Zlínská nemocnice propustila po salmonelóze 9 lidí. Zdroj nákazy zatím potvrzen nebyl

ČTK ČTK
18. 3. 2019 15:57
Zlínská nemocnice již propustila několik pacientů, kteří tam prodělali salmonelózu, do domácí péče. Problémy se na konci minulého týdne objevily u tří desítek lidí, pacientů i zaměstnanců nemocnice. V nemocnici už zůstává jen 12 pacientů plus jeden hospitalizovaný zdravotník, kteří měli zažívací potíže.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"Ze čtyř pacientů na dětském oddělení tam zůstávají jen dva, dva už jsou v domácí péči. Ze 17 pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení zůstává v naší péči deset pacientek, sedm již bylo propuštěno," uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. U dvou pacientů na urologii se podle něj salmonelóza nepotvrdila.

Zažívací potíže měla také desítka zaměstnanců, hospitalizovaný jen jeden den, zbytek se léčí doma.

Nemocnice postižené pacienty léčí standardně podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení byl průběh onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotickou léčbu. "Účinkovala naštěstí poměrně rychle," uvedl Havrlant. Novorozenců se nákaza nedotkla.

Informaci o zdroji nákazy by měla nemocnice získat od hygieniků v úterý. Hygienici již dříve uvedli, že mohlo jít o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek k obědu.

Nemocnice hned v pátek zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. O víkendu se dezinfikovala nemocniční kuchyně a skladové prostory.

 

Právě se děje

Další zprávy