Strana nezávislosti nabídla Klausovi mladšímu spolupráci v eurovolbách, zatím nepřijal

Předseda neparlamentní Strany nezávislosti České republiky František Matějka nabídl Václavu Klausovi mladšímu spolupráci v květnových volbách do Evropského parlamentu. Zatím neví, zda ji Klaus přijme. Strana, jejíž kandidátku povede právě zakladatel a bývalý místopředseda Strany svobodných občanů, prosazuje vystoupení České republiky z Evropské unie. Dříve uskupení fungovalo pod názvem Referendum o Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 18:11 18. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus mladší v Interview Plus

Václav Klaus mladší byl v sobotu vyloučen z ODS. Archivní foto | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

Matějka o nabídce spolupráce informoval na pondělní tiskové konferenci, s Klausem mladším jednal v neděli odpoledne přibližně hodinu a spolupráci mu nabídl. „V tuto chvíli neumím posoudit, zdali nabídka padla na úrodnou půdu. Dokonce bych řekl, že uvažuje nad tím, že by založil svůj vlastní politický subjekt.

Jindřich Šídlo: Problém ODS už není Václav Klaus mladší, ale náskok hnutí ANO

Číst článek

Na druhou stranu musím říct, že máme ještě týden po podání oficiálních kandidátních listin k tomu, abychom se na případné další možné spolupráci, které se nebráníme, dohodli,“ řekl Matějka. S Klausem mají „společnou touhu nějakým způsobem se postavit vůči Evropské unii“.

Klause vyloučilo v sobotu z ODS vedení strany. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy bylo rozhodnutí jednomyslné. Klaus se s ODS podle stranických špiček už déle názorově rozcházel, vedení jej navíc kritizovalo za některé výroky.

Klaus v reakci na vyloučení uvedl, že se bude snažit nabízet vize a pozitivní program, a slíbil, že názory nezmění. „Dostal jsem nabídky asi od šesti menších i středních stran. Více nebudu komentovat,“ napsal v pondělí ČTK.

Nezávislost, svoboda

Mezi programové priority Strany nezávislosti České republiky patří nezávislost rozhodování českého státu o zákonech a jeho směřování, zachování české koruny, nezávislé rozhodování o daních, svobodné podnikání a zemědělská výroba, nezávislé rozhodování o bezpečnosti občanů bez povinných kvót či odmítání politických a náboženských ideologií, které potlačují přirozená lidská práva a svobody.

‚Dlouhodobě poškozuje dobré jméno strany.‘ Výkonná rada vyloučila Klause mladšího z ODS

Číst článek

Vedle Matějky kandidují za Stranu nezávislosti České republiky krizový manažer a poradce v oblasti bezpečnosti Karel Leškovský, elektrotechnický inženýr, manažer a člen předsednictva strany Richard Hartmann, bývalý poslanec Karel Fiedler a expert na informační technologie Karel Zvára.

Fiedler byl poslancem v letech 2013 až 2017, zvolen byl jako člen hnutí Občané 2011 na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. V letech 2015 a 2016 byl místopředsedou hnutí Úsvit – Národní koalice.

Poradcem Strany nezávislosti České republiky pro volby do Evropského parlamentu je exministr financí a někdejší dlouholetý člen ODS Vlastimil Tlustý. Stranu považuje za českou obdobu britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme