Farář na Chebsku musel skončit. Čelí podezření, že se choval nevhodně

  16:12
Z čela farnosti města na Chebsku i z funkce okrskového vikáře vikariátu Cheb uvolnil minulý týden biskup Tomáš Holub faráře P. L. Důvodem je podle tiskového oddělení Biskupství plzeňského podezření, že se duchovní choval nevhodně k osobně mladší 18 let.
Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

„Biskup Tomáš Holub také rozhodl, aby se do ukončení vyšetřování dotyčný zdržel veřejného kněžského působení. Toto rozhodnutí je v současnosti preventivního charakteru, další kroky budou podniknuty v souladu s oficiálním vyšetřováním uvnitř církve a vyšetřováním orgánů činných v trestním řízení,“ informovala Zuzana Lášková z tiskového oddělení Biskupství plzeňského.

Uvolněný farář v současné době ve městě na Chebsku nepůsobí a ani zde nežije. Sám P. L. k případu odmítl cokoli říct. „Nebudu se vyjadřovat,“ uvedl pouze. 

Skutečnost, že policie se případem zabývá, potvrdila krajská mluvčí Kateřina Böhmová. „Na konci února jsme přijali trestní oznámení. V současné době se tímto oznámením zabýváme. Vzhledem k tomu nemůžeme v současné době poskytnout bližší informace.“ 

Jak řekla Zuzana Lášková, uvolnění z obou funkcí je preventivním krokem. „V tuto chvíli nikdo nevíme, co se stalo, je to zatím svědectví proti svědectví. Vše řeší policie, čekáme na výsledky vyšetřování. Uvolnění je, zdůrazňuji, naprosto jednoznačně prevencí, která má chránit obviněné, svědky i případnou oběť,“ vysvětlila Lášková.

Doplnila, že striktním opatřením také církev reaguje na atmosféru, která v souvislosti se zneužíváním dětí ve světě panuje. „Je to hodně těžké, ale právě kvůli situaci ve světě, kterou řeší i papež František, jsme přistoupili k tak razantnímu kroku. Zdá se to v tuto chvíli jako velmi přísné, ale snažíme se jednat transparentně a postupovat opatrně,“ doplnila Lášková.

Na výsledky vyšetřování napjatě čekají i ve městě, kde farář působil. Tamní kostel se totiž díky přeshraniční dotaci a spolupráci města a církve stává dějištěm nejrůznějších kulturních akcí a místem setkávání Čechů a Němců z obou stran hranice.

„Nepřísluší mi se k tomu v tuto chvíli jakkoli vyjadřovat,“ reagovala na odvolání faráře starostka.

„V každém případě si myslím, že farář zde udělal spoustu práce. Především jemu vděčíme za to, že se podařilo obnovit dominantu města. Myslím, že po lidské stránce farní komunitu i ostatní obyvatele spíše sjednocoval než rozvracel. Díky faráři se v našem kostele uskutečnila spousta akcí pro všechny věkové kategorie, konaly se tu koncerty různých žánrů. Svatostánek se otevřel nejen věřícím, ale i ostatním,“ doplnila starostka.