Jedna báseň: Petr Borkovec čte z Herbáře k čemusi horšímu

Jedna báseň: Petr Borkovec čte ze sbírky Herbář k čemusi horšímu (zdroj: ArtZóna)

Petr Borkovec přichází s nejradikálnější konceptuální sbírkou, jaké jsme u nás asi mocni. Kam se tzv. hrabou mladí konceptuálníci se svými elegantními apropriacemi! Herbář k čemusi horšímu, s podtitulem Ohlasy a centony a procvičování, je totiž sbírkou jaksi doslova. Poslechněte si ve videu ukázku Borkovcovy poezie v podání autora.

Borkovec přeopatrně posbíral, pečlivě abecedně inventarizoval a ještě obezřetněji vyšlechtil (a to je /básnické/ umění), co hledal a našel: jazykové variety, styly, slohy, žargony, básnické formy, obraty, hantýrky, slangy, texty popíků, kapitoly z učebnic.

Koníčkáři, kteří svým zájmem skutečně žijí, totiž také náležitě mluví: entomologové, myslivci, chovatelé a pěstitelé, zločinci, detektivové, detektoristé kovů, milovníci chladného kovu zbraní i upoceného porna, členové družstva nájemníků, básníci, vyznavači dalších obskurností. Hobbymeni a kutilové milují předměty svého zájmu skoro stejnou měrou jako jazyk, který si za tímto účelem nacvičili, aby je odlišil od ostatních a vzájemně se podle něj identifikovali v davu. 

Petru Borkovci Herbář českých jazyků a jejich forem seskládal pozoruhodný obraz světa podivínů a mašíblů, kteří nevědí, kudy kam, ale kompenzují to absurdně komickou činorodostí: náš svět dnes, svět jako z katalogu. Borkovec ho ilustroval sebou, takže básníka i ve změti slovních hybridů a výrazových bastardů spolehlivě poznáme.

Celý text Olgy Stehlíkové si můžete přečíst na kulturním speciálu ČT ArtZóna, odkud byl přezvat. Rubrika Jedna báseň formou autorského čtení představuje tvorbu současných básníků a básnířek.