18. 3. 2019 HC Sparta

Broš, Krupp a Nedvěd zhodnotili sezonu

Tři dny po posledním utkání s Vítkovicemi proběhlo setkání sportovního managementu a realizačního týmu s médii. Sportovní manažer Michal Broš, hlavní trenér Uwe Krupp a asistent Jaroslav Nedvěd hodnotili uplynulou sezonu i vize do té následující. „Je to neúspěch, rozhodně jsme nechtěli skončit na stejném místě jako loni,“ shodli se.

Hodnocení sezóny:

Michal Broš: Je to neúspěch. Rozhodně nebyl cíl skončit na stejném místě jako loni. Přes víkend jsme samozřejmě pracovali na analýzách a další nás ještě čekají. Vývoj sezony měl světlejší i temnější období. Na hlavní výstup je třeba ještě nějaký čas a chladnou hlavu bez emocí a s určitým odstupem. Na soudy je tři dny po konci sezony příliš brzo. Chtěli jsme dojít dál než v minulé sezoně. Základní cíl bylo rozhodně minimálně čtvrtfinále. 

Teď musíme všichni vstřebat brzký konec a zanalyzovat, co šlo udělat lépe.
Uwe Krupp

Uwe Krupp: Všichni jsme smutní z toho, jak pro nás sezona dopadla, všichni za to neseme plnou zodpovědnost. Teď musíme všichni vstřebat brzký konec a zanalyzovat, co šlo udělat lépe. Vítkovice byly tým, který jsme mohli porazit. Bohužel jsme nenašli cestu, jak toho docílit. Nyní musíme projít dobré věci i ty, které je třeba zlepšit. Příští tři týdny se budeme snažit co nejvíce využít led, který máme stále k dispozici a co nejlépe se nachystat na letní přípravu a následující sezonu. 

Líbil se mi začátek sezony, energie v týmu, jak jsme zvládli období, kdy nás sužovala zranění. Myslím, že bylo v našich silách se pohybovat okolo šestého místa v tabulce. V závěru základní části jsme dokázali zvládnout dva rozhodující zápasy. Přežili jsme opravdu složitou část sezony, nepodařilo se nám ale nahradit klíčové hráče a spadli jsme v tabulce na pozice, s nimiž nemůžeme být spokojení. Bohužel nám v závěru chybělo sebevědomí, jaké jsme měli na začátku sezony. 

Proměna týmu: 

Michal Broš: Hlavní proměna kádru se už nastartovala. Všechny příchody a odchody souvisí s hlavní myšlenkou přebudování kádru. Výměn nebylo málo, původní plán takový nebyl, ale i vzhledem k vývoji sezony byly některé kroky následkem určitých představ o budoucnosti. Nějaké představy mám, ale je třeba je zvážit důkladně a s časovým odstupem. 

Uwe Krupp: Bohužel musím konstatovat, že jsme nebyli schopní se vyrovnat nejsilnějším týmům v extralize. S ostatními týmy jsme se měřit mohli, nejlepší čtyři ale byli o kus dál před námi.

Setrvání trenéra Uweho Kruppa: 

Michal Broš: Má smlouvu ještě na příští sezonu. Jednání o jiných variantách nejsou na pořadu dne. 

Uwe Krupp: Nikdy jsem nebyl ten, co by házel ručník do ringu a utíkal z boje. V podobných situacích už jsem byl v minulosti jako hráč i trenér. Musíme dělat některé věci lépe, a to ve všech strukturách. Je jednoduché ukázat na hráče a říct, že by měl hrát lépe. Aby byl klub úspěšný, musí lépe pracovat všichni, od hráčů, trenérů až po management. Je v našich silách dostat Spartu na vrchol, ale musíme být pokorní, pracovat jako jeden tým a všichni táhnout za jeden provaz.

Pozice Michala Broše: 

Michal Broš: Je brzo po sezoně, skončila dříve, než na co jsme byli připraveni. Máme za sebou náročný víkend. V pondělí jsme se sešli i s hráči a všechny tyto věci jsou na pořadu dne v následujících týdnech. Zatím jsme dali dohromady program, co se bude dít do závěru sezony a v návaznosti na sezonu příští. Chceme už z tohoto období dostat maximum, abychom byli co nejvíce připraveni na další sezonu. 

Zapojení mladých hráčů: 

Michal Broš: Měli jsme jeden z nejmladších týmů v extralize. Mládí je pozitivní, znamená potenciál, ale sezona se hodnotí podle konečného umístění. S mladým hráčem se dá ale pracovat úplně jinak než se starším. Důležitý je ale balanc mezi mládím a zkušenostmi, v určitých fázích se ukázalo, že mládí na vše nestačí. Od mladých hráčů nikdo nečekal, že budou táhnout tým, nikdo je nechtěl stavit do čela. Na druhou stranu jsem vůbec nepočítal s tím, že sezona skončí takhle rychle. 

Kalina, Dvořák, Košťálek, Pavelka. Když zůstanou další tři čtyři roky pohromadě, mohou být opravdu silnou zbraní, až naberou potřebné zkušenosti.
Jaroslav Nedvěd

Jaroslav Nedvěd: Měli jsme produktivní obránce, kteří nám v ofenzivě pomáhali celou sezonu, když se zrovna nedařilo útočníkům. Bohužel v play off se nám na to nepodařilo navázat. I obranu máme jednu z nejmladších v extralize, Kalina, Dvořák, Košťálek, Pavelka. Když zůstanou další tři čtyři roky pohromadě, mohou být opravdu silnou zbraní, až naberou potřebné zkušenosti. Byl bych rád, kdyby v obraně nedošlo k přehnaným změnám. 

Uwe Krupp: Máme v týmu spoustu dobrých mladých hráčů, kteří budou v příští sezoně ještě lepší. Do toho i několik zkušených hokejistů, co jim dokáží pomoci se nadále zlepšovat.

Budoucnost Lukáše Rouska: 

Michal Broš: Lukáš už během tohoto ročníku prodloužil smlouvu o dva roky a jeho budoucnost nezáleží jen na nás. Krouží kolem něj skauti ze zámoří. Záleží na tom, jak dopadne draft i na něm samotném, co si bude a nebude chtít vyzkoušet. Letos si prošel vývojem i v Litoměřicích, kde měl velký prostor a poté naskočil do A-týmu. Věřím, že on sám posloupnost ve své kariéře chápe, ale záleží hlavně na něm, jakou budoucnost zvolí. Rozhodně bychom si přáli, aby zde zůstal alespoň následující sezonu.

Výměna Petra Vrány za Robertse Bukartse: 

Michal Broš: Výměna nebyla na pořadu dne, dokud Petr sám nepřišel s tím, že je toho na něj moc a nebránil by se opustit loď. Nechtěl jsem, aby to v danou chvíli vyznělo špatně. Odvedl tu velký kus práce. 

Fakt byl ten, že po mé kritice se ukázala i spousta pozitivních věcí. Lukáš Pech od té doby přidal v práci, byl motorem týmu. Všichni v organizaci jsme doufali, že v zásadních chvílích vezmou lídři na sebe víc zodpovědnosti. Charakterově jim nebylo co vytknout, ale byli jsme málo produktivní v dané fázi sezony, ale nakonec i v předkole. 

Hlavní myšlenka byla apelovat na starší hráče, aby se lépe zhostili své zodpovědnosti a pozice lídrů. Kdybych si myslel, že stojí za houby, asi bych je tu nechtěl. Chtěl jsem z nich pouze vytáhnout co nejvíce. Na Petra Vránu to bohužel mělo opačný efekt, svázalo mu to ruce a nohy a zjistil, že už Spartě nemá co dát, že odpovědnosti na něm leží až moc.

Robertse Bukartse jsme angažovali jako praváka s potenciálem vyššího zisku bodů, který by zlepšil náš ofenzivní projev. I proto jsme do toho šli. Pokud by nepřišel sám Petr Vrána s možností výměny, k žádné by nedošlo, počítali jsme s ním, že dokončí sezonu jako jeden z lídrů, na které jsme nejvíc spoléhali. 

Budoucnost Jaroslava Hlinky: 

Michal Broš: Zatím jsme se spolu bavili spíše v usměvavé, kamarádské rovině. Je po sezoně dobitý. Myslím, že ani jedna strana nečekala, kam se tato vzájemná spolupráce dostane. Náš prvotní plán bylo mít jej na soupisce pro případ, že by se někdo zranil.  Vrchlabí s ním mělo velké plány, nakonec ale dohrál sezonu u nás a byl to podle mě on, kdo nám zařídil výhru v posledním utkání s Libercem. 

Doufám, že jeho účast povede k motivaci mladších, kteří ho mohli vidět při tréninku a poslouží jim coby inspirace. Nechci zatím mluvit za Jardu. Hrál jsem s ním a vím, že po posledních sezonách přemýšlel, že končí s hokejem, potřebuje se dát dokupy. Letos ale našel motivaci vrátit se. Rozhodně nechceme házet Jardu Hlinku do koše, zatím jsme se nebavili o příští sezoně. Necháváme tomu čas. 

Uwe Krupp: Rozhodně jsme nečekali, že bude Jarda Hlinka pro tým tak velkým přínosem. Byl pozitivní injekcí pro celý tým, hlavně mladé hráče a na trénincích. Byl skvělý. Musím mu složit hold. 

Posílení kádru: 

Uwe Krupp: V závěru nám rozhodně chyběla střelecká efektivita. Musíme se teď zaměřit na přivedení kvalitního centra a zkušeného obránce, kteří by týmu mohli pomoci. Není ale rychlá cesta, která by vše změnila, musí jít o koncepční rozhodnutí, které dokáže vývoj ovlivnit v dlouhodobém hledisku. Sparta potřebuje dlouhodobou vizi a té se pevně držet. 

Nyní je třeba investovat do hráčů, kteří budou schopní zlepšit naši hru a mít vizi. Zároveň ale nesmíme zapomínat na mladé hráče a snažit se je integrovat do našeho systému.
Uwe Krupp

Nyní je třeba investovat do hráčů, kteří budou schopní zlepšit naši hru, mít vizi. Zároveň ale nesmíme zapomínat na mladé hráče a snažit se je integrovat do našeho systému. Všichni musí pochopit, co jméno Sparta znamená. Letos jsme často jen lepili díry v sestavě. Musíme najít lepší koncept, než jsme nastolili v této sezoně. 

Rozhodně by nám pomohl příchod praváka do útoku. Podstatnou část sezony nám chyběl Robert Říčka, to byla velká ztráta pro ofenzivu i defenzivu, v níž také hraje skvěle. Přivést střelce-praváka je dlouhodobě jeden z našich přestupních cílů. Ale najít takového hráče na trhu není vůbec jednoduché.

Realita je taková, že nejlepší hráči zamíří v Evropě do Ruska, pak do Skandinávie, poté do Švýcarska a je třeba si přiznat, že spíše dají přednost i německé a rakouské lize. Abychom získali dobré hráče, je třeba investovat velký obnos peněz.

Michal Broš: Sledujeme všechny hráčské trhy, o každém zajímavém hráči víme díky skautům důležité podrobnosti. Jsem přesvědčený, že náš tým má slušný základ, který je třeba doplnit o další kvalitní hráče a zároveň posunout potenciál některých našich současných hráčů na další level. 

Uwe Krupp: Určitě se hráči lépe angažují do týmu, který vítězí a diváci mu každý zápas aplaudují. Nyní musíme najít kvalitní hráče, kteří akceptují svou roli a budou ochotní vytáhnout tým opět nahoru, což určitě není jednoduché.

Herní styl: 

Uwe Krupp: Nemyslím si, že jsme byli především defenzivní tým. Podívejte se na zápasy s Vítkovicemi, nehráli jsme špatný hokej. Měli jsme více šancí, přestříleli jsme soupeře poměrem 150 ku 90 střelám. Zlepšily se naše přesilovky i oslabení. Byl bych rád, kdybychom ještě více přitvrdili, aby se soupeřům proti nám hrálo mnohem hůř.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!