodinového jednání dolní komory se ve čtvrtek stala fraška.

„Z mojí strany stále platí, že pan Faltýnek je v pozici svědka v kauze, kterou šetří policie. Bez toho, aby se kauza posunula dál, nemá smysl o tom jednat na koaliční radě,” doplnil novinářům předseda koaliční ČSSD.

O Faltýnka se podle informací Práva zajímá policie v souvislosti s podezřením na manipulaci zakázky na mýtný systém. Policie kvůli ovlivňování zakázek předminulý týden zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a ve Faltýnkově bytě v Praze.

Policie podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal. Ten přiznal, že se s oběma scházel bez jakéhokoliv pověření.

Faltýnek tvrdí, že se do celé kauzy zapojil v červnu 2015 poté, co tehdejší premiér Bohuslav Sobotka hrozil odvoláním ministra dopravy Dana Ťoka, pokud věc nevyřeší.

Podle příkazu k domovní prohlídce, který má Právo k dispozici, ale policii zajímají o schůzky Faltýnka z podzimu 2017, což je dva roky poté, co Sobotka tento problém s Ťokem řešil.

Celá věc by se opět měla na plénum Sněmovny dostat příští týden, jelikož se debata kolem bodu neukončila a opozice trvá na zodpovězení otázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám