Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Policie v Praze evakuovala obyvatele několika domů. Ve výkopu ležel dělostřelecký granát

Česko

  15:20aktualizováno  16:13
PRAHA - Policisté a hasiči v pondělí odpoledne evakuovali zhruba 25 obyvatel několika rodinných domů ve Stýblově ulici v Praze 4 na Chodově, kde se při výkopových pracích našel dělostřelecký granát. Ulice byla uzavřena a pyrotechnik zajistil a odvezl granát k likvidaci. S největší pravděpodobností se podle policistů jedná o německý dělostřelecký granát Flak ráže 88 milimetrů z druhé světové války.

Nejspíš se jedná o dělostřelecký granát. foto: Twitter - Policie

Z bezpečnostních důvodů je okolí nálezu uzavřeno do vzdálenosti 50 metrů. Na místo přijel pyrotechnik, který dělostřelecký granát zajistil a odvezl k likvidaci. „Lidé, kteří museli opustit okolní domy, se již mohou vrátit domů,“ píše Policie ČR na Twitteru.

I více než 70 let po skončení druhé světové války nejsou nálezy munice v Česku výjimečné. Často se to stává právě při výkopech jako dnes, nebo při práci na poli, někdy na munici narazí takzvaní hledači pokladů s detektory kovu. Pyrotechnici musí bezpečně zlikvidovat granáty, miny či další nalezené střelivo.

18.března 2019 v 15:32, příspěvek archivován: 18.března 2019 v 15:33

S největší pravděpodobností se jedná o německý dělostřelecký granát Flak 88 mm z II. světové války. Další postup rozhodne pyrotechnik, který jede na místo. Evakuováno bylo cirka 25 lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!