Odpadlíci z SPD budou kandidovat do Evropského parlamentu na kandidátce Samkové

Jakub Heller ČTK Michal Polák Jakub Heller, ČTK, Michal Polák
18. 3. 2019 18:04
Poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko budou kandidovat do europarlamentu na kandidátce Alternativy pro Českou republiku, kterou vede právnička Klára Samková. Informoval o tom server iROZHLAS.cz. Volný, Bojko a také poslankyně Ivana Nevludová v minulém týdnu opustili SPD a zaregistrovali hnutí Jednotní - Alternativa pro patrioty. S ním by se květnových evropských voleb ale nemohli samostatně účastnit, protože kandidátni listiny je třeba odevzdat do úterý 19. března na ministerstvo vnitra.
Lubomír Volný
Lubomír Volný | Foto: ČTK

Poslanec Volný svou kandidaturu za Alternativu pro ČR potvrdil. Aktuálně.cz řekl, že chce sjednotit co největší počet vlasteneckých uskupení a hnutí v Česku. "Proto jsme se rozhodli podpořit svou přítomností kandidátku Alternativy pro Českou republiku. Budu na šestém místě kandidátky a pan poslanec Marian Bojko bude na dvanáctém místě," řekl Aktuálně.cz Volný.

Podle Samkové ji Volný kontaktoval v době, kdy ho Tomio Okamura vyzval, aby kandidoval na předsedu a posléze ho fakticky vyloučil ze strany. 

"Pan Volný není intelektuál jako Marek Černoch (poslanec hnutí Úsvit Tomia Okamury, který se s Okamurou nepohodl v minulém volebním období pozn. redakce), ale je to chlapec z Ostravy. A to je jak známo kraj rázovitý a tam se prostě řeší věci jiným způsobem," vysvětluje Samková, proč se rozhodla s Volným spolupracovat.

Samková byla otevřená spolupracovat s SPD, ale to hnutí opakovaně odmítlo. "I když některé jejich názory sdílím, tak jsem se rozhodla jít touhle cestou," vysvětluje důvody pro samostatnou kandidaturu Samková.

Alternativa pro Česko je podle svých webových stránek národně orientovaná, euroskeptická, liberálně konzervativní strana. "Zakladatelé Alternativy pro Česko se hlásí ke stejným hodnotám, cílům a stejné politice, jakou německým občanům nabízí tamní Alternative für Deutschland (AfD)," píše se dále na webu.

Na druhém místě kandidátky bude místopředseda Alternativy pro ČR Luděk Nezmar, třetím předseda Svazu faremních zpracovatelů ČR a místopředseda politického hnutí Změna pro lidi Ivan Hrbek, čtvrtý pak jeden ze zakladatelů Strany svobodných Milan Vodička.

Za hnutí prý kandidují nezávislí občané. "Kandidují za nás lidé, kteří už léta pracují na tom, aby právo a svoboda zvítězily nad regulacemi, cenzurou a státní buzerací," stojí dále stránkách uskupení.

Hnutí Jednotní - Alternativa pro patrioty vytvořila podle Volného bývalá členská základna regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje, kterou v únoru celostátní vedení hnutí organizaci zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Ve vedení nového hnutí Jednotní jsou jeho zakládající členové Václav Kubín, Zdeněk Nevlud a Martin Bojko. Jednotní - Alternativa pro patrioty by se eurovoleb účastnit nemohli, protože kandidátni listiny je třeba odevzdat do úterý 19. března na ministerstvo vnitra.

Odchod z SPD v minulém týdnu poslanci zdůvodnili právě postupem nového vedení organizace hnutí v Moravskoslezském kraji, která podle Volného přijala do SPD usvědčeného rasistu a neonacistu. Vedení SPD vyzvalo Volného, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Volný řekl, že se mandátu nevzdá.

Video: Hádka poslance Volného s moderátorem ČT o Havlovi

Hádka poslance Lubomíra Volného s moderátorem ČT Jakubem Železným o Václavu Havlovi. | Video: Česká televize
 

Právě se děje

Další zprávy