Intenzifikaci ČOV totiž řešil brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten zkoumal podmínky tendru a nakonec vyhodnotil připomínky jedné z firem, která votickou zakázku nezískala, jako oprávněné.

„Úřad nám proto nařídil zrušit celý tendr,“ potvrdil starosta města Jiří Slavík. „Po více než roce budeme bohužel čističku soutěžit znovu,“ dodal a poznamenal, že obcím práci neusnadňuje ani zákon o zadávání veřejných zakázek. Kvůli němu jsou zadavatelé vazaly uchazečů. Často prý jde jen o válku mezi nimi.

Ilustrační foto.
Kvůli bourání mostu uzavřou dvacet kilometrů dálnice

Nový tendr Votice nestihnou dříve, než do půl roku. V prvním kole minulého řízení se o votickou zakázku hlásilo osm firem. Tu s podezřele nízkou cenou Votice vyřadily. Přednost dostala druhá v pořadí. Proti tomu se však odvolala firma na třetím místě. Rozdíl v ceně byl podle starosty zhruba dva miliony korun.

Na ČOV mají Votice od SFŽP přislíbenou dotaci ve výši 63 procent. Nová ČOV bude na 10 tisíc ekvivalentních obyvatel, takže bude mít do budoucna rezervu. „Hoří to velmi. Čistička je dvacet let stará a město dokupovalo už řadu drahých komponentů,“ dodal starosta Votic.

ČOV je na pokraji kapacity. Žádná výstavba nemůže ve městě pokračovat, i když zatím stavební uzávěra ve Voticích neplatí.

Oslava Mezinárodního dne žen v Domově seniorů v Benešově.
Domov seniorů udržuje tradici oslav Mezinárodního dne žen
Vernisáž výstavy slovenské umělkyně Kristíny Honzírkové ve Výtvarné síni Městské knihovny v Benešově.
Obrazy slovenské výtvarnice se vyznačují hravostí
ilustrační foto
KRÁTCE: Obchodní řetězec vyjednává s radními rozšíření supermarketu