Podle Briana Acton, spoluzakladatele WhatsApp, Facebook zachází neeticky s daty uživatelů. (Foto: Wikimedia)

Spoluzakladatel známé komunikační platformy WhatsApp, vyzval lidi prostřednictvím sociální sítě Twitter, aby si vymazali svůj účet na Facebooku. Důvodem má být obchodování se soukromím uživatelů s cílem generovat zisk prostřednictvím reklamy.

Doporučuje lidem aby si vymazali Facebook, jakož i všechny aplikace, které pod něj spadají ze všech smartphonů či tabletů. Acton už jednou příspěvek s hashtag #deletefacebook použil.

Tehdy to ale souviselo s masovým únikem dat, známých jako kauza Cambridge Analytica. Což byl nejznámější skandál týkající se Facebooku. Unikly informace z až 87 milionů účtů. Facebook zareagoval několika kroky, jak si zabezpečit svůj účet, kterými chtěl uživatelům navrátit jistotu, že jejich údaje jsou v bezpečí.

Acton momentálně působí na vývoji konkurenční aplikace k WhatsApp – Signal, která je založena na pokročilém šifrování dat. Kromě Facebooku však Acton kritizuje i Google, který s údaji od uživatelů postupuje velmi podobně.

Aplikaci WhatsApp, na jejímž vývoji se podílel, v roce 2014 prodali právě Facebooku za 19 miliard dolarů. Po třech letech ale vývoj WhatsApp opustil. Nelíbilo se mu zavádění reklamy do aplikace.

Facebook chtěl tímto krokem začít na WhatsApp vydělávat. Navrhoval obchodní model, ve kterém by uživatelé platili jeden dolar ročně za využívání aplikace, aniž by v ní byly zobrazovány reklamy.

S tím ale Zuckerberg nesouhlasil, i když by to mohlo přinést až miliardu dolarů ročně.

To se sice jeví jako vysoká částka, na reklamách se vydělá daleko více.

V rozhovoru pro magazín Forbes Acton uvedl, že Facebook má za cíl prostřednictvím reklamy vydělat na WhatsApp téměř 9 miliard eur v průběhu příštích 5 let.

Zdroj:  dailymail.co.uk