Klaus ml.? Kalousek a Topolánek! Tlustý šokuje novými informacemi

18.03.2019 13:44

Pozoruhodné vysvětlení současného dění v ODS přinesl její někdejší významný člen a exministr financí Vlastimil Tlustý. Podle něho se nejspíš chystá “splynutí” s TOP 09 a tím i záchrana “několikrát obživlého” politického nebožtíka Kalouska a obživnutí jiného “nebožtíka” Topolánka.

Klaus ml.? Kalousek a Topolánek! Tlustý šokuje novými informacemi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Svůj pohled na dění v současné ODS související s tolik diskutovaným krokem, k němuž se odhodlala Výkonná rada ODS, tedy vyloučení poslance Václava Klause mladšího ze strany, přináší exčlen ODS a dnes komentátor politického dění Vlastimil Tlustý.

Ten míní, že Klausův vyhazov z řad občanských demokratů může být součástí širšího plánu. “Není kouře bez ohně Nejprve si dovolím vyjmenovat několik zřejmých součástí kouře, který stoupá k obloze z dnešní ODS,” píše Tlustý v příspěvku na svém facebookovém profilu. 

“Za prvé, ODS vyloučila dalšího nepřehlédnutelného pravičáka a proto rebela V.K. juniora. Za druhé, nominovala do voleb do Bruselu nepřehlédnutelné eurooptimisty. Za třetí, nová politika ODS je ve skutečnosti starou politikou slábnoucí TOP 09,” vyjmenovává.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí

Následně se podle svých slov pokusil odpovědět na otázku, co to v ODS asi doutná a s jakým ohněm je třeba počítat: 1. ODS je připravována na splynutí s TOP 09 nebo její nahrazení. 2. Současné vedeni ODS nebo někteří jeho členové to možná tuší, ale určitě netuší, že velká část z nich po té už nebude potřebná. 3. Posun ODS do středu na místo TOP 09 zachrání existenci již několikrát obživlého politického nebožtíka Miroslava Kalouska a umožní obživnutí jiného politického nebožtíka Mirka Topolánka,” mní exministr financí.

“Abych se nedočkal nespravedlivého nevděku příznivců ODS a TOP 09 za tento popis, rychle musím dodat, že tento postup ODS velice vítám. Po dlouhé době se mnohé stává přehledné a srozumitelné. ODS tak nepochybně některé voliče získá a jiné ztratí. Zda-li bude více těch prvních nebo těch druhých, se ukáže velice brzy už ve volbách do Evropského parlamentu,” konstatuje Vlastimil Tlustý s dodatkem, že se nastíněný plán pochopitelně jeho autorům nakonec nemusí podařit.

Nicméně pokud jde o úvahu týkající se politického návratu Mirka Topolánka, který loni neúspěšně kandidoval na Hrad, jeho jméno se ve veřejném prostoru poslední dobou skloňuje poměrně často. V kuloárech nějakou dobu kolují spekulace, že už měly vzniknout průzkumy, zda by by Topolánek pro voliče přijatelný či přitažlivý.

Erik Best, znalec politického zákulisí a zkušený analytik, zhruba před týdnem pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by případný návrat Topolánka na politickou scénu nemusel být marný. 

“Pokud by se vrátil do ODS a nahradil Petra Fialu, nemuselo by to být úplně špatné. Asi by občanské demokraty nevytáhl nad 20 procent, ale k těm dvaceti by se přiblížit mohl. Pod vedením pana Fialy už ODS svého stropu dosáhla,” sdělil mimo jiné Best (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…