Před rostoucí vlnou populismu, která ohrožuje i Českou republiku, varoval v rozhovoru pro Českou televizi francouzský myslitel Bernard-Henri Lévy. Za skutečně nebezpečí Francouz označil ruského prezidenta Vladimira Putina. Vidí i ohrožení demokracie v České republice. (Foto:

„Skutečným nebezpečím populismu je Putin, ohrožení svobod, ohrožení demokracie, ohrožení Česka. Česko bylo centrem demokratické revoluce proti totalitarismu, tlukoucím srdcem Evropy. Je pro mě nemyslitelné, že by toto Česko mohlo znovu spadnout do nástrah populismu,“  prohlásil Lévy pro Českou televizi.

Francouzský filozof poukázal na skutečnost, že po roce 1989 Češi hovořili, že se chtějí „vrátit do Evropy“, nikoli do ní vstoupit.

„Vy jste země, která velmi draze zaplatila za to, aby se odtrhla od Ruska. Draze ve smyslu lidských životů, rozbitých rodin, mučených a zavražděných lidí. Češi zaplatili svými životy, svou krví, aby se vymanili ze spárů KGB, a nyní by se někteří rádi přiblížili FSB,“ prohlásil.

Tato skutečnost je podle jeho názoru paradoxní a jedná se o „strašnou ironii, ze které tuhne krev v žilách“. Pro českou společnost musí být ruský vliv jako zlý sen, řekl.

„Z toho se točí hlava. To je strašná ironie historie, ze které tuhne krev v žilách. Pro český národ, který si draze a statečně vydobyl právo osamostatnit se z ruského vlivu a vrátit se do demokratické rodiny, musí být představa takového kroku zpět jako noční můra, jako špatný sen,“ prohlásil Lévy.

Velkým ohrožením je, podle jeho názoru, takzvaná únava z demokracie, vede k růstu populismu.

Francouz postavil do jedné roviny českého premiér Andreje Babiše, francouzskou političku Marine Le Penovou a italského politika Mattea Salviniho. Oba zmínění cizinci jsou například známí svým odporem proti přijímání migrantů.

„Samozřejmě se jedná o odlišné situace, které ale dohromady tvoří kontext. Tvoří jakousi rodinu a tato rodina je z vnějšku ovládána jako loutka dvěma nebezpečnými odpůrci demokracie, kterými jsou Donald Trump a Vladimir Putin,“ prohlásil Lévy.

Celý rozhovor je k dispozici na internetových stránkách  České televize.