Nad Průčelskou roklí opět krouží kriticky ohrožení sokoli stěhovaví
Ilustrační foto: Pixabay.com
Zajímavosti

Ústecko - I letos se na svá hnízdiště vracejí kriticky ohrožení sokoli stěhovaví. Pravděpodobně jeden sokolí pár si opět zvolil ke svému hnízdění skály v Průčelské rokli nedaleko Brné. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny, konkrétně Správy CHKO České středohoří proto oblast dočasně uzavřeli. Vzácným ptákům je tak zajištěn klid pro možnost opětovného zahnízdění.

Dne 12. března 2019 byly přístupové cesty opatřeny uzavíracími páskami AOPK ČR a informačními cedulemi v češtině, němčině a angličtině. Sokoli byli na lokalitě přítomní, aktuální fázi hnízdění ověříme v nejbližších dnech," vysvětlil Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

Samice sokolů jsou na počátku hnízdění velmi citlivé a při pocitu ohrožení hnízdo nezřídka opustí. Sokolům nejvíce vadí pohyb nad a v úrovni jejich hnízda. Proto je nejrizikovější přístup z horní části skal, kde se nachází několik vyhlídek. Díky společným hlídkám pracovníků AOPK ČR, strážců přírody, policistů z Brné a zároveň díky ukázněnosti veřejnosti se minulý rok podařilo sokolům úspěšně vyhnízdit. Proto i letos bude celá oblast Výřích skal v Průčelské rokli pod přísným dohledem. Zákaz vstupu potrvá do 30. června 2019.

Průčelská rokle leží na pravém břehu Labe, mezi Brnou a Němčím. Rokli vyhloubil během tisíců let Průčelský potok a pro návštěvníky je atraktivní díky dvěma vodopádům, kamenným sutím, dramatickým skálám a krásným vyhlídkám.

„Je nám líto, že jsme museli uzavřít tak působivé místo Českého středohoří. Věříme však, že většina milovníků přírody bude potěšena, když nad středohorskými vrchy bude předvádět svou akrobacii více těchto krásných dravců. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště správa CHKO České středohoří eviduje na svém území několik dalších párů sokolů. Všechny ovšem hnízdí na průmyslových hnízdištích na komínech tepláren, chemických rafinérií a podobně. Sokolí pár z Průčelské rokle je jeden ze dvou známých párů sokolů, které hnízdí na přirozených skalních hnízdištích v kaňonu řeky Labe. Kromě kriticky ohroženého sokola stěhovavého v Průčelské rokli pravidelně hnízdí i ohrožený výr velký. Dočasné omezení vstupu pomůže i tomuto králi noci,“ uvedl Petr Kříž.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru